SHARE

Nemzetközi színpadon, Európa legnagyobb startup fesztiválján, a Bécsben megrendezett Pioneers fesztiválon mutathatta be az általa épített drónokat (pilóta nélküli repülőgép) a csíkszeredai fiatal mérnök, Bustya Attila. Beszámolója szerint hatalmas érdeklődés övezte a szerkezeteket, sok előrendelést kapott, valamint több befektetővel is elkezdték a tárgyalásokat a sorozatgyártásról.

 

Bustya Attila, 2013 nyarán, a Fekete-tengeren látott először quadrokoptert, és annyira megtetszett neki, hogy hazatérve épített magának egyet. Döntését akkor azzal magyarázta, hogy drága lett volna megvásárolni egy ilyen repülő szerkezetet. Azóta igyekszik minél jobb drónokat építeni, kiküszöbölve a forgalomban lévők hiányosságait. A mérnök elsősorban arra törekszik, hogy drónjai minél magasabbra jussanak, és minél gyorsabban repüljenek. Mára szülővárosát, Csíkszeredát a drónok fővárosaként képzeli el.

Az első szárnypróbálgatás után idén nyáron a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával megrendezett Hackathon in the boksz elnevezésű versenyen mutatta be először két új modelljét, amely közül az egyik 107 percig képes a levegőben maradni, a másik pedig 100 km/h fölötti sebességgel repül. Az egyedi drónokkal azon a versenyen győzött, amelynek köszönhetően kiállító teret nyert a Nemzeti Innovációs Hivatal budapesti Innotrends kiállításán. Budapestet pedig Bécs követte…

A bécsi innovációs és technológiai fesztiválra a budapesti Loffice startup versenyen keresztül vezetett az út, amelyen a 88 jelentkező közül szakmai zsűri választotta ki azt az ötöt, amely a Pioneers Festivalon ingyenes standdal mutatkozhatott be a 3500 fős nemzetközi közönség és 250 világszinten elismert befektető előtt. Bustya Attila drónjai, azaz a Colibrilabs, bekerült Magyarország legjobb öt startupja közé, és a fiatal alkotó Bécsben is bemutathatta két új modelljét.

– A Pioneers fesztiválon, amelynek célja, hogy vállalatvezetőknek, befektetőknek és innovátoroknak biztosítson kapcsolatépítési lehetőséget, és amelyen olyan világhírű előadók színesítik a programot, akik a Google-nél, a Twitternél, vagy a Facebooknál szerezték tapasztalataikat. A csíkszeredai drónok standszomszédjában a repülő autó helyezkedett el, amelynek most volt a világpremierje – tudtuk meg Bustya Attilától.

Kiderült, a fiatal mérnök kiállított drónjai nagy érdeklődésnek örvendtek. Bustya Attila több előrendelést is kapott, márciusig azonban két világrekordot is szeretne megdönteni: egyrészt a 129 perces repülési időt szeretné túlszárnyalni, másrészt a hatezer méteres magassági repülés rekordját szeretné túlteljesíteni. Szándékai szerint ezekre a rekordkísérletekre Csíkszeredában kerülne sor, ez azonban attól is függ, hogy ki fogja biztosítani hozzá az anyagi fedezetet, és annak majd milyen feltételei lesznek.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

6 − kettő =