SHARE

Egy jó szó, a megfelelő információ, tűzifa, gyógyszer. A Telefonos Szeretetszolgálat önkéntesei hat éve próbálják teljesíteni a kéréseket, begyűjteni az ajánlásokat, megteremteni a kettő közötti kapcsolatot. Sajó Norberttel, a szeretetszolgálat alapítójával a két tényező összeegyeztethetőségéről, a különleges élményekről, a háláról beszélgettünk.

 

– Milyen igényre volt válasz a Telefonos Szeretetszolgálat létrehozása?

– Az alapelképzelés abból származott, hogy számtalan hiányt tapasztaltam meg krízishelyzetekben. Nem volt meg a megfelelő kapaszkodó, az a szakember, az a telefonszám, ami segítségemre válhatott volna. Ez nemcsak kamaszkoromra volt jellemző: ma is sokan hiányukban, tanácstalanságukban, éhségükben, otthontalanságukban szeretnének valakitől segítséget kérni. Ebben a szolgálatban fedezhettem fel azt, hogy egy társadalmon belül nemcsak szükség van, hanem fölösleg is. Ezt a kettőt próbáljuk összekapcsolni.

Az elején nem volt se iroda, se autó, se telefon, se támogatottság. Egy fehér lapunk és egy ceruzánk volt, és elkezdtünk álmodni. Álmodozásaink mellé állt az Erdélyi Református Egyházkerület, így alakult meg a Református Telefonos Szeretetszolgálat.

– Tapasztaltak bármiféle távolságtartást a nem református vallású telefonálók részéről?

– Azt mondhatnánk, hogy teljesen jogos és természetes lenne a betelefonálók részéről egy ilyen megtorpanás, de nem tapasztaltunk ilyesmit. A négy és fél év alatt, amíg a névben szerepelt a református szó, számtalan telefonáló úgy kezdte a mondandóját, hogy ő nem református, de ugye segítünk. Kárunkra egy pillanatig nem volt, büszkén viseltük a nevet, amikor annak volt az ideje.

Az együttműködés sikeresnek bizonyult, viszont 2013 decemberében munkaközösségünk azt a döntést hozta, hogy ez a munka kinőtte magát az Erdélyi Református Egyházkerület hatásköréből. Vegyes volt a célközönség, minden okunk megvolt arra, hogy ökomenikus formában képzeljük el. Munkatársaink, betelefonálóink, támogatóink sem kizárólag a református vallás hívei, szükség volt a váltásra.

Mit ajánlanak fel szívesen az emberek?

– Vannak standard felajánlások, például nyelvtudás, idő, autó.

Ami a legnagyobb felfedezés volt számomra az az, hogy mindenki egyszerre valaminek a hiányát szenvedi, és valaminek a bőségében él. Mi minden betelefonálótól megkérdezzük, hogy mivel tud másnak segíteni. Ez egyfajta szűrőként működik nálunk. Van, aki úgy áll hozzá, hogy ő másnak biztosan nem segít, hiszen ő a legnagyobb rászoruló, mit akarnak tőle. Van a másik eset, amit konkrét példával vázolnék: egy nő, akinek nemrég amputálták a melleit, kért az édesanyjának egy csomagot, és azt mondta, hogy ő nehéz fizikai munkát most nem tud végezni, de szívesen pucol ablakot időseknél, ha az segítséget jelent.

Volt néhány olyan konkrét eset, ami meglepett minket: egyszer egy bivalyszekeret ajánlottak fel, az illető szerette volna méltó helyre felajánlani. A támogatóink esetében egyszer előfordult, hogy elmentünk, elmondtuk a munkánk lényegét, közöltük, hogy a támogatás összege havi kétszáz lej, mire az illető kinevetett, és megötszörözte a támogatását.

Milyen mértékben egyeznek meg a kért dolgok a felajánlottakkal?

– Megközelítőleg negyven százalékban van átfedés, de ezzel nincs gond. Ez egy folyamat, ha öt-tíz év múlva nyolcvanszázalékos átfedésről beszélhetünk, akkor rendben vagyunk. Másrészt a támogatóink segítségének köszönhetően félre tudunk tenni, így amikor olyan dologra van szükség, amire nincs megfelelő felajánlás, megoldjuk a megtakarított pénzből. Most van két rászoruló, akiknek fát vásároltunk. Ez a támogatói pénzből és a munkatársak által felajánlott összegből valósult meg. Nálunk az önkéntesség fogalma azt is jelenti, hogy évente egy ügy érdekében mi mint csapat is összepótolunk.

Mire van inkább igény: jó szóra vagy tettre, anyagi támogatásra?

– Ha a statisztikákat nézzük, akkor legtöbb esetben információt kértek tőlünk. A jó szó átvitt és direkt értelmében is fontos, és gyakran hiányolt dolog. Kell a vigasztalás és a megfelelő információ is.

Bármelyik oldalra billennénk, az veszélyes lenne. Ha a cselekvést részesítenénk előnyben, szétesnénk, akkor is mennénk, amikor nem hívnak, akkor is törtetnénk, amikor ez más feladata lenne. Nem szeretnénk elvenni senkitől a segítségnyújtás lehetőségét. Mi krízisvonal vagyunk, nem hosszú távú megoldás forrása, de segítünk megkeresni a megoldást. Ha az érzelmi részét helyeznénk előtérbe, akkor mi lennénk a telefon mögötti emberek, akik üldögélnek és mondanak néhány tanácsot, megosztják a tapasztalataikat, de kézzelfogható segítség nincs.

Amikor gyógyszerre van szükség, akkor gyógyszert kell vinni, amikor imádkozni kell az illetővel, akkor imádkozunk. De a kettőt nem szabad felcserélni.

Minden betelefonálót regisztrálnak. Miért?

– Szeretnénk nyilvántartani statisztikai szempontból, hogy milyen korosztály milyen jellegű problémákkal és honnan fordul hozzánk. Ezekből a statisztikákból tudjuk például, hogy összesen hét ország 129 településéről hívtak minket. Ez számunkra azért igazán nagy öröm, mert csak idén kezdtük el hirdetni Kolozsváron kívüli városokban is a telefonszolgálatot.

szeret

Hogyan kell elképzelni egy szolgálati tevékenységet?

– Naponta átlagosan tízen telefonálnak, van, amikor több mint húszan, de előfordul, hogy egy alkalommal csak hárman fordulnak hozzánk. Ahogy közeledünk az ünnepekhez, egyre kevesebben keresnek, hiszen ilyenkor hazamennek a hozzátartozók, a szomszédok szívesebben adnak egy tál ételt, mindenki megáll az ügyintézésben is.

– Jelenleg heti tíz órában hívhatják Önöket. Tervben van ennek a megsokszorozása?

– Természetesen, de ehhez szükségünk van egy biztos pontra, ahonnan koordinálhatjuk a két városban történő dolgokat. Szeretnénk létrehozni egy központot valahol Kolozsvár és Vásárhely között, a Román Kereskedelmi Bank által meghirdetett Jóság Börzéje kampány által próbáljuk ehhez megszerezni a megfelelő összeget. Öt és ezer lej közötti összeget lehet adományozni három fordulón keresztül, a végén az első három helyezett projektre kapott összeget a Román Kereskedelmi Bank megduplázza. Ebből szeretnénk egy telket megvásárolni, hogy létrehozhassunk egy olyan központot, aminek az egyik fontos tulajdonsága az lenne, hogy helyi összefogásból jönne létre, uniós pályázatok nélkül. Szeretnénk egy tárolóhelyiséget is kialakítani, ahol mindaddig meg tudjuk őrizni a felajánlott dolgokat, amíg kerül olyan, akinek szüksége van rá.

Mennyire jellemző a kérés után a köszönet?

– Mi nem számítunk hálára, eleve azt határoztuk el, hogy a betelefonáló részéről még teát sem fogadunk el. Van egy olyan szabályunk, hogy aki adományt ajánl fel rögtön azután, hogy segítettünk neki, azt visszautasítjuk. Ha tényleg segíteni akar, betelefonál, kimegyünk újra, és elvesszük. Komplikáltnak tűnik, de leegyszerűsíti az ügyvitelt, ha a segítést elválasztjuk az adományozástól, a honorálástól.

Kétségtelen, hogy jólesik a visszajelzés. Például múlt héten a munkatársunk elvitt egy élelmiszercsomagot egy rászorulóhoz, és amikor kijött tőle, az illető már betelefonált, hogy nagyon szépen köszöni. Ezek szerencsés esetek, de a mi célunk az, hogy elégedettek legyenek, nem az, hogy hálásak.

Marosvásárhelyen először lesz Adventi Szeretetvendégség. Miből áll ez a program?

– Ez az alkalom számunkra egyszerre jelent újdonságot és megszokott feladatokat. Kolozsváron a hetedik alkalomra készülünk, vásárhelyi fogadtatásról még nem tudunk semmit. Kétórás programmal készültünk áhítattal, énekkel, versekkel, tombolázással. A gyerekek számára biztosítunk gyereksarkot felvigyázókkal. Ezután mindenki elfogyaszthatja az ünnepi vacsorát.

Ez az est nem a szegények vacsorája, nem a támogatóink gálaestje, egyaránt szól tehetősnek, rászorulónak, segítőnek, betelefonálónak, minden ünnepre készülőnek.
 


Telefonos Szeretetszolgálat

Teljes mértékben önkéntesek által működtetett szeretetszolgálat.

2009 májusában alapították kolozsvári székhellyel, Református Telefonos Szeretetszolgálat néven.

2014. január elsejétől elhagyta a református előtagot.

Legfiatalabb betelefonálójuk 12, a legidősebb pedig 99 éves volt.

Jelenleg futó projektjük egy erdélyi szociális és információs központ létrehozása.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

hét + 15 =