SHARE

A két székelyföldi fiatalember által alapított start-up cég indulása óta közel 5 ezer ügyfél számára nyújt szolgáltatásokat Európától Dél-Afrikán keresztül az Amerikai Egyesült Államokig. Felkerestük Máthé Zsolt-László programozót és Ördög Zoltán grafikust, a Shoptsie alapító tagjait, továbbá a cég közösségmenedzserével, Máthé Bíborkával és András Zoltán programozóval is beszélgettünk a kezdetekről és a sikeres vállalkozáshoz vezető útról.

 

Máthé Zsolt-László és Ördög Zoltán 2012-ben egy hozzáférhető és kezdő vállalkozók számára is megfizethető online áruház létrehozásán kezdtek el dolgozni.

– 2006-ban egy gyerekkori barátommal alapítottunk egy webdizájncéget. Ekkor számos kisvállalkozó felkért minket arra, hogy készítsünk nekik webáruházat, azonban nem mindenki tudta azonnal kifizetni ennek költségeit. Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy olyan megoldásra lenne szükség, amely mindkét félnek – mind a vállalkozónak, mind a webdizájncégnek – kifizetődő lenne. Az alapötlettel 2011-ig nem foglalkoztunk. 2012-ben találkoztunk Zoltánnal – akit évek óta ismerek –, és ekkor kezdtünk el dolgozni a start-up cégen. Volt egy elkezdett verzióm, amit továbbfejlesztettünk, amikor azonban megmutattuk az embereknek, hogyan nézne ki a termék, senki nem értette azt – részletezte Máthé Zsolt-László.

Máthé Bíborka elmondása szerint ekkor javasolták a programozóknak, hogy az oldal felhasználóbarát, könnyen érthető és kezelhető legyen, hiszen fontos szempont volt, hogy az ügyfelek is zökkenőmentesen kezeljék a felületet.

– Felvettük a kapcsolatot a Csíki Anyák Egyesületével, és arra kértük őket, hogy próbálják ki az oldalt, és mondják el a véleményüket róla, továbbá azt is osszák meg velünk, hogy pontosan mit nem értenek, milyen hibákat észlelnek. Azóta partneri kapcsolat alakult ki köztünk, tehát ha módosítottunk valamit, ők tesztelték azt a fejlesztést – tájékoztatott Ördög Zoltán.

Az alapítók kifejtették, hogy egy webáruház létrehozása éppoly egyszerű, akár egy fotó feltöltése egy online felületre vagy egy e-mail megírása.

– A Shoptsie alapvetően egy olyan internetes felület, ahol bárki létrehozhatja saját webáruházát, programozói vagy grafikai tudás nélkül. Minden létrehozott üzlet kap egy shoptsie.com/webáruházamneve domaint, ami már beépíthető meglévő oldalakra vagy akár Facebook-oldalra is. Az ötlet az, hogy egy árukészletet párhuzamosan több felületen lehessen árulni, amely lehet saját webáruház, blog, Facebook-oldal stb. Jelen pillanatban főként kézműveseket és divattervezőket szólítunk meg világszinten, de ezeken kívül bárki árulhat bármilyen terméket, ami belefér a jogi keretekbe.

A regisztrálást követően egy négylépcsős folyamat következik, ahol 14 előre elkészített téma közül ki lehet választani a legszimpatikusabbat. Ezután az áruház alapbeállításait (pénznem, nyelv) kell elvégezni, majd fel lehet tölteni az első néhány terméket. Az előnézet megtekintése után további beállításokkal lehet még személyre szabni a webshopot.

Nagyon sok ügyes áruház születik, és érzékelhető, hogy a felhasználók termékeiktől függően technikai tudás nélkül is sok mindent ki tudnak hozni az oldalból. Ez nem új ötlet, a piacon számtalan konkurens cég tevékenykedik. Az egyéb oldalak, mint például az online piacterek annyiban másak, hogy sablonszerűen működnek, nem tudsz egyéniséget adni az üzletednek – informált Máthé Zsolt-László.

shop

 

Ingyenes 30 napos prémiumcsomag

 – Most épp egy olyan megoldáson gondolkodunk, amellyel az eBay-en árusító embereket segítenénk, hogy az oda feltöltött termékeiket párhuzamosan egy saját, testreszabott webáruházban is értékesíteni tudják. Az a probléma az egyéb webáruház-készítő oldalakkal, hogy anyagilag nehezen elérhetők azok számára, akik saját kezűleg készített termékeket szeretnének forgalmazni. A létrehozás és egyéb költségek is sokba kerülnek. Mi felmértük a piacot, és arra kerestük a választ, hogy mekkora árrés szükséges, mennyit tudna egy kezdő vállalkozó ebbe fektetni – ezért kitaláltunk különböző csomagokat. Van egy ingyenes csomag, amivel 9 terméket 1-1 fotóval lehet feltölteni, és van egy prémiumcsomag, ami havonta 35 lejbe kerül. Ebben az esetben korlátlan terméket lehet feltölteni, egyenként 6 fotóval, továbbá marketingmegoldásokat is adunk, amivel segítjük az értékesítést. A prémiumcsomagot egy hónapig ingyen ki lehet próbálni, ezt követően az ügyfél eldöntheti, hogy tetszik-e neki vagy visszavált az ingyenesre. Idén remélhetőleg egy új marketingcsomagot is létrehozunk, amely szintén az ügyfelek segítségére lesz majd – fejtette ki az ötletgazda.

A Shoptsie jelenleg közel 5 ezer regisztrált ügyféllel rendelkezik. A felhasználólista élén az európai országok és az Amerikai Egyesült Államok vezetnek, de Dél-Afrikából is akad kliens. A start-up cég abban különbözik a hozzá hasonlóktól, hogy rajta keresztül az ügyfél 16 nyelvre tudja lefordítani webáruháza alapját. A csapat tagjai magyarul, románul és angolul személyesen is nyújtanak segítséget, amennyiben igény van rá. Elmondták, hogy minden egyes ügyfelükkel igyekeznek személyesen tartani a kapcsolatot, és a probléma nehézségétől függően 24 vagy 48 órán belül válaszolnak kérdéseikre.

– Egy saját blogon keresztül is igyekszünk segíteni az ügyfeleknek, szebbé tenni az áruházat, tanácsokat adni, e-könyveket bocsátani a rendelkezésükre, ami segítheti az eladást. Romániában az emberek kissé szkeptikusan állnak hozza az online árusításhoz, saját megoldásaikkal azonban csak a szűk környezetüket tudják megszólítani. Szerencsére az utóbbi 1-2 évben mindez javuló tendenciát mutat – tájékoztatott Máthé Bíborka.

 

Start-up Caffé

A csapat tagjai egy Facebook-csoportot is létrehoztak Start-up Caffé néven, amelyben fiatal erdélyi vállalkozókat igyekeznek megszólítani, összegyűjteni és információkat megosztani velük. A csoport célja útmutatást adni és közösséget építeni.

– A kezdő vállalkozóknak azt tudnám tanácsolni, hogy minden pofoncsapás egy lépés előre. Rengeteg embertől fogják azt hallani, ha az ötletük nem új, ne foglalkozzanak vele. Ha egyszer valamit elterveztél, és látsz benne fantáziát, van időd és energiád, akkor mindent meg lehet csinálni. A másik fontos dolog, hogy sose egyedül fogjál neki valaminek. Egy csapat mindennél többet ér – zárta mondandóját Máthé Zsolt-László.

 


SHOPTSIE

Küldetés:
„Küldetésünk, hogy segítsük az embereket abból megélni, amit csinálni szeretnek.”

A csapat:
Máthé Bíborka – közösségmenedzser
András Zoltán – programozó
Ördög Zoltán – grafikus
Máthé Zsolt-László – programozó

Elérhetőségek:
Web: http://hu.shoptsie.com
E-mail: support@shoptsie.com
Facebookhttp://facebook.com/shoptsie

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

7 + húsz =