SHARE

Kézdivásárhelyen évente többször feldübörögnek az összegyűlt motorok hangjai, és a céhes város környékén is több helyen felbukkannak a motorosok. Sokan csak száguldásaikról, fekete bőrruhájukról beszélnek, esetleg félve húzódnak el tőlük, pedig „Illa-berek, nádak, erek,/ A motorosok jó emberek.”, énekli róluk a Beatrice zenekar is. A motorosok felvállalnak egy életformát, élvezik a szabadságot, hagyományőrző találkozókat szerveznek, amelyeknek bevételeit jótékonysági célokra fordítják. Emellett a nemzetszolgálat is tevékenységeik jellemzője, része, ezt fejezi ki a kézdivásárhelyi Flagellum Dei M. C. Székelyföld honlapjának nyitóoldalán szereplő Wass Albert-idézet is: „Mert népem. Fajtám. Vérem!/ Fájdalma bennem ég!/ Szánd meg Uram Isten/ Attila nemzetét.” A Flagellum Dei megalakulásáról, céljairól, rendezvényeiről Rancz Dezsővel, a klub elnökével beszélgettünk.

 

A kézdivásárhelyi motorosklub megalakulása 2006-ban az alapító tagok közötti 1520 éves barátság eredménye volt. A klub alapelve: igazi magyar emberekkel egy csapatban motorozni, felébreszteni a fiatalokban és az idősebbekben azt, hogy nem csak jelenünk, hanem jövőnk is lehet, ha felvállaljuk mindazt, amit eleink hagytak ránk az évszázadok alatt. Ezt az értékmentő feladatot próbáljuk évről évre teljesíteni különböző rendezvények, partik, találkozók szervezésével, ahol a motor és az ahhoz kapcsolódó világnézet szeretete, elfogadása ötvöződik a történelmi múlt és hagyományaink tiszteletével, és ezt minden résztvevőnek igyekszünk átadni. A Flagellum Dei M. C. nem hermetikusan zárt klub, minden magyar motoros számára nyitva tartja kapuit, aki felvállalja e zárt közösség teljes jogú tagsága eléréséhez szükséges szigorú belső rendszabályokat, és nemcsak a klub nevéhez, hanem a tagok közötti életre szóló barátsághoz/testvériséghez is hű lesz – számolt be a klub célkitűzéseiről, törekvéseiről Rancz Dezső.

Kep 5

 

Partik, hagyományőrző találkozók, nyílt napok, túrák

A Flagellum Dei tagjai évente szezonzáró motorospartikat és 2008 óta hagyományőrző motorostalálkozókat is szerveznek: a partikra rendszerint a Csernáton felett található Ika váránál (az utóbbi két évben már kézdivásárhelyi saját klubházukban), a találkozókra pedig Katrosában, a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ EVITA elnevezésű táborában kerül sor. A találkozók mindig felvonulással kezdődnek: a motorosok végigvonulnak Kézdivásárhelyen, majd együtt indulnak és érkeznek a helyszínre. A rendezvényekre zenekarokat hívnak meg, emellett a magyarságtudatot erősítő, a hagyományok ápolását célzó tevékenységeket szerveznek. Az évek során a tábor területén felállított kézművessátrakban faragó-, kovács- és kádármesterek mutatták be hagyományos foglalkozásaikat, íjászversenyeket szerveztek, jurtákat állítottak fel, honismereti könyveket népszerűsítettek. Ezenkívül mindig gondoltak a gyerekes motoroscsaládokra is: játszó- és mesesarkot szerveztek, ahol hagyományőrző foglalkozásokat tartottak, székely és magyar népmeséket ismertettek meg velük.

Az elnök elmondása szerint klubjuk nyitott arra, hogy bármilyen szervezettel együttműködjön, amely hagyományőrző tevékenységet folytat, és ők is szívesen bekapcsolódnak bármely más szervezet ilyen jellegű tevékenységeibe.

A Flagellum Dei M. C. kapcsolatot tart határokon túli, elszakított területeken működő klubokkal, például a felvidéki Kerecseny Motoros Egyesülettel és a Wolves of Highlanddal, a csonka-magyarországi Charpatians, Iron Horses klubokkal, és szoros együttműködést alakított ki más székelyföldi motorosszervezetekkel is.

– De nemcsak magyar területen működő klubokkal tartunk kapcsolatot. A motorosokat úgy kell elképzelni, mint egy nagy családot, bárhol megfordulunk Európában, egymásra találunk, és segítjük egymást, ha közülünk valaki bajba kerül vagy szüksége van rá – mutatta be a motorosok együttműködő hálózatát Rancz Dezső.

Idei legközelebbi rendezvényüket, a nyílt napot május 6-án, pénteken szervezik klubházukban, amelyre a Domination, a ThugMAN és a MaSKArák, valamint a Hyper Taboo zenekarokat hívták meg, május 14-én pedig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkénteseinek közreműködésével majálist szerveznek a Sepsiszentgyörgy melletti Benedek-mezőn, ahol lovaglásra, csillagnézésre, különböző labdajátékokra és vetélkedőkre, tábortűzrakásra kerül sor, és fellép az Inogsz zenekar is.

– Évente többször is szervezünk nyílt napot. Ilyenkor a klubon kívüli barátaink, ismerőseink betekintést nyerhetnek szervezetünk életébe, megismerkedhetnek életformánkkal, tevékenységeinkkel, célkitűzéseinkkel – részletezte a klubelnök.

kep1

 

Jótékonysági túrák, motorostalálkozók

A Flagellum Dei más motorosklubokkal együttműködve jótékonysági túrákat is szervez: ilyenkor magyarországiak és erdélyiek Déva, Gyimes vagy Gyergyó környékén találkoznak, és a tagok önkéntesen adományoznak. A túrákon összegyűlt pénzzel rendszerint Böjte atya valamelyik otthonában élő gyermekeket támogatták, az utóbbi években azonban a Flagellum Dei egy kovásznai otthonnak is jelentős összeget adományozott, amiből a zenélő gyerekeknek hangszereket tudtak vásárolni, legutóbb pedig tizenegy biciklit juttattak el oda.

A Flagellum Dei a marosvásárhelyi Auld Cut, a székelyudvarhelyi Independent Eagles, a kászoni KMB Motors és a csíkszeredai Rebel Wolves klubokkal összefogva idén negyedik alkalommal szervezi meg az ország legnagyobb motorostalálkozóját, a Székelyföldi Jótékonysági Motoros Találkozót és Rockfesztivált.

– A találkozóra ez évben is a Szentegyháza Gyöngye termálfürdő területén kerül sor június 23. és 26. között. Június 23-án, csütörtökön délután öt órakor két irányból indul a motoros felvonulás a rendezvény helyszínére: Székelyudvarhelyről a Jézus Szíve kápolna előtti térről indulnak, Csíkszeredából pedig a Szabadság térről. Az idei fesztiválon fellépő zenekarok listája már végleges, meghirdettük a programot is. A zenekarok változatos stílusú zenét játszanak, két színpadon lépnek fel, emellett a diszkózene kedvelői külön sátorban bulizhatnak, így a négynapos fesztiválon mindenki talál a hangulatához és ízléséhez éppen igazodót. Ezenkívül napközben változatos programokat szervezünk, az Erdélyből és Magyarországról érkező résztvevők például motorszépségversenyen vehetnek részt, amelyen nem azt díjazzuk, hogy ki milyen drága, „menő” motort tudott megvásárolni, hanem az épített és restaurált „vaslovakat”, amelyeken látszik a tulajdonos keze nyoma. Emellett számos más, játékos vetélkedőre is jelentkezhetnek az érdeklődők, továbbá különböző tematikájú sátrakban tölthetik az idejüket – folytatta a motorosklub elnöke.

Kep3

A rendezvény sikere felülmúlta a szervező motorosklubok elvárásait: eredetileg nagyjából ezer látogatóra számítottak, de már az első évben több mint háromezren, a második évben közel ötezren, tavaly pedig hétezren vettek részt a jótékonysági motorostalálkozón. Megegyezés szerint egyik évben az egyik szervező motorosklub, a következő évben pedig a másik kutatja fel saját területén azokat az intézményeket vagy magánszemélyeket, akiket támogatásra javasolnak.

– Első évben a rendezvénynek helyet adó Szentegyháza árva gyerekeinek jutott a bevételből, továbbá ötezer lejt adományoztunk a farkaslaki Miklós Izolda műtétjére; a második évben Böjte Csaba ferences szerzetes tusnádfürdői árvaházát támogattuk; tavaly pedig Háromszékre került a jegyek eladásából származó összeg: 5250 lejt egy sóvesztő szindrómában szenvedő bélafalvi kislány, 10 250 lejt pedig egy kézdivásárhelyi, májdaganattal diagnosztizált gyerek családjának juttattunk el. Nekünk lelki többletet jelent, hogy segíthetünk az árva vagy beteg gyerekeken, kimondhatatlan boldogság látni a szemükben felcsillanó örömöt vagy a szülők háláját – mondta el a jótékonysági akciókról a székelyföldi Flagellum Dei MC elnöke.

 


A 2016-os motorostalálkozó programja

Csütörtök:

Nagyszínpad: Mazur, Terra Siculorum, Pokolgép

Kisszínpad: Background

Péntek:

Nagyszínpad: Aurora, Ramm-Brand(t), AB/CD

Kisszínpad: Party Cover Band

Szombat:

Nagyszínpad: Zorall, Bagossy Brothers Company, Ganxta Zolee és a Kartel, Sex Action

Kisszínpad: Inogsz

A csütörtöki jegy 15, a pénteki 20, a szombati ugyancsak 20 lejbe kerül. A teljes hétvégére szóló jegy ára 40 lej.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

három − kettő =