SHARE

Szerteágazó tevékenységekkel, a gyermekek örömét szolgáló programokkal van jelen Gyergyószentmiklóson a Pro Terra Alapítvány. Jelenleg a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Zöldövezet programjának részeként zajlanak a környezetvédelemre, környezettudatosságra nevelő programjaik, amelyeknek keretében május 10-én, kedden Öko Flash Mobot tartottak a főtéri parkban.

 

Több mint háromhetes előkészület jellemezte a keddi villámcsődületet: a Salamon Ernő Gimnázium kilencedik osztályos diákjai fűbabákat készítettek tönkölybúzából, amelyeket aztán hazavittek és gondosan ápoltak, öntöztek, hogy kinőjön a babák haja. A madarak és fák világnapján „Gondolkodj és cselekedj környezettudatosan” felirattal álltak félkörbe a diákok, majd több-kevesebb sikerrel a park sétányán kezdték el osztogatni a fűbabákat.

– A babákat a Gyermekek Házában készítettük el, ott Zsú elmondta, hogy milyen fontos szerepe van a tönkölybúzának, és mennyire egészséges, én pedig fontosnak tartottam, hogy mások is megtudják ezt. Egy nagyon kedves néninek adtam át ezt az ajándékot, elmondtam neki, hogy a búza fogyasztható, ehető. Nagyon örült neki, és én is örültem, hogy elfogadta – mesélte Bara Juliánna diáklány.

Voltak, akiknek nehezebben ment az ajándékozás, három-négy visszautasítás után sikerült csak átadni a nagy gonddal ápolt növényt. Szőcs Zsuzsanna, a Pro Terra Alapítvány elnöke külön megköszönte ezeknek a lányoknak a kitartását mondván, az ő nyitottságuk és még több hasonló megmozdulás által változik majd a lakosság hozzáállása a továbbiakban.

– Ennek a villámcsődületnek az ötlete abban is új, hogy nemcsak a figyelmet keltettük fel, hanem a diákok megszólították a járókelőket, ajándékoztak nekik, így személyes üzenete is volt a megmozdulásnak – mondta el érdeklődésünkre Szőcs Zsuzsanna.

pro2

 

Lendületben az alapítvány

A Pro Terra Alapítvány széles körű tevékenységei között helyet kap a művészet, a kézművesség, a csapatépítés, a környezettudatos gondolkodásra való ösztönzés és most már a művészetterápia is. A Gyermekek Házában működő tevékenységek mindig más korosztályt és érdeklődési kört szólítanak meg hatéves kortól egészen a felnőttekig.

– A tavalyi ökodizájn programunk nagyon népszerű volt, öröm volt látni, ahogyan a gyermekeket elvarázsolta az alkotás világa, az, hogy két kezük munkájával tudnak létrehozni valami hasznosat.

2015-ben szerveztük meg harmadik alkalommal az Élmény-hatás programunkat, ennek keretében két napig tartottunk egy osztályközösségnek csapatépítő programokat, élménypedagógiai játékokat. Nagy az érdeklődés a program iránt, így szeretnénk azt kibővíteni, hogy minél több osztályközösséget hasonló élményekhez juttathassunk – tudtuk meg terveiket Szőcs Zsuzsannától.

A Zöldövezet program keretében nyert pályázat elsődleges célja egy mini dendrológiai park létrehozása a Gyermekek Háza udvarán, ehhez kapcsolódott a Tegyél te is a környezetedért takarítási akció, valamint a május 10-én meghirdetett Takarékoskodj a vízzel, forrásaink népszerűsítése elnevezésű rajz- és plakátpályázat.

– A Gyermekek Háza udvarán és környékén már tavaly is szerveztünk takarítási akciót, fontosnak tartottuk, hogy tisztán tartsuk közvetlen környezetünket. Időközben a járda is elkészült, a kerítés mellett keletkezett jókora sáncot támogatóktól kapott fakéreggel töltöttük fel. Az udvarra komposztládát készítettünk a gyermekek bevonásával, hiszen fontos, hogy apró dolgokkal ők is formálják a környezetüket, például, ha nem fogy el a tízóraijuk, a komposztládába tegyék, ne a szemétbe. Úgy gondolom, fontos a munkánk, hiszen nagyon sok mai gyermek annyira távol van a természettől, hogy szinte fél tőle: feladatunknak tartjuk, hogy „visszatereljük” őket a helyes útra, meg kell tanulniuk, hogy apró lépésekkel tehetnek a környezetükért – beszélt küldetésükről György Attila Sándor programfelelős.

 


A Takarékoskodj a vízzel, forrásaink népszerűsítése kiírást két tárgykörben ajánlják a diákok figyelmében: a 7-12 éves korosztálytól rajzban várják elképzeléseiket egyéni vagy csoportos kategóriában, a 13-19 évesek pedig plakáttal pályázhatnak. A pályázatok leadási határideje június 6. Bővebb információk a www.proterraalapitvany.org honlapon találhatók.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

három × 5 =