SHARE

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Turulmadár Ifjúsági Iroda megalakulása óta sokat tett az önkéntesség kultúrájának háromszéki népszerűsítéséért: számos önkéntest bekapcsolt tevékenységeibe, 2014-ben pedig lebonyolította a Fedezd fel az önkéntesség világát! elnevezésű programot. Ezt a célt szolgálta az Önkéntes Közösség néven 2015. április 1-jén elindított projektjük is, amelynek keretében pályázati támogatásból létrehozták a Platz.ro internetes platformot, valamint bővítették a Berde Mózsa Kör tevékenységét. A Morfondír.ro Furus Leventét, a Turulmadár Ifjúsági Iroda vezetőjét a nemrég lezárult projektről kérdezte.

 

Amint azt az irodavezető elmondta, az Önkéntes Közösség elnevezésű projektjükkel arra törekedtek, hogy olyan társadalom fejlesztéséhez járuljanak hozzá Háromszéken, amely aktivizmuson és önkéntességen alapszik. A projekt egyik részeként létrehozott platform célja az önkéntesek és projektek közötti kapcsolat megteremtése, szervezetek és személyek segítése abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb önkéntest vagy projektet.

– Ha például a Turulmadár Ifjúsági Iroda egy új vagy meglévő projekthez keres önkéntest, akkor ezt a projektet közzéteszi a platformon. Ha pedig önkénteskedni szeretne valaki, akkor regisztrál a platformra, és a megjelölt kompetenciák alapján felajánlanak neki projekteket, vagy ő maga is választhat egyet a regisztráltak közül, majd jelentkezhet rá. A fiatalok a platform segítségével megtalálhatják azt a szakterületet, amelyben a legtöbbet tehetnek közösségükért – mutatta be konkrét példával a kapcsolatok megteremtésének lehetőségét Furus Levente.

A platform ugyanakkor biztosítja a projektek átláthatóságát, valamint az önkéntesórák mérését és nyilvántartását is, amivel motiválja is az önkénteseket.

– A felület most indult el, még nem mértünk órákat. A folyamat kezdetén tartunk, a szervezetek most kezdtek bekapcsolódni, az önkéntesek is most kezdik igénybe venni a platformot. Több szempontból is fontos lesz az önkéntesórák számontartása. Egyrészt azért, mert egy olyan kreditrendszer kialakításán dolgozunk, amelynek alapján az órákért kapott kreditpontokat a közeljövőben különböző kedvezményekre (például az általunk működtetett biciklikölcsönzőt is igénybe lehet majd venni a kreditpontokért) lehet majd váltani. A kreditrendszer elképzeléseink szerint év végére indul el, ugyanis be kell vonni partnereket, szabályozni kell a rendszert, elég nagy munkát kell kifejteni ahhoz, hogy működjön. Már elkezdődtek a tárgyalások, a rendszer kialakítása tehát folyamatban van.

Az önkéntesórák nyilvántartása másrészt azért is fontos, mert nálunk is egyre több helyen – főként pályázatok esetében – feltétel az önkéntes programokban való részvétel – magyarázta a projektfelelős.

platz3

A Platz.ro felület számítógépen, táblagépen és okostelefonon egyaránt használható, felépítéséről, működéséről, valamint a regisztráció menetéről április végén felkészítőt is tartottak a platformot elkészítő cég, a Gnome Design Kft. szakemberei.

– A platformot iskolákban is népszerűsítettük, eddig a sepsiszentgyörgyi líceumokba jutottunk el. A tapasztalatunk az, hogy lehet, hogy a diákok zöme hallott az önkéntes munkáról, de nem tudja, hogyan, milyen módon lehet bekapcsolódni ebbe. A platform egyik küldetése tulajdonképpen az, hogy ezt megkönnyítse – fogalmazott az irodavezető.

Furus Leventétől azt is megtudtuk, hogy nem véletlen az, hogy a Norvég Civil Alap közel 35 ezer euróval támogatta az összesen 41 250 eurós költségvetésű projektjüket, hiszen Norvégia példaértékű az önkéntesség vonatkozásában: ott a népesség 80 százaléka, míg nálunk a lakosság alig 14 százaléka vesz részt ilyen programokban.

 

Partnerség a bergeni önkéntes központtal

A projekt hozadéka az is, hogy nemzetközi partnerséget alakítottunk ki a norvégiai Bergen városában működő Vitalitetsenteret Frivilligsentral önkéntes központtal. A kapcsolat keretében április 21‒22-én irodánk kétnapos partnerségi látogatáson vett részt Bergenben.  Az önkéntes központ működtetőivel való találkozás céljai között szerepelt a Turul-iroda – főként az EEA Grants támogatásokból megvalósított – projektjeinek bemutatása, a bergeni szervezet önkéntes programjainak megismerése, valamint a jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréje – fejtette ki az irodavezető.

Furus Levente szerint a találkozó mindkét fél számára nagy jelentőségű volt, hiszen mindkettejüknek egyaránt van mit tanulniuk egymás működéséről és programjairól.

– Első nap a bergeni önkéntes központ tevékenységével ismerkedtünk meg, amely kizárólag önkormányzati és kormányzati fenntartású. A központ minden korosztály számára futtat programokat, nyelvi kurzusoktól tánctanításon át a sporttevékenységig. A partnerek beszámoltak arról, hogy Norvégiában az önkéntes munkát nagyon fontosnak tekintik, gyakorlatilag a munkahelyszerzés egyik alapfeltétele. A második nap első felében a Turul-iroda mutatkozott be programjaival, kiemelve a Berde Mózsa Kör gyermekprogramot, a DOFE fiataloknak szóló egyéni fejlesztő programot, az önkéntes platformot és az évente szervezett egyéb eseményeket. A nap második felében a közös folytatásról esett szó. Így a Turul-iroda és a bergeni önkéntes központ a közeljövőben egy közös projektben vesz részt, amelynek keretében ifjúsággal foglalkozó munkatársak tapasztalatcseréjére kerül sor, valamint tárgyalások kezdődnek az önkéntes platform ottani bevezetéséről is. Célunk, hogy fenntartsuk és továbbvigyük, fejlesszük a megkezdett kapcsolatot. A bemutatónkon részt vett a bergeni szervezet vezetője, a megyei önkormányzat munkatársa, és jelen voltak a központ önkéntesei is – számolt be a projektfelelős.

platz

 

A Berde Mózsa Kör tevékenységének bővítése

Az Önkéntes Közösség projekt másik részeként sikerült bővíteni a 2012-ben elindított Berde Mózsa Kör gyermektevékenységeit is: a sepsiszentgyörgyiek mellett új, vidéki helyszíneket és tíz új oktatót kapcsoltak be a programba. A projekt keretében 250 feletti órában valósult meg gyermekfoglalkozás és tevékenység.

– A Berde Mózsa Kör nevű délutáni oktatóprogram célja a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek tanítása, nevelése a tanórák után, barátságos, otthonos környezetben. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön, Kökösben, Bibarcfalván és Cófalván hetente egy alkalommal 15 szakképzett pedagógus több mint száz gyerekkel foglalkozik. A programban részt vevő diákok helyi vállalkozások támogatásával péksüteményeket is kapnak. A kör résztvevőinek tanulmányi kirándulásokat, táborokat, honismereti tanulmányutakat is szerveznek, melyeknek célja a gyermekek kulturális, történelmi ismereteinek bővítése, identitástudatuk erősítése – tudtuk meg az oktatóprogramról.

A Turulmadár Ifjúsági Iroda azzal is népszerűsíti az önkéntességet, hogy példát mutat: munkatársai az Önkéntes Közösség projekt keretében több mint 2500 önkéntesórát valósítottak meg, idén pedig már kilencszázat.

 


TURULMADÁR IFJÚSÁGI IRODA

A Turulmadár Ifjúsági Irodát 2007-ben alapította három ifjúsági szervezet: az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezete, a Sepsiszentgyörgyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet és a 115-ös Bölöni Farkas Sándor Cserkészcsapat. Az iroda 2007 augusztusától Turulmadár Egyesület néven önálló jogi személyiséget kapott.

A szervezet küldetéseként a helyi fiatalok egészséges kulturális közegben történő szellemi-lelki és értékorientált nevelését határozta meg.

Fontosabb projektjeik: a Berde Mózsa Kör és a József Attila Irodalmi, Beszédművelő és Önképzőkör működtetése; Cselekedj! Légy aktív! a Fiatalok Lendületben program támogatásával; Fedezd fel az önkéntesség világát!, valamint az Önkéntes Közösség  elnevezésű projektek.

Az iroda kerékpárkölcsönzőt is működtet, amelynek fő célja, hogy Sepsiszentgyörgy lakosait minél aktívabb és egészségesebb életmódra bírja, felhívja a figyelmet a környezetvédelemre és a biztonságos közlekedésre, és nem utolsósorban, hogy a megyeszékhelyre látogatók kerékpározás közben ismerkedhessenek meg a várossal és a környező településekkel.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tizenhat − tizennégy =