SHARE

Örökségünk címmel indítottak a magyarok összetartozását, az anyanyelv megőrzésének fontosságát hirdető, határon átívelő mozgalmat a magyarországi Pakson. A mozgalom tulajdonképpen egy dalnak köszönheti születését, amely ugyanezt a címet viseli. A dalt Gyulai István, a paksi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa írta a határon túli középiskolások táborában 2013-ban, ahol minden évben erdélyi, köztük kézdivásárhelyi diákok is részt vesznek. A paksi kezdeményezők a pünkösdi búcsú alkalmával Zsobokon, Csíksomlyón és Kézdivásárhelyen filmeztek. A mozgalomról Kelemen Évát, az Örökségünk kézdivásárhelyi nagykövetét, valamint a paksi alkotókat kérdeztük.

 

Amint azt Kelemen Éva tanítónő elmondta, több mint 25 éves a kapcsolat, ami a Molnár Józsiás Általános Iskolát egy paksi iskolához fűzi, így természetes, hogy ő is azonnal bekapcsolódott a mozgalomba, népszerűsítette azt.

– Az Örökségünk című dal szerzője Gyulai István Pakson élő zenész, a dal az általa vezetett huszadik Határon Túli Magyar Középiskolások Táborában született. Gyulai István zenekarával, a nevével fémjelzett Pistiesttel – elsősorban ezzel a dallal – 2014-ben megnyerte az Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált. Akkor határozta el a paksi sajtó három, filmezéssel már évek óta foglalkozó munkatársa, Vida Tünde, Babai István és Kövi Gergő, hogy klipet készítenek hozzá úgy, hogy a dal refrénjét Paks testvértelepülésein – Visken, Galántán és Kézdivásárhelyen – élő gyerekek előadásában veszik fel, mert úgy gondolták, hogy üzenetét ez szimbolizálja legjobban. Az alkotók több mint háromezer kilométert bejárva készítették el a kisfilmet 2015-ben. Kézdivásárhelyen iskolánk több mint száz zenetagozaton tanuló diákja és a Petőfi Sándor Általános Iskola megközelítőleg nyolcvan növendéke dalolt együtt a kézdivásárhelyi főtéren. Nem volt nehéz mozgósítani őket, hiszen azonnal átérezték a refrén üzenetét: „Megtanulom, megőrzöm/ Tanítom, továbbadom./ A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján/ Elkopni nem hagyom./ Megtanulom, megőrzöm,/ Tanítom, továbbadom./ A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján/ Elvenni nem hagyom.”

A klip bemutatóját 2015-ben, az október 23-i ünnepségen tartották a paksi Csengey Dénes Művelődési Központban, a premieren fellépett a Pistiest zenekar, és egy ötventagú, kézdivásárhelyi gyerekekből álló kórus működött közre. A megható és nagy sikerű bemutató után határozták el az alkotók, hogy a világ magyarságát megszólító mozgalmat indítanak útjára – mutatta be röviden az Örökségünk kezdeteit a tanítónő.

A kampányban arra ösztönzik a magyar embereket Magyarország határain belül és túl, hogy énekeljék el, dolgozzák fel az Örökségünk című dalt, készítsenek erről videofelvételeket lehetőleg otthonuk emblematikus helyein, és töltsék fel azt a produkció honlapjára (www.oroksegunk.net), ahol minden új jelentkezést egy újabb, a világtérképen megjelenő pont jelképez.

Kövi Gergő újságíró, filmes elmondása szerint a stáb azt tervezi, hogy a beérkezett videók és saját felvételek felhasználásával egy újabb klipet készít, amit ősszel mutatnak majd be.

– Számos kisfilm érkezett már az Egyesült Államoktól Svédországon, Szerbián át Erdélyig. Több együttes, köztük a kovásznai Apor Vilmos Gyermekotthonban működő HANGfoglalás zenekar is feldolgozta a dalt. A fenntartó Dévai Szent Ferenc Alapítványt vezető Böjte Csaba azt mondta, az Örökségünk egy újabb szál, ami erősíti, élővé teszi a határokkal elválasztott magyarok kapcsolatát – részletezte Kövi Gergő kreatív vezető.

Csiksomlyo_nagy-36253

 

A mozgalom díjai

Az első értékelésig, március közepéig éppen félszáz videofelvétel érkezett az Örökségünk mozgalom felhívására, mostanig hetvennél is több, de – mivel a felhívás jelenleg is él – folyamatosan küldik a felvételeket a világ számos pontjáról.

– Amerikától Ausztráliáig sok-sok egyéni és közösségi produkció született a kezdeményezésünkre. A március közepéig beérkezett videoklipeket értékelve a zsűri a legjobb előadónak járó díjat a sajókazai Bíró Orsolyának ítélte, a legötletesebb klip pedig a döntés szerint a kárpátaljai Aknaszlatinán készült. A helyszínválasztásért járó díjat a kalotaszegi Zsobok kapta, míg az ausztráliai Napsugár kórus és barátai által forgatott klipet különdíjjal jutalmazták a legnívósabb produkcióért. A Kézdivásárhelyen élő Gergely Zsolt, aki idén március 15-én a Nyerges-tetőn énekelte el Gyulai István szerzeményét, Paks város különdíját kapta. Az ausztráliai Napsugár kórus tagjai felajánlották díjukat a Pilisi Gyermekotthon Napsugár csoportjának, ahol különböző fokban sérült, hátrányos helyzetű gyerekek élnek. Emellett a mozgalomban részt vevő ausztráliai magyarok gyűjtésbe fogtak, és ezt még megtoldották saját ajándékaikkal. Lőrincz Kálmán, a Házat–Hazát Alapítvány igazgatója arról tájékoztatott, hogy Kárpátalján, Badalón hamarosan építenek egy óvodát, amelynek alapjában elhelyeztek egy időkapszulát az Örökségünk szövegével – tájékoztattak a paksi alkotók a mozgalom friss történéseiről és a belőlük kisarjadó adományozásról.

 

Az Örökségünk alkotói Erdélyben

Az Örökségünk stábja többször megjárta Erdélyt. Először egy karitatív akcióba kapcsolódtak be saját gyűjtést is szervezve. A dévai Szent Ferenc Alapítvány számos otthonában is megfordultak adományokat szállítva, több otthonban már ismerik a dalt, néhány már elküldte saját klipjét a felhívásra.

A pünkösdi hétvégén a stáb tagjai az összmagyarság videoklipjéhez készítettek felvételeket a csíksomlyói búcsúban, Kézdivásárhelyen és Zsobokon. Az alkotók első állomása a kalotaszegi Zsobok volt, ahonnan a Bethesda Gyermekotthonban élő gyerekek közreműködésével érkezett videó a mozgalom keretében.

Ahogy Babai István a program vezetőoperatőre elmondta, a beküldött videó inspirációt jelentett a helyszíni forgatásnál is, ami mindenki várakozását felülmúlta.

– Csodálatos természeti környezetben, fantasztikus fényviszonyok között, nagyon segítőkész emberek, gyerekek részvételével dolgoztunk – mesélte.

Gyulai István szerint is izgalmas volt találkozni azokkal a gyerekekkel Zsobokon, akik a díjnyertes videót beküldték. Azt is hozzáfűzte, hogy Csíksomlyó – ahol ezúttal is százezrek gyűltek össze – szintén különleges élményt nyújtott. Ahogy a drón egyre magasabbra emelkedett, a monitoron nyomon követhették a készülő felvételeket, a nyeregben összegyűlt emberek ezreit, a szélben lobogó zászlókat. Vida Tünde, a mozgalom elindítója szerint ezt az élményt fokozta az, hogy Kézdivásárhelyről Kelemen Évának, a mozgalom ottani nagykövetének szervezésében háromszázan – gyermekek és szülők – Gyulai István szerzeményét énekelve, Örökségünk felirattal díszített kendőt viselve érkeztek a búcsúhelyre, ahol el is hangzott, hogy Paks és Kézdivásárhely háromszáz fős küldöttséggel jelent meg az Örökségünk mozgalom képviseletében.

Gyulai István azt is kiemelte, hogy az egész erdélyi úton mindenhol önzetlen segítőkészséggel találkoztak. Kézdivásárhelyen Kelemen Éva mellett a Református Elméleti Líceum diákzenekarának tagjai és vezetőjük, Ruszka Sándor, valamint az iskola igazgatója, Farkas Ferenc segítette a stábot. Gyulai István szerint az Örökségünk mozgalom erősíti azokat a szálakat, amelyek a határon túli középiskolások táborában bontakoztak ki. Kézdivásárhelyen az egész délelőtt szűnni nem akaró eső tovatűnt a paksiak érkezésére, így újabb csodálatos felvételek születhettek a készülő kliphez, amiből egy rövid ízelítőt rövidesen a nagyközönség is megismerhet.

Kelemen Éva beszámolója szerint felejthetetlen élmény volt, amikor a Boldog Özséb templomban Süli Jánosnak, Paks polgármesterének nevében Vida Tünde és Gyulai István átadták Gergely Zsoltnak a város különdíját. Gyulai István ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Zsolti – aki tizenkét esztendős – megtestesíti azt, ami a dal refrénjében szerepel, megtanulta, megőrzi, nem hagyja elkopni anyanyelvét.

Csiksomlyo_nagy-36223

 

Az Örökségünk újabb pályázatai

A mozgalom kezdeményezői azon túl, hogy nyár végégig – augusztus 31-ig – várják a videofelvételeket, és ugyanúgy szeretnék díjazni a legkiválóbbakat, mint márciusban, új kategóriát is hirdettek: jutalmazni szeretnék a legjobb zenei feldolgozást is. Eközben versmondó és esszépályázatot is útnak indítottak Megtanulom, megőrzöm címmel annak érdekében, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akiknek eszközei nem teszik lehetővé, hogy elénekeljék és videóra rögzítsék a dalt, vagy éppen számukra nem az éneklés az önkifejezés legfontosabb eszköze.

 


Határon Túli Magyar Középiskolások Tábora

A tábort 1993-ban álmodta és szervezte meg, majd vezette kilenc éven át a Paks melletti Cseresznyéspusztán Gutai István, a paksi Csengey Dénes Művelődési Központ munkatársa, később a Pákolitz István Városi Könyvtár  igazgatója.

A tábor irányítását 2013-ban Gyulai István vette át, itt született meg és hangzott el először az Örökségünk című dal refrénje.

A táborban minden évben közel negyven felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági középiskolás vesz részt a kezdetektől máig. Kézdivásárhelyről 11 éven át a Bod Péter Tanítóképző diákjai vettek részt a táborban, tőlük a Református Líceum tanulói vették át a stafétát.

A táborozók több szekcióban végeznek műhelymunkát, foglalkoznak zenével, újságírással, versmondással, színjátszással, fotó- és filmkészítéssel, műsort mutatnak be a város templomaiban, a tábor életét tükröző újságot és filmet készítenek, záróműsoruk mindig nagy sikernek örvend Paks város polgárainak körében.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tíz + kettő =