SHARE

„Az ember nemcsak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.” Protagorász

 

Elgondolkodtató témakör boncolgatása következik, amelyet talán már túlságosan is sokat hangoztattak, mégsem vált idejétmúlttá: a környezetvédelem. Most mégis egy újfajta nézőpont bemutatása a cél, amely innovatív és székely unikum is egyben. Mitől okos az okosotthon? Mit rejt magában a zöldházklaszter? Miért jó érzés, ha az otthonod nem károsítja a környezetet? Geréb Róberttel, az UponSmart projekt megalapítójával beszélgettünk.

 

– Mit tehetünk mi, átlagemberek a környezetünkért? Melyek azok a legalapvetőbb teendők, amelyeknek betartásával némiképp hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez?

– Elsőként fel kell ismernünk a túlvásárlás jelenségét. Gondolom, senki számára nem ismeretlen az a jelenség, amely megmérgezi a mai kor társadalmát. Elég, ha csak felidézzük például a Black Friday jelenséget, amely leginkább reprezentálja azt a beteges szenvedélyt, amely rengeteg embert magával ragad. Fel kell ismernünk a helyes arányokat a vásárlásban is, nem szabad engednünk, hogy a folyamatos reklámok beszippantsanak bennünket. A vásárlás tekintetében arra is fontos odafigyelnünk, hogy a táplálékok beszerzésénél a szükséges mennyiségekre törekedjünk. Nemrég olvastam egy cikket egy olyan tanulmányról, amelynek eredménye arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a világon a megvásárolt élelmiszerek 30 százalékát kidobjuk. Úgy érzem, ez mindamellett, hogy anyagi szempontból is megterhelő, elsősorban élőhelyünk kizsigereléséhez vezet.

A túlvásárlás elkerülése mellett számos apró tevékenységgel óvhatjuk környezetünket. Ilyen például a szelektív hulladékgyűjtés vagy a különböző vegyszerek minimalizálása otthonainkban. Ezenkívül természetesen az otthonunk felokosítása is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy számos más előny mellett vigyázzunk környezetünkre.

– Mit fed a „felokosítás” kifejezés? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár például egy okostermosztát felszerelése otthonainkban?

– Az okosotthon kifejezés talán nem idegen az emberek számára, hiszen akár a szakma iránt érdeklődök, akár a világsajtót figyelők találkozhattak azzal a jelenséggel, hogy a különböző műszaki területen tevékenykedő szakemberek újabb és újabb környezet- és felhasználóbarát rendszereket terveznek. Az UponSmart okostermosztátjának már léteznek elődei, mégis egy egyedi dologról beszélhetünk. Ezeknek az okostermosztátoknak egyik előnye a kényelmesség. Tudjuk, hogy napjainkban egyre nagyobb teret kap az a tendencia, amely szerint a gépek szolgálják az ember igényeit. Ennek megfelelően ezek a termosztátok olyan technológia szerint készülnek, amelyek egyszerűségüknek köszönhetően könnyen hasznosíthatóak egy kényelmesebb élet kivitelezése érdekében. Ezek az eszközök többek között segítenek a fűtés-hűtés, a beárnyékolás, a páratartalom szabályozásában is.

A másik fontos előnye a költséghatékonyság, a takarékosság, emellett okostermosztátjaink környezetvédelmi szempontból is igen fontosak, hiszen az anyagi takarékosság mellett környezetünket is óvjuk a fölösleges energiafogyasztástól.

– Honnan jött az ötlet? Milyen alapelveket követnek a megalkotásnál?

– Az ötlet története nagyon egyszerű: szerettem volna létrehozni egy olyan távműködtetésű eszközt, amely segít megkönnyíteni a hétköznapjaimat. Egy olyan eszközt, amely hozzájárul ahhoz, hogy bárhonnan meghatározhassam, hogy mikor mekkora legyen a hőmérséklet a lakásomban, hogy adott esetben például egy fárasztó nap után ne egy hideg lakásba kelljen hazaérnem, vagy éppen egy meleg, nyári napot követően legyen lehetőségem egy kellemes hőmérsékletű otthonba hazatérni.

Az ötlet megfogalmazása után nyilván anyagi támogatások után kellett kutakodni, és 2015-ben sikerült megnyerni egy startup pályázatot, amely hozzásegített a projekt elindításához. Nemrég Magyari Kincsővel bővült a csapat, aki dizájnerként egy teljesen friss arculatot épít az új termékeknek.

A termékek gyártásánál két fontos alapelvet tartunk szem előtt. Az egyik, hogy olyan eszközöket gyártsunk, amelyeket mi is szívesen használunk, a másik, hogy elérhető és megérthető készülékeket nyújtsunk az embereknek.

– Mit tapasztal, mennyire nyitottak a fogyasztók a technikai újítások iránt?

– Elsőre sokan tartanak ettől a technikai újítástól, tévesen azt gondolják, hogy mivel számukra ismeretlen világról van szó, nem tudják megérteni ezeknek az eszközöknek a használatát. Azonban ezt a fázist követően érkezik a „wow-érzés”, amikor az emberek elcsodálkoznak ezeken az innovációkon. Azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztói társadalom egyre nyitottabb ezekre az eszközökre, és reméljük, hogy sok család életét tehetjük könnyebbé, kényelmesebbé, rávilágítva a környezet kímélésére is.

– Milyen fejlesztések, újítások várhatóak a közeljövőben? Melyek a hosszú távú tervek?

– Az egyik legfontosabb célkitűzés a brandépítés, mivel azt szeretnénk, ha az UponSmart neve összeforrna az okosotthon, az intelligens vezérlő fogalmakkal. Szeretnénk elérni, hogy országos szinten elterjedjen az a látásmód, amelyet mi képviselünk, és szeretnénk felnyitni az emberek szemét a környezetvédelem fontosságára.

Eddig két termékünk jelent meg a piacon, az Upon Vaquita és az Upon Edelweiss okostermosztátok. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan szeretnénk piacra dobni az Upon Belugát is, melynek újdonsága, hogy a lakás/épület minden szobájának hőmérsékletét, árnyékolását, páratartalmát stb. külön kijelzőn lehet beállítani. A Beluga gyakorlatilag egy teljes épületvezérlési rendszer. Ez a készülék önálló döntésekre is képes. Például, ha nem vagyok otthon, és csőtörés van a lakásomban, akkor automatikusan elzáródik a víz. Más esetben, ha felviszem egy bizonyos fokra a lakás hőmérsékletét, de nyitva felejtem az ablakot, akkor értesítést kapok róla. Ezenkívül az applikáción belül még időjárás-előrejelzést is kaphatunk, hogy annak megfelelően tudjuk beállítani lakásunk hűtését-fűtését.

Hosszú távú tervként egy zöldházklaszter kiépítése a cél, ahol olyan cégeket szeretnénk megcélozni Székelyudvarhelyről és környékéről, amelyek ugyanabban vagy igen hasonló ágazatban dolgoznak, és összeköti őket egy hosszú távú érdekazonosság, a zöldházak építése.

 


okosGERÉB RÓBERT

Geréb Róbert 1985. szeptember 20-án született Székelyudvarhelyen.

Tizenkét éve foglalkozik programozással, két éve talált rá igazi szenvedélyére, az okosításra.

Kétszázötven jelentkező közül azon szerencsés 40 helyezett közé került, akik megnyerték a Start-up 2014! elnevezésű pályázatot, így megvalósíthatta álmát.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

4 × öt =