SHARE

A testépítésről először ki más jutna eszünkbe, mint Arnold Schwarzenegger? De vajon tudjuk azt, hogy a testépítés eredete egészen a 18. századig nyúlik vissza? És azt, hogy sokak véleménye ellenére a testépítés nem  a doppingolásról és a néhol már-már groteszknek minősülő emberi testekről szól, hanem a végtelen kitartásról, a megújuló motivációról és a tudatos életvezetésről?

A testépítés két alappillére a megfelelő edzés és táplálkozás, amelyek egyben az egészséges életmód alappillérei is. Vegyük szemügyre közelebbről ennek a sportágnak a különlegességét, egyediségét. Ebben a székelyudvarhelyi születésű Both Richárd naturál testépítő lesz segítségünkre, aki arról mesélt portálunknak, hogy a néhol igenis megerőltető és drasztikus edzéstervek vagy diéták miként hoznak eredményt; milyen tényezők tudják motiválni a ma fiatalját abban, hogy naponta nem kevés időt töltsön az edzőteremben; továbbá a beszélgetés során arra is fény derült, hogy mire taníthat meg ez a sportág.

 

– Mióta foglalkozik testépítéssel? Hogyan került kapcsolatba ezzel a sporttal?

– Kiskorom óta rendszeresen sportolok, tíz éven keresztül aktívan fociztam, tehát soha nem állt távol tőlem a sport világa. A rendszeres és megerőltető edzések eredményeként komoly egészségügyi gondok léptek fel, ezért csökkentenem kellett a fociszenvedélyemet, így szép lassan átvette a helyét egy újabb sport: a testépítés. Először csak otthon edztem apukámmal, akivel egy teljes otthoni edzőtermet alakítottunk ki, így minden lehetőség adott volt. Minél inkább beleástam magam a testépítés világába, annál inkább kezdtem megszeretni azt. Mindent magamtól sajátítottam el, rengeteg könyvet, folyóiratot vásároltam, és azokból tanultam meg, hogy hogyan érdemes edzeni, miként kell átalakítanom az étkezésemet, de még a pózolási technikákat is innen lestem el. A másik ok, ami miatt végül a testépítés vette át a főszerepet, az az, hogy kiábrándultam a csapatsportokból. Azt tapasztaltam, hogy egy csapatban nem mindenki áll úgy oda egy adott versenyhez, ahogy az elvárható lenne, és kevés 1-2 ember teljesítménye ahhoz, hogy bajnokságot nyerjen a csapat. Éppen ezért jobbnak láttam, ha a saját utamat járom, így minden sikert és kudarcot csak a saját magam számlájára tudok felírni.

13599575_1025420247494858_290873017_n

– Sikerekről és kudarcokról lévén szó, eddig milyen sikereket tudhat maga mögött?

– Az első versenyem 2011-ben volt, a székelyudvarhelyi Fit.Feel edzőtermében, ahol sikerült első helyet szereznem. Erre a megmérettetésre teljesen önállóan készültem fel, és úgy éreztem, hogy bár kisebb jellegű, városi versenyről volt szó, mégis megerősített abban, hogy jó úton haladok. E verseny után úgy döntöttem, hogy szeretném megmérettetni magam nagyobb versenyeken is. Ugyanebben az évben Magyarországon megkaptam az arany minősítést. Fokozatosan jártam meg a ranglétrát ebben a sportágban, de természetesen még most is van, amiért küzdeni.

2012-ben szintén a Fit.Feelben vettem részt egy erőemelő versenyen, ahol egy újabb győzelmet tudhattam magaménak. Ugyanabban az évben jutottam ki Magyarországra a Superbody versenyre, ami ebben a sportágban csúcskategóriásnak számít. Ezen a versenyen juniorkategóriában indultam, és negyedik helyezést értem el. Bár életkorom alapján nagyon fiatal voltam a kategóriámban, mégis pozitív visszajelzésként értékeltem a helyezésemet.

A következő évem a pihenésről és a feltöltődésről szólt, amire, úgy érzem, nagy szükségem is volt, mert 2014-ben harmadik helyezést értem el a magyar bajnokságon. 2015-ben ugyanazon a versenyen már második helyezést sikerült elérni. Eredmények szempontjából azt mondhatom, hogy az idei év volt a leggyümölcsözőbb, hiszen első helyen végeztem a magyar bajnokságon, így képviselhettem Magyarországot a világbajnokságon, ahonnan ezüstéremmel tértem haza.

– Beszélgetésünk közben körvonalazódott, hogy a testépítés nagyon megerőltető és sok lemondással járó sportág. Mégis mi az, ami motiválja önt a folyamatos teljesítésben?

– Amikor eldöntöttem, hogy komolyan fogok testépítéssel foglalkozni, rögtön azon gondolkodtam, hogy milyen szakmával tudnám párosítani azt, ami a jövőm alakulása szempontjából megfelelő lehet. Így döntöttem a dietétika mellett. Jelenleg végzős hallgató vagyok, és azt a tudást, amit az egyetemen elsajátítottam, teljes mértékben be tudtam építeni a testépítésbe is. A sporttáplálkozás mellett azonban kialakult egy másik irányvonal is a szakterületemen belül, ami nagyon erőteljesen jelen van az életemben, ez a beteg embereknek való segítségnyújtás. Az a véleményem, hogy ahhoz, hogy valaki naturál testépítő legyen, elengedhetetlen az egészséges életmód iránti elköteleződés, ami az edzésektől a táplálkozásig, az életvitelig mindent magába foglal.

13608200_1025420320828184_1259143388_n

– A testépítés egyéni sportnak számít, mégis kíváncsi lennék arra, hogy mennyire beszélhetünk csapatról ennél a sportágnál? A hétévnyi testépítés alatt voltak olyan személyek, akik inspirálták, mentorként voltak jelen az életében?

– A testépítésben nincs sok lehetőségünk megismerni egymást. Egy-egy megmérettetés során mindenki arra koncentrál, hogy a legjobb formáját hozza. Egy rangos bajnokság, ahol több kategóriában versenyeznek a sportolók, akár egész nap is eltarthat, és több órát kell várnunk arra, hogy sorra kerüljünk a következő fordulóban. Ilyenkor a kulisszák mögött a versenyzők lefekszenek a földre, és úgy pihennek. Erre azért van szükség, mert az állással vagy a járkálással igénybe vesszük a lábakat, a szervezetünk ilyenkor vizet raktároz el, és ezáltal a verseny következő fordulójában a combok izmai nem látszanak megfelelően. Ezekben a pihenőkben a versenyzők a családjaikkal, kísérőikkel töltik az időt, nagyobb hangsúlyt kap a pihenés, mint az ismerkedés.

A 2012-es Superbody bajnokság előtt egy héttel egy közös ismerősünknek köszönhetően ismerkedtünk meg Nagy Hunorral, aki nagyon sokat segített a felkészülésben, megmutatta a különböző pózokat, a színpadi technikákat, amiben, bevallom, volt még, mit fejlődnöm. Az elején Huni volt a mentorom, ez a kapcsolat azonban idővel átalakult, mivel elkezdtem az egyetemet dietétika szakon, így már én is tudtam segíteni neki a megfelelő étrend kialakításában, meg egyáltalán a sporttáplálkozás technikáiban. Mentori kapcsolatunkat ma már kölcsönösnek mondhatjuk, és szerencsére éppen amiatt, hogy nem egy kategóriában versenyzünk, soha nem volt közöttünk nyoma sem a versengésnek.

13607792_1025420134161536_1793959557_n

– A versenyekre való felkészülés két fontos alappillére az edzés és a táplálkozás. Hogyan készül fel egy versenyre?

– Létezik egy olyan téves felfogás az emberek fejében, hogy a testépítők napi 5-6 órát töltenek edzéssel, azonban ez egyáltalán nem így van. Az első időszakban, amit tömegnövelésnek nevezünk, csupán napi 1-1,5 órát töltünk az edzőteremben. Az edzések száma a verseny közeledtével növekszik, viszont ez egy viszonylag rövid időszak. A bajnokság előtti 16 hétben kezdődik a komolyabb felkészülés, ilyenkor kezdjük meg a diétát, és naponta két-háromszor edzünk. Ebben az időszakban egyre csökkentem a kalóriamennyiséget, az utolsó két hét jár a legtöbb lemondással. Táplálkozás szempontjából nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszek: ilyenkor előtérbe kerülnek a sovány húsok, a zöld színű zöldségek, mindezek persze fűszermentesen, párolva; minél kevesebb zsírt próbálok bevinni a szervezetembe. Az utolsó héten egyáltalán nem fogyasztok szénhidrátot, viszont a verseny előtti utolsó két napon elkezdődik a szénhidráttöltés (a szénhidráttól kerekebbnek tűnnek az izmok), én ilyenkor rizst szoktam enni. A vízfogyasztást ebben az időszakban drasztikusan megemelem, napi 10-12 liter vizet iszom, abból is az alacsony nátriumtartalmút, emellett a csalán- és a zöldteákat helyezem előtérbe. Ezt a vízfogyasztást pedig egyik napról a másikra teljesen lecsökkentjük, ennek következtében a bőr jobban rátapad az izmokra, így azok szebben látszanak majd a színpadon.

13607932_1025420317494851_31695480_n

– A megerőltető felkészülést követően elérkezünk a verseny napjához. Hogyan képzeljünk el egy bemutatót?

– Az adminisztratív teendők után mindenki megkapja a maga rajtszámát. Ezután következik az előbarnítás, ezt mindenki elvégezheti magának, de vannak erre szakosodott cégek is, akikkel ezt el lehet végeztetni. A világbajnokság reggel hét órakor kezdődött, azért ilyen korán, mert minden mezőnyben nagyon sok versenyző szerepelt. Nekem ilyenkor verseny előtt két-három órával kell kelnem, hogy felkerüljön rám a barnítás olajas rétege, ennek legyen ideje megszáradni, és persze be kell durrantani az izmokat is. A versenyek általában két fordulóból állnak: elődöntő és döntő, ezen belül szimmetria- és izmossági forduló. Az idei világbajnokságon 40 ország képviseltette magát.

A szimmetriafordulóban a hét bíró a testarányokat, a test szimmetriáját pontozza, az izmossági fordulóban értelemszerűen az izmok kidolgozottságát, a szárazságot veszik figyelembe. Az elődöntő és a döntő között közel nyolc órát kellett várnunk arra, hogy megtudhassuk, ki az a hat szerencsés, aki bekerülhet a döntőbe. Azok, akiknek nem sikerül bekerülniük a döntőbe, csak online kapják meg a pontszámaikat. Erről a világbajnokságról sikerült ezüstéremmel hazatérni.

13566118_1025420250828191_1206496877_n

– Hogyan látja magát húsz év múlva?

– Szeretném, ha húsz év múlva is ugyanazon alapelv szerint élnék, mint most, hogy az egészség mindennél fontosabb. Ahogy mondtam, szeretnék beteg embereken segíteni, ezért remélem, hogy szakmámból kifolyólag sikerül majd kórházban dolgoznom, ahol legjobb tudásom szerint támogathatom a rászorulókat.

A testépítést egy olyan sportnak tartom, amit egy életen keresztül lehet végezni. Ebben a sportágban még 60 év fölött is van kategória egy-egy versenyen. Nyilván ha megérem azt a kort, akkor nem versenyekre szeretnék járni, hanem inkább játszani az unokáimmal.

Idén kihagyom a versenyzést, és remélem, egy kisebb feltöltődés után újult erővel kezdhetek el készülni a következő világbajnokságra, ahol reményeim szerint akár egy helyezéssel jobb eredményt is elérhetek.

 


13578621_1025420314161518_1139795749_nBOTH RICHÁRD

1994. július 31-én született Székelyudvarhelyen.

Jelenleg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nutrició és dietétika szakos, végzős hallgatója.

Hét éve foglalkozik testépítéssel.

Eddigi eredmények:

2011 – Fit.Feel kupa, junior-testépítés, első hely

2011 – minősítő verseny Magyarország, arany minősítés

2012 – Fit.Feel erőemelő kupa, juniorkategória, első hely

2012 – Superbody, juniorkategória, negyedik hely

2013 – a pihenés éve

2014 – Bodysport, tinédzserkategória, ötödik hely

2014 – Tiger Classic Nagyszeben, juniorkategória, harmadik hely

2014 – Tiger Classic Mamaia, juniorkategória, első hely

2014 – INBA magyar és nemzetközi bajnokság, harmadik hely

2014 – INBA világbajnokság, juniorkategória, tizedik hely

2015 – Bodysport kupa, tinédzserkategória, első hely

2015 – WBPF magyar bajnokság, juniorkategória, harmadik hely

2015 – INBA magyar és nemzetközi bajnokság, juniorkategória, második hely

2016 – INBA magyar és nemzetközi bajnokság, juniorkategória, első hely

2016 – INBA világbajnokság, juniorkategória, második hely

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

6 − kettő =