SHARE

Közel és biztonságban tudhatja gyermekét, nem kell babakocsit hurcoljon maga után, mindkét keze szabad. A hordozóeszközök egyre népszerűbbek Erdélyben is, bár hasznosságukban még mindig sokan kételkednek. A hordozás hete kapcsán Tarczali Mónika babahordozási tanácsadóval, a Védem Egyesület tagjával beszélgettünk.

 

– Mióta használ hordozókat? Hogyan indult a hordozás iránti elköteleződése?

– Tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor váratlanul megérkezett az első gyermekünk, két hónappal korábban, mint vártuk. A koraszülés kapcsán találtam rá a kenguru módszerre, a kenguru módszer kapcsán pedig a babahordozásra. Az első hordozókendőm méteráruboltban vásárolt lepedővászonból készült, a kötéseket egy játékmackón „modelleztem ki” egy szélesebb szalag segítségével, aztán kipróbálgattam őket élesben is. A kabátomba aprócska babámmal együtt is belefértünk, így indultunk el az első hordozós sétánkra a Poklos partján, és elég hamar rá is kaptunk mindketten. Nem sokkal később vásároltunk egy igazi hordozókendőt (Magyarországon, mert akkor itt még híre sem nagyon volt), melyet – a hozzá mellékelt kis füzet útmutatásával – hosszában félbehajtva hordtam. Azt hiszem, ez az egyetlen dolog, amit ma már nem tennék, továbbá a lepedővászon helyett valószínűleg most már inkább egy damasztabroszt választanék.

tarczalimonika1

– Mit kap pluszba az a baba, akit hordoznak?

Extra adag testközelséget, ölelést, simogatást, puszit a feje búbjára. Védettség- és biztonságérzetet, ős- és önbizalmat, pozitív világ- és énképet. Sokkal több együtt töltött időt, anyaillatot, ringatást, közös tevékenységet: ingergazdag környezetet, sok-sok közös élményt, ami mind a javára válik.

– Mi a jellemző: csak anyuka hordoz, vagy bekapcsolódik az édesapa, a nagyszülők is?

– Nálunk a férjem és édesanyám is szívesen hordozta, és szükség esetén most is hordozzák a gyerekeket – ennyi gyerek mellett, mondjuk, kell is. A férjem a hordozókendővel is boldogul, anyukám csak csatosban hordoz, de azzal akár a hátára is teszi a babát. Sőt már a nagyobb lányaim is kérték – és kapták – a hátukra a húgaikat. A babahordozás kapcsán hozzám forduló családok gyakorta érkeznek együtt, ilyenkor jellemzően az apuka is figyel, kérdez, de ha csak az anyuka keres fel a babával, akkor is mindig szempont az eszközválasztásnál, hogy az apuka is tudja majd hordozni a babát. Azok az apukák, akik aztán valóban aktívan hordoznak is, valamivel kevesebben vannak, de egyre többen bevonódnak, ahogyan a nagyobb testvérek és a nagyszülők is.

Milyen a hordozás megítélése Marosvásárhelyen? Merre formálódott ez az elmúlt tíz évben?

– Tíz évvel ezelőtt még igen szokatlan látványnak számított egy hordozókendőbe kötött baba, gyakorta néztek ránk furán az emberek. Volt egy bolt, ahová gyakran betértünk, ott évek múltán is azt emlegették, hogy „a blúzomban hordtam” a kislányomat. Előfordult, hogy a főtéren szaladt utánam egy néni, hogy vigyázzak, megfullad a kendőben a gyerek (sőt meg is kellett győződnie arról, hogy valóban jól van, csak éppen alszik)… Az első erdélyi hordozás iránt érdeklődő anyukákkal egy kötődő nevelés tematikájú, magyarországi fórumon ismerkedtem meg, később személyesen is találkoztunk, és többükkel azóta is kapcsolatban vagyunk, ez a „mag” indította el a babahordozás népszerűsítését Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon és Erdély-szerte. 2009 tavaszán már volt babahordozó tanfolyam Marosvásárhelyen, és 2009 őszén megszerveztük az első marosvásárhelyi babahordozó hetet, amelynek azóta igazi hagyománya lett. Marosvásárhelyen 2013 óta a Védem Egyesület szervezi a  hordozós eseményeket, az egyesület lelkes munkájának gyümölcse a babahordozó klub is, ahol a gyermeküket hordozó és hordozni vágyó családok havonta összejárnak. Azt hiszem, elmondhatjuk: egyre nagyobb teret hódít a babahordozás Marosvásárhelyen.

tarczalimonika4

– Milyen a helytelen hordozás, és mi ennek a következménye?

– Valószínűleg mindenki látott már kenguruban hordozott, arccal kifelé fordított babát – ez tipikus példa arra, hogyan ne hordozzunk, hiszen ez a hordozási mód testileg és lelkileg is igen megterhelő lehet egy kisbaba számára. A keskeny ülőrész nem támasztja alá megfelelően a babát, lóg a lába, így a csípője és a gerince is előnytelen pozícióba kerül, az arccal előre hordozott baba ráadásul a fejét sem tudja megtámasztani, és az őt érő ingerek ellen sem tud védekezni, könnyen túlingerlődik, ami gyakran síráshoz vezet. Arról, hogy a helytelen hordozás milyen hosszú távú következményekkel járhat, nincsenek adataink, ennek ellenére én úgy gondolom, célszerű körültekintőnek lenni, és inkább megelőzni az előnytelen testtartásban való hordozás okozta esetleges elváltozásokat. Érdemes a hordozó szülőnek is kipróbálni azt a testtartást, amit a gyermeke felvesz a hordozóban, így könnyen ráérezhetünk, mennyire lehet kényelmes vagy éppen kényelmetlen a babának egy bizonyos hordozási mód.

Milyen szempontokat kell figyelembe vegyen egy kismama a helyes hordozóeszköz kiválasztásánál?

– Amikor hordozóeszközt választunk, az első és a legfontosabb szempont a baba természetes testtartásának biztosítása: fontos, hogy a baba ne kerüljön olyan pozícióba a hordozóban, amelyet önállóan még nem tudna felvenni vagy megtartani. Nagyszerű kiindulópont lehet, ha megfigyeljük, milyen testtartást vesz fel, amikor ölbe vesszük, illetve azt is, hogyan tartjuk, mennyire támasztjuk meg. Szintén fontos kritérium – különösen formázott hordozók esetében – a megfelelő méret: a babát térdhajlattól térdhajlatig támassza alá (a lábacskák ne lógjanak, de ne is kényszerüljenek túlságosan széles terpeszre), a hátát pedig kellőképpen támassza meg (vagyis a baba ne görnyedjen össze a hordozóban, de ne is kényszerüljön túlságosan egyenes tartásra, ne adj’ isten homorításra). Nem kevésbé fontos a hordozó minősége, valamint az is lényeges szempont, hogy a kiszemelt hordozó a szülőnek is kényelmes legyen. Végül, de természetesen nem utolsósorban, nem elhanyagolható a hordozók ára sem, hiszen a jó minőségű hordozóeszközök meglehetősen drágák. Amennyiben szorít a keret, érdemes inkább egy használt, de jó minőségű hordozót vásárolni, mint újat, de gyengébb minőségűt.

babahordozas

– Kitől kaphatnak választ a kismamák a hordozással kapcsolatos kérdéseikre?

Érdemes szakavatott babahordozási tanácsadóhoz fordulni, aki ismeri a hordozás anatómiáját és lélektanát, a különböző hordozóeszközök felépítését, működését, előnyeit és hátrányait, és az adott család helyzetét és igényeit felmérve személyre szabottan tud hordozási módot és megfelelő hordozóeszközt ajánlani, szükség esetén eszközt kölcsönözni vagy akár saját hordozóeszköz beszerzésében segíteni. Egyre több városban működik babahordozó klub, ahol rendszeresen találkoznak a babájukat hordozó anyukák, sok helyen hordozókölcsönzési lehetőség is van, a klubvezetők pedig általában tájékozottak és segítőkészek, szóval ez is egy nagyszerű tájékozódási lehetőség, érdemes élni vele, ha van rá mód. De a virtuális térben is számos babahordozós csoport működik, ahol babahordozási tanácsadók és gyakorlott hordozó anyukák egyaránt örömmel válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Milyen tapasztalatokkal zárult az idei hordozás hete a Védem Egyesület számára?

– A Védem Egyesület idei babahordozó hetének keretében két előadáson és egy közös fotózással összekötött babahordozós sétán vehettek részt az érdeklődő anyukák, de a leginkább talán a virtuálisan zajló fotókihívás mozgatta meg őket, melynek célja a helyes hordozás népszerűsítése volt. Tíz napon keresztül kellett feltölteni egy-egy hordozós képet az aznapi kihívást teljesítendő: volt, hogy részt vevő anyukáknak gyalogátjáró-táblánál kellett fotót készíteniük magukról és hordozott babájukról, aztán kávésbögrével, valamilyen művészeti alkotással, esős napon esernyő alatt stb. A nap kihívását mindig az adott napon kapták meg az érdeklődők, és tétje is volt a részvételnek: a minden napot teljesítő anyukák értékes nyereményekben gazdagodhattak. Sokan bekapcsolódtak, öröm volt nézegetni a sok kreatív, vicces babahordozós fotót. Szervezési kérdésekben meg igyekszünk épülni a tapasztalatainkból: ami idén kevésbé volt sikeres, arra jövőben jobban odafigyelünk.

 


tarczalimonika13TARCZALI MÓNIKA

Csíkszeredában született 1981. június 6-án.

Eredeti szakmáját tekintve mérnök-közgazdász, emellett babahordozási tanácsadó, dúla és szülésfelkészítő.

Négy gyermek édesanyja.

A következő képzéseken vett részt:

  • 2016. március: Babahordozási tanácsadói képzés (haladó képzés) – ClauWi Magyarország (Budapest)
  • 2015. június: Szülésfelkészítő oktatóképző
  • 2012. október: Egy gyermek születése: szükségletek, álmok és a valóság – konferencia dr. Michel Odenttal és Liliana Lammersszel
  • 2012. szeptember: Dúlaképző – dr. Michel Odenttal és Liliana Lammersszel
  • 2012. február: Kissúlyú babák hordozása – workshop – Manócsomag Közcélú Alapítvány és Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (Budapest)
  • 2011. december: Szülésfelkészítő és dúlaképző – Napvilág Születésház, Budapest
  • 2011. augusztus: Babahordozási tanácsadói képzés (alapképzés) – ClauWi Magyarország (Budapest)
  • 2010. november: Baba- és gyermekhordozási tanácsadói és hordozókendő-tanfolyam (vezetői képzés) – Hordozó.hu (Budapest)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

4 + 8 =