SHARE

Fiatal csíkszeredai lányok, akik mertek nagyot álmodni, újat kipróbálni. 2014-ben megalkották a Fahéj első darabjait, akkor azonban még nem is sejtették, hogy alkotásaikra milyen sokan figyelnek majd fel. Az egyediségről, az egyedi kiegészítőkről és a Fahéj mibenlétéről a kezdeményezés egyik alkotójával, Székedi Ágotával beszélgettünk.

 

– Ha röviden kellene mesélj a Fahéjról egy olyan személynek, aki még nem hallott róla, mit mondanál neki?

Az első és legfontosabb dolog, amit tudni kell a Fahéjról, hogy fából készült, kézzel festett    ékszereket, kitűzőket takar ez a név. Történetünk legelején csupán állat formájú kitűzőket készítettünk, utólag viszont elkezdtünk fülbevalókat és nyakékeket is alkotni, hogy azokat az emberek is megfogjuk általuk, akik inkább az ékszereket részesítik előnyben. A kitűzők és az ékszerek úgy készülnek, hogy kézzel megrajzoljuk, majd Illustratorban vektorizáljuk és egy cégnél kivágjuk a formát, ezt követően pedig kézzel megfestjük az adott darabot. A Fahéj mögött ketten vagyunk, jómagam Székedi Ágota és a barátnőm, Bálint Boróka, aki lassan fél éve Spanyolországban készítgeti a Fahéj újabb darabjait, megrendeléseit.

Hogyan jött létre a Fahéj?

– A Fahéj előtt is kézműveskedtünk mindketten, viszont úgy gondoltuk, hogy itt az  ideje valami olyat készíteni, ami teljesen új, amilyet még nem készített senki – természetesen mindezt magunknak terveztük, és nem az hajtott minket, hogy ebből éljünk meg az elkövetkező évek során. Így születtek meg a szimpatikus és természetközeli Fahéj első darabjai. Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy véletlenül alakult ki az, hogy ennyien ismerik és viselik a kiegészítőinket. Az ötlet 2014-ben kezdett kibontakozni. Az első darabok elkészítése után rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk ismerőseinktől, barátainktól egyaránt, és nagyon sokan szerettek volna maguknak is hasonló kitűzőket – mindez motiválóan hatott ránk, így többet és többet készítettünk belőlük. Az első vásár, amin részt vettünk, az Ólommadárban volt, ekkor még neve sem volt a készítményeinknek. Nagy élmény volt az ott kapott visszajelzések után elindulni egy úton, létrehozni egy Facebook-oldalt, nevet választani, alkotni.

fahej5

Miért a Fahéj elnevezést adtátok a kiegészítőknek?

Ez nagyon érdekes, különösen azért, mert a legutóbbi vásárokon, amelyeken részt vettem, a legtöbb ember megszagolta a kis ékszereket, kitűzőket, mert azt hitte, hogy a neve azt takarja, amiből készült. Tulajdonképpen a fának a héja miatt neveztük el így a kiegészítőket, de ezenfelül, mint tudjuk, a fahéjnak van egy jellegzetes illata, kellemessége, ami könnyen asszociálható azzal, hogy milyenek is ezek a kis állat formájú kitűzők: kortól függetlenül mindenkit meg tudnak mosolyogtatni.

Mik a jövőbeli terveitek?

Szeretnénk folytatni mindezt, amit most teszünk, már csak azért is, mert úgy gondolom, varázsa van a kézművestermékeinknek, hiszen mindig megmosolyogják a vásárokon nézelődők, és ez hordoz magában egy pluszt, egy igazi értéket, ami miatt szeretnénk mindezt folytatni. Természetesen az újdonságok is tervben vannak, most például készülünk egy újabb kollekcióval, meglepetésekkel.

fahej6

Mit nyújt nektek mint alkotóknak ez a hobbi?

– Boldogságot és örömforrást jelent számunkra mindaz, amivel foglalkozunk, leginkább akkor, amikor szembemegyünk olyan emberekkel, akik viselik az általunk készített darabokat. Ez nagyon sokat jelent nekünk, mivel ezáltal látjuk, hogy az emberek értékelik azt az egyediséget, amit mi képviselünk, tudniillik sosem készül két egyforma Fahéj termék. Minden viselő más és mást terméket hord, még olyan esetben is, ha az illető egy előzőleg látott terméket rendel, hiszen mi akkor is valami újat igyekszünk belecsenni. Arra biztatom a kézművességgel kicsit is foglalkozókat, hogy merjék felmérni a piacot, merjenek újdonságot hozni a kezművestermékek világába, mert van igény rá.

Hol találnak meg titeket azok, akik kedvet kaptak Fahéj kiegészítők vásárlására?

Minket Facebookon vagy vásárokon lehet megtalálni. Online felületen láthatóak a termékeink, de egyedi elképzeléseket is szeretünk elkészíteni.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tizenkilenc − tizenhat =