SHARE

A testépítés kapcsán nagyon megoszlanak a vélemények, mégis egyre népszerűbb sportág. Sok kívülálló szemlélő csak a helyezésre kíváncsi, nem látja teljes egészében azt az utat, amelyet a versenyzők a sokhetes felkészülés alatt bejárnak. Bár rengeteg lemondással, többek között kőkemény edzéstervvel és szigorú diétával kell szembenézniük a versenyzőknek, mégis a színpadon való pózolás vagy a verseny utáni gratulációk elfeledtetik a nehézségeket. Ozsváth Csongor nemzetközi ezüst- és bronzérmes testépítő-versenyzővel és edzőjével, Both Richárd világbajnoki ezüstérmessel beszélgettünk.

 

─ A testépítésen kívül számos más sportot is űztél az évek során. Mi az, ami miatt a testépítés maradt meg, mára már versenyszinten? Mikor kezdtél el testépítéssel foglalkozni?

O. Cs.: Már egészen kiskoromban megragadott ez a sport. Akkor még csak rajzfilmekben és tévéfilmekben néztem és csodáltam az izmos férfiakat, és szerettem volna hasonlítani rájuk. Már ekkor elkezdtem bohóckodni súlyokkal otthon, próbáltam emelgetni őket. Abszolút hobbiként tekintettem erre a sporta. Aztán egy osztálytársammal elmentünk kettlebelledzésre, és onnan indult minden. Az elején az volt a cél, hogy izmosabb legyek, változtassak az akkori vékony testalkatomon. Aztán egyre inkább megszerettem, és komolyabban kezdett érdekelni a téma.

Első tanáromnak Márkó Szilárdot mondhatom, ő az, aki gyakorlatilag elindított ezen az úton. Ő készítette el az első edzésterveimet és étrendjeimet.

─ Bár számodra nem Both Richárd az első edző, az ő életében te első tanítványnak számítasz. Hol ismerkedtetek meg? Hogyan alakult ki a tanár-tanítvány viszony?

O. Cs.: Másfél éve ismerkedtünk meg, egy helyre jártunk edzeni. Én nagyon felnéztem Ricsire, hiszen ő már nagyon sok mindent elért a versenyzés terén. Szerettem volna rá hasonlítani, tőle tanulni. Először egy táplálékkiegészítővel kapcsolatban kértem ki a véleményét, lévén, hogy a testépítés mellett ő dietetikát is tanult. Majd idővel felvetettem az ötletet, hogy lenne-e kedve versenyekre is felkészíteni engem.

14826257_1107536595949889_1256252854_n

─ Ricsi, milyen érzés volt számodra, hogy edzőként tekintenek rád? Örültél a felkérésnek?

B. R.: Csongi megkeresése egyszerre töltött el büszkeséggel, és egyben sikerélmény is volt számomra. Azt bizonyította, hogy valamit jól kell csinálnom, ha valaki bízik annyira bennem, hogy segítséget kér tőlem. Előtte volt már olyan, aki megkeresett azzal a céllal, hogy az edzője legyek, de a kezdeti lelkesedés csak néhány hétig tartott. Csongiban viszont első perctől láttam a kitartást, láttam, hogy akar valamit az élettől, és nem fél tenni érte. Bármit mondtam, ő szinte Szentírásként betartotta minden szavamat.

Az öröm mellett azonban ez egy óriási felelősség is, hiszen egy edző és egy tanítvány közötti kapcsolat a bizalmon alapszik. Fontos volt, hogy az elején kitapasztaljuk, hogy Csonginál mi működik. Folyamatosan figyelni kellett, hogy milyen edzéstípusra hogyan reagál, milyen diéta a megfelelő számára.

ozsvathcsongor-bothrichard

─ Csongi, hogyan fogadta a környezeted, amikor eldöntötted, hogy komolyan szeretnél foglalkozni a testépítéssel? Negatív kritikákat is kaptál?

O. Cs.: Szerencsére elmondhatom, hogy a szüleim első perctől támogattak, és ez nagyon sokat jelentett számomra. Természetesen azt is elmondták, hogy csak akkor indulhatok versenyeken, ha Ricsi is mellettem van, és mindenben segít.

Negatív kritikákat is kaptam, de úgy gondolom, hogy valamilyen szinten ez a sportág velejárója. Nagyon sokan nem látnak bele ebbe a világba. Nem tudják, hogy valójában mi rejlik a színfalak mögött. Nem látják azt a hatalmas utat, amit megteszünk, hogy elérjük a céljainkat. Éppen emiatt nem is szoktam foglalkozni ezekkel a véleményekkel.

14826233_1107536622616553_2098678_n

─ Melyik volt az első verseny, amelyen részt vettél? Milyen élmény volt számodra végre az áhított színpadon állni?

O. Cs.: 2015-ben versenyeztem először juniorkategóriában, és azt kell mondanom, hogy a vártnál ezerszer jobban sikerült. Erre a versenyre tizenkét hetet készültünk. Egy olyan kategóriát kellett találnunk, amelyik megfelel a testsúlyomnak, ezért le kellett fogynom tizennégy kilót, hogy a hetven kilogramm alatti kategóriába kerülhessek.

Ezen a versenyen az volt a cél, hogy eljuthassak a szabad pózok bemutatásáig. Amellett, hogy ezt sikerült elérni, a negyedik helyet is megszereztem. Hatalmas sikerélmény volt számomra, de egyben motiváció is, hiszen csak egy kicsin múlott, hogy lecsúsztam a dobogóról.

─ Az elmúlt időszakban több versenyen is részt vettél. Milyen eredményekkel zártad az elmúlt másfél évet?

O. Cs.: Az első versenyem után három héttel már újra versenyeztem. A Tiger Classic versenyen az volt a célunk, hogy bekerüljek a döntőbe. Sikerült is bejutni a top hatba legfiatalabb versenyzőként.

Idén a Pro Nutrition GP versenyen indultam, ahol még magasabbra tettük a mércét, és szerettük volna megcélozni a top hármat. Erről a versenyről ezüstéremmel tértünk haza.

A legnagyobb szabású verseny, amelyen részt vettem, az INBA, amelyet Komáromban tartottak meg. Bár fiatalnak számítottam a kategóriámban, mégis sikerült harmadik helyezést elérnem. Hozzá kell tennem, hogy bár nagyon fontos az érem is, mégis már önmagában véve az is nagy ajándék, ha a versenytársak vagy akár az idősebb példaképek, mint például Nagy Hunor, odajönnek verseny közben vagy után, hogy gratuláljanak.

14872432_1107536625949886_552890394_n

– Milyen szempontok vezérelnek a versenyek kiválasztását illetően?

B. R.: Igyekszünk mindig olyan versenyeket választani, amelyeknek értéke van, ezeket közösen választjuk ki a kategóriák szerint. Fontos, hogy olyan versenyen képviseltessük magunkat, ahol Csongi súlyának, testfelépítésének megfelelő kategória is van, hiszen így nagyobb esélye van a győzelemre.

Amit mindig figyelembe veszünk az az, hogy két verseny között ne teljen el nagyon sok idő, hiszen néhány hét alatt nagyon könnyen el lehet veszíteni a formát.

ozsvathcsongor-bothrichard2

─ A testépítés versenyszinten való művelése, mint más sportágaknál is, nagyon sok lemondással jár kezdve a szigorú étrenddel, a napi többórás edzésen át, a versenyidőszak előtti utolsó hajráig. Mi az, ami miatt számodra mégis megéri végigcsinálni?

O. Cs.: Számomra a testépítés az egész világot jelenti. Nem tudom elképzelni, hogy bármi mást csináljak. Emellett pedig amikor egy majdnem világbajnok készít fel, akkor nem a nehézségeken akadsz fenn, hanem hálás vagy, hogy tanulhatsz tőle. Ha a világ bármelyik guruja adna tanácsokat a felkészülésben, akkor is előbb megkérdezném Ricsi véleményét. Sokat jelent, hogy az edzőmnek mondhatom.

─ Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

O. Cs.: Most egy évig pihenni fogok. Több versenyen vettem részt az elmúlt időszakban, és szükség van a feltöltődésre, az izomnövelésre. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy évig abbahagyom a testépítést, épp ellenkezőleg, folytatni fogom, és készülök a következő szezonra.

B. R.: Idén nyáron sikeresen leállamvizsgáztam, és egy nagyszerű lehetőségnek köszönhetően dietetikusi munkakörben állást találtam Budapesten. A közeljövőben elköltözöm, de ahogyan eddig, úgy továbbra is szeretnék Csongi edzője maradni, és még sok versenyre felkészíteni őt.

 

Both Richárdról szóló írásunkat itt olvashatják.

Nagy Hunorról szóló írásunkat itt olvashatják.

Fábián Andor Testszobrászok viadala című fimjéről szóló írásunkat itt olvashatják.

 


OZSVÁTH CSONGOR

1998. február 12-én született Székelyudvarhelyen.

Versenyek és díjak:

2015

  • Pro Nutrition Grand Prix Junior 70 kg – 4. hely
  • Tiger Classic Bucharest Junior 80 kg – 6. hely

2016

  • Pro Nutrition Grand Prix Junior 70 kg – 2. hely
  • INBA GP Komárom Junior – 3. hely

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

17 − 13 =