SHARE

A szebb napokat is megélt Csíkszeredai Sportklub még mindig igyekszik felvenni a jégkorong-Mol Liga ritmusát. A tempó lankadatlan, a verseny kiélezett, a csíkiak hosszabb vereségi sorozatának pedig vége szakadt. A folyamatos játékosmozgás talán megtette a hatását, de a háttérmunkának is ugyanekkora érdeme lehet a már sokak által áhított felemelkedésben. Karikás Emőke, a Csíkszeredai Sportklub nemrégiben kinevezett sportpszichológusa vezetett be minket új munkájának rejtelmeibe.

 

Én még nem is hallottam a környékünkön olyan megnevezést, hogy sportpszichológus…

– Igen, a pszichológiának ez a válfaja még nagyon gyerekcipőben jár. Magyarországon már jóval előrébb tartanak ebben a kérdésben. Elég csak a két ország sporteredményeire nézni, és máris kiderül, hogy a háttérmunkának ugyanolyan nagy szerepe van a jobb teljesítőképesség terén, mint a megfelelő fizikai erőnlétnek és felkészültségnek.

– Miért pont a pszichológia?

– Már fiatalabb koromban a fejembe vettem, hogy a sport területén szeretnék elhelyezkedni. Azon belül is inkább az a része érdekelt, ahol sportolókkal kell foglalkozni. Ez volt az én nagy álmom. Nem volt egyszerű erre a pályára lépni, hiszen a pszichológusok még nem annyira keresettek a romániai sportvilágban. Szerencsém is volt, mert vissza tudtam jönni a szülővárosomba, nem gondoltam volna, hogy épp Csíkszereda adja majd meg ezt a nagy lehetőséget nekem.

– Sikerült tapasztalatot szerezned a hivatásodban, mielőtt elvállaltad ezt a munkát?

Igen, másfél évig hátrányos helyzetű gyerekekkel dolgoztam mint pszichológus. Sportolókkal is volt közös munkám, az államvizsga- és a disszertációdolgozatom is szorosan összefüggött a pszichológiával, de más egyetemi projektek esetében is igyekeztem mindig erre a szakterületre összpontosítani. Aztán Póra Robert, a klub akkori menedzserének közreműködésével érkezett a felkérés, hogy legyek a csapat pszichológusa.

karikasemoke6

– Mi a különbség egy általános pszichológus és egy sportpszichológus között?

A pszichológia nagy része elméleti alapokon nyugszik, a mindennapi életben ezt alkalmazzák a pszichológusok. A sportpszichológia már egy jóval gyakorlatiasabb mellékága ennek, ugyanis a szakembernek fel kell ismernie a hiányosságokat, és nemcsak a szakkönyvek által tanácsolt kezeléseket, technikákat kell alkalmaznia. Általánosságban véve a sportolók azért keresik fel a sportpszichológust, hogy növeljék teljesítményüket, ez a fő céljuk. Ennek érdekében különböző technikák elsajátítása jelenti mindennek az alapját, amely abban különbözik egy pszichológusi „rendeléstől”, hogy nem a köznapi, hanem a sportolói egyént kell még inkább ösztönözni, legtöbbször már-már a maximális koncentrációt követelő élethelyzetekben. Ezáltal a sportoló jobban érzi magát, nem emészti fel a stressz, a teljesítménykényszeres helyzetet higgadtan kezeli, és képes felszabadultabban játszani, sportolni.

– Erre egyelőre még kevesen áldoznak.

– Fontos kiemelni, hogy meglátásom szerint az országban kétféle alapelv működik: vannak klubok, amelyek elismerik, hogy szükséges a sportpszichológus jelenléte a sportolók szempontjából, de nem engedhetik meg magunknak, és vannak olyanok, amelyek teljesen elutasítják ezt a szemléletet. Nekünk, a Multimed Klinikánál sok egyéb szolgáltatás mellett a sportpszichológia területe sem ismeretlen.

– Milyen helyzettel szembesültél, amikor először léptél be a Csíkszeredai Sportklub öltözőjébe?

– A játékosok érthető módon nem tudták, hogy mire számítsanak velem kapcsolatban. A társadalmi előítélet szerint valaki akkor megy pszichológushoz, ha mentális problémái vannak. Elmagyaráztam nekik, hogy a sportpszichológia ugyanolyan dolog, mint az edzés: ahogyan a fizikai erőnlétet folyamatosan fejleszteni kell, úgy fejben is edzettnek kell lenni. Tudni kell, hogy ez nem egy kötelező program, de kíváncsiak voltak, és szép lassan érdeklődni kezdtek iránta.

Milyen alapvető módszereket, terápiákat alkalmazol?

Első lépésben fel kell mérni a sportoló azon tulajdonságait, amelyekben meg kell erősödnie. Legtöbbször a játékosok a teljesítménynövekedésben szeretnének előrelépni, de az indulatkontrollal és az érzelmek kinyilvánításával is lehet dolgozni. Javítunk a figyelemváltás időtartamán, próbáljuk bevonni a rutin által szerzett tapasztalatok gyakorlatba ültetését. A székely ember egyik sarkalatos pontját, az önbizalomhiányt is fejlesztjük, amit mentális napló vezetésével tudunk figyelemmel kísérni. Ez például abból áll, hogy edzés vagy mérkőzés előtt és után a játékos megfogalmazza, hogyan érzi magát, milyennek látja a teljesítményét, mely területen szeretne fejlődést elérni, milyen élményekkel gazdagodott. A pozitív gondolkodásra való oktatás szintén nem fáklyás menet székely szemmel nézve, de a motiváció növelése és fenntartása is folytonos kommunikációt igénylő mentális folyamat. Egy-egy sérülés hátráltató akadály tud lenni, ezalatt fejben is meg kell erősödni: ilyenkor relaxációs gyakorlatokat végzünk, és a negatív belső beszédet próbáljuk kontrollálni.

Csapatban vagy egyénileg hasznosabb egy-egy terápia?

– Nyilván egyénileg sokkal jobb eredmények érhetők el, mivel mindenkinek más előnyei és hátrányai vannak, így személyre szabottan lehet dolgozni. A kommunikáció és a közös élmények szempontjából viszont elengedhetetlen a csapaton belüli összhang, tehát a csapatépítésen is dolgozunk.

karikasemoke4

Szó mi szó, eléggé rájárt a rúd a csapatra a közelmúltban. Hogyan lehet kezelni a sikertelenséget?

Az ilyen időszakokban leginkább felmerülő probléma a frusztráció. Ha egy sportoló nem képes úgy teljesíteni, ahogyan azt saját magától elvárná, vagy ahogyan azt tőle elvárja az edzője, akkor önbizalma meginog. Minél jobban akarja, annál görcsösebbé válhat. Az önbizalom helyreállítása és a nyugodt lelkiállapot elérése nagyban hozzájárulnak egy hullámvölgyből való kikerüléshez. Fontos, hogy ne a múltból és a jövőből táplálkozzunk, kizárólag csak a jelenre koncentráljunk, és azt csináljuk, ami abban a pillanatban erőt ad.

Tévhit, hogy a mentális felkészültség a sikeresség alapja, vagy nagyon is igaznak bizonyul ez a megállapítás?

Olyan világot élünk, ahol a sportolók a teljesítménykényszer alatt nem mindig birkóznak meg a nehézségekkel karrierjük során. Ha valaki nem teljesen kiegyensúlyozott, elég egy tizedmásodpercnyi megingás, és oda minden addigi erőfeszítés.

– Mivel egyszerre több sportolóval is kell foglalkoznod, szükséges más szakemberek véleményét, tanácsait is kikérned, vagy egyedül is megbirkózol a feladattal?

Nem érzem úgy, hogy felemésztene a rengeteg tennivaló. De mivel egy új szakterületről beszélünk, tanácsokra mindig szükség van. Szakkönyvekből informálódok, konzultálok más pszichológusokkal, de nem dughatom a fejemet a homokba, mert azért vagyok itt, hogy nekik segítsek. A titoktartási kötelezettség kizárólagos megbízhatóságot fed az illető játékos és köztem, tehát harmadik fél nem szerez tudomást az információkról.

Az „idegenlégiósokkal” is sikerült beszélgetést kezdeményezni?

Függetlenül attól, hogy az illető hazai vagy külföldi, fiatal vagy idősebb játékos, a csapaton belül mindenki fordulhat hozzám. A legújabb játékosokkal a meccsdömping miatt még nem sikerült személyesen találkoznom, de a többiekkel elindult a munka. A tökéletesebb kommunikáció érdekében angolórákra járok, és lefordítom a feladatokat, valamint a technikákat.

 


karikasemoke5KARIKÁS EMŐKE

1991. február 18-án született Csíkszeredában.

Általános iskolai és líceumi tanulmányait szülővárosában végezte, ezt követően beiratkozott a marosvásárhelyi Dimitrie Cantemir Egyetem Lélektan és Pszichológia Karának pszichológia szakára. A mesteri képzést ugyanazon az egyetemen, klinikai pszichológia szakon végezte.

Tíz évig röplabdázott a Csíkszeredai Pro Volei csapatában, és egy évig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem felnőtt másodosztály csapatában, továbbá öt évig tagja volt a romániai ifjúsági válogatottnak.

2014-ben néhány hónapig önkéntes röplabdaedző volt a Cs Törpi MS-nél, ahol 6-10 éves fiúkkal foglalkozott.

2011-től kezdődően röplabdabíró.

Jelenlegi munkáját megelőzően másfél évig autizmussal élő gyerekekkel foglalkozott.

4 COMMENTS

    • …és ez igaz kellene legyen az idegenlégiós játékosokra is. Értem én, hogy meccsdömping van, de ha a fejekben nincs rend, akkor a pályán is csak rendetlenség lehet. Pont ezt igazolják az eredmények is.
      Ugyancsak fontosnak találnám egy kicsit helyre rakni a játékosokat: sztárok persze, de a sport iránti alázat és tisztelet nélkül nem működik. Előbb legyenk eredmények, aztán lehet sztárként viselkedni.

  1. A sportszakpszichológusi képzés Magyarországon +4 félév a pszichológusi mesterdiplomán felül.Nem tudom, Romániában ez hogy van, de gondolom, hogy ott sem jár az alapdiplomához az ezzel járó szaktudás. Érdemes lenne beiskolázni erre a kolleginát vagy olyat (is) foglalkoztatni, aki rendelkezik a megfelelő végzettséggel! /Pályakezdőként-és a kollegina még bőven az- nagy segítség az adott speciális területen történő továbbkép(ződ)és, tapasztalatból írom!!!/

LEAVE A REPLY

nyolc − 3 =