SHARE

Idén is taroltak a gyergyóiak a Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázaton: profi kategóriában a No Sugar zenekar, amatőrként pedig a gyergyószárhegyi DreamLand Residents kapott első díjat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete és a Gitár East Egyesület közös pályázatán. Mindkét zenekar számára meglepetést és munkájuk elismerését jelenti a díj, és gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél több zenei csemegét ajándékozzanak az erdélyi zenekedvelőknek. A No Sugar a Progym jégkorongcsapat számára írt himnusszal és egy karácsonyi dallal zárja az évet, a DreamLand pedig nagylemez kiadásáról álmodik.

 

nosugarA No Sugar zenekar siker felé vezető útjáról legutóbb nyáron cikkeztünk.

A Hiszek benned a No Sugar zenekar idén tavasszal megjelent kislemezének címadó dala, immár a 2016-os év legszebb erdélyi magyar dala. Miután nemrég elnyerték a Cseh Tamás Program Induló Előadói Alprogramjának ez évi támogatását, nagylemezük kiadásán dolgoznak, mindemellett beneveztek a Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázatra is, amelyen 2015-ben egy szintén gyergyói zenekar, a Bagossy Brothers Company nyert profi kategóriában.

– Tavalyról tudtam erről a versenyről, és rákerestem az interneten, mert szerettünk volna benevezni. A díjátadón felkértek, hogy néhány dalunkat játsszuk el élőben, ebből sejtettük, hogy az elsők között leszünk, de az első helyezésben csak titkon reménykedtünk – mesélte Bereczky Botond, a zenekar egyik alapítója a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban tartott esemény kapcsán.

Forrás: https://www.facebook.com/legszebberdelyimagyardal/
Forrás: https://www.facebook.com/legszebberdelyimagyardal/

A több mint tízéves múlttal rendelkező zenekar számára hazai és magyarországi fellépési lehetőségeket és médianyilvánosságot is hozott a díj; a pörgős zenei hétköznapok gyümölcse pedig a gyergyószentmiklósi Progym jégkorongcsapat számára írt himnusz, valamint a december elejére tervezett Ma játsszunk angyalost című karácsonyi daluk.

– Az a legjobb, ha mindenkinek mást jelentenek a dalaink: a saját élettapasztalatok, a megélt érzelmek tükrében közvetítenek mondanivalót. Mi hiszünk abban, amit csinálunk, abban, hogy sok munkával el lehet érni a célt, de mindenekelőtt hiszünk a zene varázsában – vallja Bereczky Botond.

 

Álomföld lakói a valóságban

Legszebb álmait is túlszárnyalta a 2015 nyarán létrejött gyergyószárhegyi zenekar: idén szeptemberben rögzítették saját dalokból álló kislemezüket Aduász címmel a budapesti Utópia hangstúdióban. Az addig Dreamland Music Project nevet viselő formáció tagjai ekkor ébredtek rá, hogy ők már nem a tervek szintjén léteznek, hanem a valóságban is; a kéthetes stúdiózás ideje alatt családias légkörben „összezárva” Dreamland Residents (Álomföld lakói) névre keresztelték át magukat.

img_8925A Dreamland Music Project tagjaival néhány hónapja beszélgettünk. Akkor még fogalmuk sem volt arról, milyen öröm vár rájuk.

– A Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázatra való jelentkezést Fülöp Loránd, az együttes gitárosa kezdeményezte. Mindig is tervben volt megmérettetni magunkat ezen a versenyen, de mostanig nem rendelkeztünk olyan hanganyaggal, ami megfelelt volna a pályázat előírásainak. Három saját dallal jelentkeztünk, amelyek a lemezünkön is szerepelnek. Nem voltak elvárásaink, nem görcsöltünk rá, csak szerettük volna megmérettetni magunkat, választ szerettünk volna kapni arra, hogy mennyire jó az, amit csinálunk.

Az első szelekció alkalmával a Poros az ég című dalunkat beválasztották az első hat dal közé, ami nagy izgalmat keltett a zenekaron belül. Talán ez volt az első olyan pillanat a pályázat benyújtása után, amikor azt éreztük, hogy ebből még lehet valami. Nagy megtiszteltetésként ért, hogy amatőr kategóriában első helyezést kaptunk, felemelő érzés számunkra, hogy értékeset alkottunk – mondta el portálunknak a zenekar billenytűse, Mihály Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a zenekar három tagja Kolozsváron egyetemista, ezért komoly szervezést és maximális egyéni felkészülést igényel az együttes fenntartása: a kéthetente tartott próbákon gőzerővel írják a saját dalokat, nagylemez kiadását tervezik sok jó dallal és meglepetésekkel.

legszebberdelyimagyardal2
Forrás: https://www.facebook.com/legszebberdelyimagyardal/

 

 


A Legszebb Erdélyi Magyar Dal profi kategóriában:

 

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal amatőr kategóriában:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

kettő × 3 =