SHARE

A Sepsiszentgyörgyön két évvel ezelőtt megalakult irodalmi kerekasztal minden sepsiszentgyörgyi alkotó számára teret biztosít arra, hogy online felületen, valamint a kerekasztal összejövetelein megismertesse, elismertesse munkáit. A célokról, a lehetőségekről és a kibontakozásról a csoport vezetőjével, Matekovics János Zoltánnal beszélgettünk.

 

Amint arról a csoport vezetője beszámolt, a Sepsiszentgyörgyi Irodalmi Kerekasztal (SIKER) előzményének a tíz évvel ezelőtt alakult Parnasszus Irodalmi Kör tekinthető, amely még ma is működik – tulajdonképpen ebből a csoportosulásból nőtte ki magát a SIKER, amolyan külön ágként, saját újtát követve.

biblioterapiaKézdivásárhelyen biblioterápia formájában zajlanak az irodalmi kör találkozói. A módszerről Dénes Mária kézdivásárhelyi könyvtáros és biblioterapeuta mesélt nekünk.

– Jómagam is tagja voltam a Parnasszusnak, viszont valami másra vágytam. Ebből az okból kifolyólag két társammal, M. Simon Katalinnal és Kádár Sára Hajnalkával 2014-ben megalapítottuk a SIKER-t. Észrevettük, hogy túl nagy a szakadék a „profi” és az „amatőr” írók között, ezért úgy döntöttünk, hogy nem teszünk éles különbséget e kettő között, azaz nem választjuk szét, hanem egy képzeletbeli kerekasztalhoz ültetjük őket, és közösen beszélünk a művekről, együttműködve színvonalas esteket szervezünk. Következő lépésként megteremtettük azt a közeget, ahol amatőr és tapasztalt/szakmabeli együtt tud dolgozni, tevékenykedni – adta tudtunkra Matekovics János Zoltán, majd hozzátette: amatőr író alatt olyan személyeket értenek, akik nem szakmabeliek, nem rendelkeznek írói múlttal vagy épp az út elején járnak, továbbá esetleg egészen eddig még nem publikáltak, de megragadnák az alkalmat, hogy megismertessék alkotásaikat a jelenlévőkkel.

A SIKER-nek korosztálytól függetlenül bárki tagja lehet, aki Sepsiszentgyörgyről vagy a város vonzáskörzetébe tartozó településekről részt tud venni a rendezvényeken. A jelentkezőknek emellett a sikerasztal@gmail.com e-mail címre el kell küldeniük 3-4 saját alkotást, amelyekről a kör vezetőbizottsága eldönti, hogy megfelelőek-e vagy sem.

– Saját alkotásokkal eleinte háromhavonta jelentkeztünk, amelyeket meg is zenésítettünk, hiszen vannak zenészek a csapatban: Miklósi Attila és Olga. Egy-egy irodalmi estet, könyvbemutatót igyekszünk mindig összekötni valamilyen zenei megnyilvánulással vagy filmvetítéssel, hogy megteremtsük a hangulatot, és ne a szokványos utat járjuk, ezáltal bevonzva a fiatalokat is. Az utóbbi időben főként akkor megyünk ki a közönség elé, ha valamilyen jeles munkát tudunk felmutatni.

A helyszín állandóan változik, a rendezvény jellege határozza meg, hogy éppen hol tartjuk a következőt, tehát nem rendelkezünk stabil székhellyel. Facebook-oldalunkon és e-mail címünkön lehet felvenni velünk a kapcsolatot – részletezte a kör vezetője, majd elmondta, hogy a továbbiakban is az irodalom ápolására, korszerűsítésére, anyanyelvünk fenntartására összpontosítanak, és szeretnének egy minél szélesebb közönséget bevonni, megragadni és alkotásra bátorítani.

 


MATEKOVICS JÁNOS ZOLTÁN

Magyar–oroszt és pszichológiát tanult Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, majd a kommunikáció és PR mesteri szak hallgatója volt a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa.

Fordítással és újságírással is foglalkozik.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

hét + 20 =