SHARE

16 évesen vett részt élete első triatlonversenyén, azóta pedig versenyt versenyre, díjat díjra halmoz. Elszánt, céltudatos, kitartó és fegyelmezett, azt állítja, ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy választott sportját, a triatlont élsportként űzhesse. Deák Zsomborral, a sepsiszentgyörgyi profi, hosszú távú triatlonistával  beszélgettünk.

 

– Legutóbb márciusban beszélgettünk, épp akkor készültél a tajvani Ironman 70.3 világkupára, de azonkívül még 7 másik verseny állt előtted. Idei versenyeid közül volt olyan, amelyik valamiért nagyon meghatározó volt számodra?

torok-ibolya3

Török Ibolya életében mindig is jelen volt a sport, mindennapjai ma már elképzelhetetlenek a rendszeres mozgás nélkül. Versenyekről, versenyhelyzetről és a kitartásról mesélt a Morfondír.ro-nak.

– Nehéz egy versenyt kiemelni egy szezonból, mivel ez mégiscsak egy csokor. Számos pozitív és negatív versenyt tudok magam mögött az idei hosszú szezonban. Nyilván egy jól sikerült versenyre szívesebben gondol vissza az ember, de a rosszul sikerült versenyekből talán még többet lehet tanulni, így azok ugyanolyan fontosak.

Egyedül vagy edzővel készülsz fel a versenyekre?

– Tíz éve triatlonozom, több edző keze alatt dolgoztam, de általában magamat edztem, így már kialakult egy masszív edzésprogram, amihez hozzászoktam. Éreztem, hogy mikor mire van szükségem. A triatlon ebben is különbözik a többi sportágtól, az atléták nagy része felnőttkorban már saját magát edzi. Mégis úgy döntöttem, hogy az idei évet új edzővel kezdem, ami sok újdonságot hozott, például az edzéstípusok terén. Jót tesz nekem, hogy folyamatos visszajelzést kapok a teljesítményemről, könnyebb és motiválóbb elvégezni az edzéseket abban a tudatban, hogy „figyelnek”. Az év első felében sok tapogatózás, tesztelés volt, a második felében pedig már egyre biztosabbak voltunk több szempontból is.

zsombi4

– Mire fókuszáltok ebben az új edzésprogramban?

– Korábban sok hosszú futást építettem be a programomba. Amikor elkezdtünk az edzőmmel dolgozni, a kilométerek java részét megspóroltuk, pontosan betartottuk az Ensport laboratóriumi futóteszt által meghatározott intenzitászónákat. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kilométert futok, de minden egyes kilométernek megvan a maga célja. Az elején szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, de szinte az összes versenyemen bebizonyosodott, hogy jól döntöttünk. Például az idei utolsó Ironman 70.3-as versenyen, Xiamenben (Kína) a harmadik legjobb időt futottam egy nagyon erős mezőnyben. Természetesen vannak még olyan részei a felkészülésnek, amelyeken módosítanunk kell, de a hibákból rengeteget tanulunk.

zsombi2

Mi következik most így, egy kemény versenyévad után? 

– A következő kemény versenyszezon. Teljes szünetet, leállást nem tartok, egyszerűen nincs rá idő. Ez a folyamatos edzés Ausztráliában ragadt rám, ott sosincs megállás, csak néha vannak könnyebb időszakok. Ha, mondjuk, három hetet kihagynék, az azt jelentené, hogy utána egy hónapot csak azért dolgoznék, hogy elkezdhessek edzeni. Ezt nem engedhetem meg magamnak. De ezzel nincs is baj, mert szeretek edzeni. A lazább időszakok napi 1-2 edzéssel jelentik a pihenést számomra, sokszor ilyenkor élvezem a legjobban a mozgást. Évközben a napi 3-4 intenzív, 5-6 órás edzés nem mindig élvezhető teljes mértékben… Most januárig könnyebb időszakom van, ilyenkor több olyan dolgot megengedek magamnak, amit máskor nem annyira.

A sport mellett több párhuzamos munka van, így persze most is akad bőven tennivaló. Idén nyáron létrehoztuk csapatommal az Ideal with challenges márkát, ami egy közösségi, motiváló mozgalom. Ennek keretében ösztönző előadásokat, közös edzéseket és játékokat valósítunk meg. A folyamatos ötletelés, szervezés és megbeszélések sok utazással járnak. Ezenfelül a szponzorokkal való kapcsolattartás is sok időt vesz igénybe. Magyarán szólva sohasem unatkozom.

Továbbra is marad Ausztrália a külföldi felkészülési ország?

– Most már több időt töltök itthon, mint külföldön, de nyilván teljes itthonlétről nem beszélhetünk a szponzoraim, a versenyeim és a felkészülésem miatt. És igen, Ausztrália mindig is egy különleges hely lesz számomra, bár idén például több időt töltöttem egy thaiföldi edzőtáborban, mint Ausztráliában.

Most épp itthon vagy. Mennyi időt maradsz, és miről szól ilyenkor az itthon töltött idő?

– Itthon vagyok, ám nem tudom pontosan, hogy meddig. Jelenleg épp a jövő évi versenyszezont tervezzük, ami nem egyszerű, több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt, mivel ebből élek, ki kell számolni, hogy anyagilag mennyit visz el egy verseny, melyik verseny éri meg, hogy időt, energiát és pénzt fektessek bele. Másrészt a szponzoraim miatt is vannak kötelező versenyek, amelyeken indulok. És természetesen a sportolói éhségemet, motivációmat is ki kell elégíteni. Sportolóként mindig az motivál, hogy továbbfejlődjek, és olyan versenyeken vegyek részt, amelyek valódi kihívást nyújtanak számomra. Ez a legfontosabb!

zsombi3

Egyre több rendezvényen láthatunk, legutóbb Tusványoson tartottál előadásokat. Lesz még idén bármilyen publikus rendezvény, ahol találkozhatnak veled az érdeklődők?

– Szeretem megosztani tapasztalataimat, történeteimet azokkal, akiket érdekel. Továbbá fontosnak tartom, hogy azt a tudást, amivel rendelkezem, mások is használni tudják. Tehát amikor tudok, és helyénvalónak tartom, eleget teszek a felkéréseknek. Ezenkívül a már említett Ideal with challenges rendezvényeinken kívül folyamatosan szervezünk egyéb eseményeket is. Idén harmadszorra tartottam előadás-sorozatot Erdélyben és már magyarországi helyszíneken is. Valamint, amikor időm engedi, gyerekeknek, felnőtteknek és csapatoknak szóló külön edzéseket tartok. Idénre is tervezünk valami újat, mégpedig egy Triatlon Quizjátékot.

Mi a jelenlegi legnagyobb kihívásod? És, ha elengeded a fantáziádat, mi a csúcs, amit mindenképp el szeretnél érni?

– „Dream big, achieve more”, azaz „Álmodj nagyot, érj el többet” a mottóm. Ez a felfogás segített abban, hogy több lehetetlennek tűnő dolgot is elérjek az életemben. Ez továbbra is így van. Szeretek nagy célokat kitűzni több területen is, amiért aztán lehet és érdemes keményen dolgozni. Ezeket az álmokat viszont nem verem nagydobra. Inkább magamban emésztem, amíg meg nem valósulnak.

zsombi_ironman-korea

Mi a véleményed a hazai triatlonról? Háromszék különösen fontos az itthoni triatlon világában. Mit gondolsz erről?

– A hazai triatlon még nagyon gyerekcipőben jár. A Román Triatlon Szövetség mindössze négy-ötéves. Igazából ennek vannak jó oldalai, hiszen nem kell például a régi rendszer ártalmaival harcolni, mint oly sok különböző sportszövetségnél az országban. Úgy gondolom, hogy a romániai triatlon jól halad, de nyilván nehéz a nulláról építkezni. Jelen pillanatban a nemzetközi élmezőnyhöz képest az itthoni triatlon még mindig olyan 10-15 évvel van lemaradva.

Kétségtelen, hogy a háromszéki triatlonnak meghatározó szerepe volt és van az országban. Nem véletlen, hogy Románia első triatlonversenyét is Kovászna megyében, Rétyen szervezték húsz évvel ezelőtt. Ezenkívül Sepsiszentgyörgy több kiemelkedő triatlonistával is büszkélkedhet. Jakab Benke Hajnalka gyakorlatilag  tíz éve a legjobb női triatlonos, férfiaknál pedig Rácz Botond szerzett országos bajnoki címet, és a fiatal Dániel Attila jelenleg is a legjobbak között van.

 


zsombi1DEÁK ZSOMBOR

Kolozsváron született 1989. augusztus 17-én.

Jelenleg Sepsiszentgyörgyön él.

Téli felkészülési helye Ausztrália és Ázsia.

Sportága a hosszú távú triatlon, versenyszámai: úszás, kerékpározás, futás.

Tanulmányok: Strathfield College – Business Administration  (Sidney, Ausztrália); Babeș–Bolyai Tudományegyetem – Testnevelés és Sport Kar (Kolozsvár, Románia); Vasvári Pál Gimnázium – Testnevelés tagozat (Nyíregyháza, Magyarország)

Deák Zsombor 2016-os eredményei:

  • Ironman 70.3 Xiamen (Kína)/ 7. hely
  • Ironman Taiwan/ 13. hely
  • Triathlon Challenge Mamaia (Románia)/ 1. hely
  • Ironman 70.3 Chungju (Dél-Korea)/ 3. hely
  • Xman Romania/ 2. hely
  • ITU Sprint Distance Balkan Championship (Románia)/ 5. hely
  • Ironman 70.3 Vietnam/ 9. hely
  • Sungaliat Triathlon Indonesia/ 2. hely
  • Ironman 70.3 Taiwan/ 10. hely

Zsombor korábbi eredményei weboldalán megtekinthetőek.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

négy × 1 =