SHARE

Kérjük azokat, akik szerint nem lehetséges, ne tartsák fel azokat, akik már csinálják – jelent meg nemrég a közösségi médiában ez a „felhívás”, ami az ehejt rovatunkban bemutatott vállalkozásokra többszörösen is érvényes. Noha sok székelyföldi fiatal úgy gondolja, itthon lehetetlen, nem érdemes, vannak azért még olyanok, akik minden nehézséget leküzdve itt látják a jövőt.

 

Sándor Szilveszter sok év munkájával, szívós kitartással építgette álmát, szorgalmasan kísérletezett és tanult, sőt még a szinte teljesíthetetlennek tűnő elvárások sem tántorították el céljától. Ma már készen áll a több helyiségből álló, a követelményeknek megfelelő műhely, ahová minden csokoládérajongónak megtiszteltetés belépni.

„Szerettem volna vállalkozást indítani, elsősorban azért, hogy én magam osszam be az időmet, ne függjek senkitől. Ehhez indulótőke kellett, így munkát vállaltam Angliában, ahol egy kis faluban, üzlet után kutatva egy csokoládéműhelyre bukkantunk. A kirakat nagyon megnyerő volt, és belépve a választék is lenyűgözött mind ízek, mind formák tekintetében. Amikor másodszor is visszalátogattam oda, eldöntöttem, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni. Magyarországon Haraszti Andor cukrásznál tanultam a mesterséget, valamint rengeteget olvastam a témával kapcsolatban, és próbáltam minél több műhelybe eljutni. Később Franciaországban dolgoztam, ahol a környéken tíz műhely volt, ezek közül nyolcat meg is látogattam. Mindegyik kicsit más volt, de a kreativitás, a szabad alkotás mindenhol fontos szerepet kapott” – emlékezett vissza a kezdetekre Szilveszter, aki termékei esetében három tényezőt tart rendkívül fontosnak: a csokoládék ízvilágát és egészséges voltát, kinézetét, továbbá azt, hogy ha ajándékba készült, adja át azt az üzenetet, amelyre hivatott.

A gyergyócsomafalvi Berri Kézműves Csokoládé Műhelyben készült csokoládétáblák jó részét Németországból importált, liofilizált bogyós gyümölcsökkel díszítik, ezekből a fagyasztást követően vákuummal szívták ki a nedvességet, így formájuk, ízük és illatuk is megmarad.

Kíváncsi vagy, hogyan készül egy csokoládé a kakaóbabtól a kész tábláig? Cikkünkben erről is részletesen beszámoltunk.

dscf7885

 

Ahogyan a kürtőskalács, úgy a pálinka is hagyományos székely termék és márkanév, az előbbit házi portákon még Amerikában is fogyasztják. Hogy Dezső Tibor álma mikor válik valóra, és a Potio Nobilis termékskálája mikor lesz majd kapható például egy New York-i étteremben, az még a jövő titka. A három falat betöltő, nemzetközi versenyeken szerzett díjakat és köztük egy igen nagyra becsült világkupát elnézve azonban úgy tűnik, semmi nem lehetetlen.

„Füstös Imrével egymástól függetlenül kerestük azt, amivel picit ki lehet lépni a napi rutinból – én a kereskedelemből, ő a termelésből. Több mindent kipróbáltam, például teniszeztem, de hamar rájöttem, nem fogok döntőt játszani Wimbledonban. Egy ismerősön keresztül eljutottunk két főzdébe is, ott helyben keresgéltünk a neten, hogy ki foglalkozik pálinka-szaktanácsadással, és mivel Miskolc onnan száz kilométerre volt, így felkerekedtünk és megkerestük az illetőt, akitől akkor eléggé negatív szájízzel távoztunk. Gyártásunk második évében felkértük, legyen a szaktanácsadónk, és azóta nemcsak mesterünk, hanem jó barátunk is” – avatott be a kezdeti történésekbe a vállalkozó, majd azt hangsúlyozta, itt, a Székelyföldön a kishitűségnek kultúrája uralkodik, a haladás érdekében ezen túl kell lépni. Végül is miért ne lehetnénk a sor elején?

Talán épp ez a mentalitás repítette a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis vállalkozást a nemzetközi élvonalba, itt azonban a sikerek ellenére sem álltak meg.

„Azzal, hogy kijelentjük, a pálinka hagyományos termék, lezárt ügyként tekintünk rá. Mindenki aszerint főzi a pálinkát, ahogyan azt szüleitől, nagyszüleitől hallotta, ez a bevált recept akár évszázadokon át megmarad. Ebben az olvasatban az innováció kizárt dolog. (…) A pálinkafőzésben eltelt négy év arra tanított meg, hogy valójában most vagyunk a kezdeteknél” – mesélte meglátásait Dezső Tibor, majd hosszú távú terveikbe is beavatott: szeretnék, hogy termékeik Amerikába is kikerüljenek, és nem akármilyen vendéglőkbe – mutassuk meg, hogy az óceánon túlra is lehet hazai terméket szállítani.

Teljes cikkünket itt olvashatod.

palinka

 

A Helvien tizennégy éve foglalkozik egyedi tervezésű, rusztikus ruházatok készítésével. A kezdeti törekvések ezen vállalkozás esetében sem voltak akadálymentesek, Pál Mária-Magdolnát, a Helvien megálmodóját és alapítóját sokan le akarták beszélni erről, kikacagták, mert úgy gondolták, hogy ez a stílus csak múló hóbort, de ő nem adta fel. Férje segítségével kibérelte a lépcsőházukban található egyik szárítót, és vásárolt néhány használt gépet. Az ezt követő évek bebizonyították, hogy megérte a befektetett idő és energia, jelenleg 18-an dolgoznak a székelyduvarhelyi varrodában, és két bemutatóüzletük is van.

„Folyamatosan olyan minőségi szintre törekszünk, ami ebben a stílusban alig található meg máshol. Sokan viselet-, népiesöltözet-másolással, elsietett, elnagyolt munkával próbálnak időt és pénzt spórolni. Mennyiségi és nem minőségi munkára törekednek, ami elkeserítő. Számunkra nagyon fontos, hogy milyen darabok kerülnek ki műhelyeinkből. Hisszük, hogy ez is egy fajtája az értékteremtésnek. Ez szélmalomharcnak tűnhet az egyszer használatos tárgyak világában, mégis törekszünk arra, hogy ruháink minden része precízen kivitelezett legyen. (…) Mindezek mellett igyekszünk munkahelyek teremtésével, példamutatatással bizonyítani, hogy itthon is meg lehet élni, nem kell külföldre költözni az álmaink megvalósításáért” – nyilatkozta portálunknak Neubauer Helga, a Helvien képviselője, akitől azt is megtudtuk, hogy igyekeznek a technika adta lehetőségeket is kihasználni, hiszen az interneten keresztül bárkihez el tud jutni a hírük. Többször küldtek már csomagot Amerikába, Ausztráliába, de volt olyan megrendelőjük is, aki Johannesburgból (Dél-Afrikából) repült hozzájuk. A csapat arra is büszke, hogy nemrégiben egy svájci divatblogger honlapján köszönt vissza az egyik blúzuk.

Amennyiben szeretnél többet tudni a székelyudvarhelyi vállalkozásról, olvasd el teljes interjúnkat itt.

14030611_1049501701753379_1337949736_n

 


A Milyenek a székelyföldiek? elnevezésű karácsonyi számunk Hiszik, hogy itthon is lehet című kategóriájába a teljesség igénye nélkül a Morfondír.ro hetilapban megjelent írásainkból szemelgettünk. Amennyiben hallottál olyan kezdeményezésről, amelynek vezetősége azt vallja, a siker, a biztos jövő megteremtése itthon is elérhető, üzenj nekünk kommentben vagy az office@morfondir.ro e-mail címen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tizennyolc − 16 =