SHARE

A székelyföldiek mernek újat álmodni, innovatívan gondolkodni és ezáltal kitűnni a tömegből, bátorságukat pedig tárt karokkal üdvözli a közönség. Hírük rendszerint átlépi az országhatárt, ők azonban büszkék arra, hogy itthon alkothatnak. 

 

A 2015-ben útjára induló Patore’ elnevezésű vállalkozás egy bohókás ötletből indult, amikor néhány székelyudvarhelyi fiatal eldöntötte, hogy szeretne valami egyedit, különlegeset készíteni. A sok munka, a piacra való betörés nehézségei mind meghozták gyümölcsüket, és egy röpke másfél év alatt már óriási népszerűségnek örvendenek. Termékeik országszerte híresek, de kiegészítőik eljutottak már Torontóba, Mexikóba, Londonba és Norvégiába is.

Fából vaskarika helyett ők csokornyakkendőket, mandzsettagombokat, nyakkendőtűket, zsebdíszeket, kártya- és készpénztartókat készítenek fából.

„Vállalkozásunkat 2015 márciusában indítottuk el hosszas töprengés után, egy nagyon gyors váltással a mélyvízbe dobtuk magunkat, ha lehet így fogalmazni. Azért mondom, hogy hosszas töprengés után, mert maga az ötlet, hogy mit fogunk készíteni, nem volt meg, csak abban értettünk egyet, hogy mindenképp valami különlegeset szeretnénk, amivel tényleg kitűnhetünk a tömegből. A csokornyakkendő-készítés benne volt a pakliban, de nem a hagyományos módon, hiszen úgy irtózatosan nehéz lett volna újat vagy éppen meglepőt mutatni, kreálni” – tudtuk meg a Patore’ csapatától, akik – elmondásuk szerint – az indulás örömét követően rendkívül sokat kínlódtak a fa megmunkálásával, a termékek tökéletes előállításával. Ma már többféle kiegészítőt készítenek, és legfőbb céljuk megmutatni, hogy egy kezdetben vicces vagy nevetséges ötletből sok munkával, odafigyeléssel és legfőképpen szeretettel mi mindent el lehet érni.

Kíváncsi vagy további részletekre a vállalkozásról, netán megtekintenél néhány Patore’ modellt is? Kattints ide.

patore3

 

Máthé Zsolt-László programozó és Ördög Zoltán grafikus 2012-ben egy hozzáférhető és kezdő vállalkozók számára is megfizethető online áruház létrehozásán kezdtek el dolgozni. Az általuk alapított startup céget kezdetben Shoptsie-ra kereszteltek, idén azonban nevüket Soldigóra változtatták. Indulásuk óta több mint ötezer regisztrált ügyféllel rendelkeznek Európától Dél-Afrikán keresztül az Amerikai Egyesült Államokig.

„2006-ban egy gyerekkori barátommal alapítottunk egy webdizájncéget. Ekkor számos kisvállalkozó felkért minket arra, hogy készítsünk nekik webáruházat, azonban nem mindenki tudta azonnal kifizetni ennek költségeit. Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy olyan megoldásra lenne szükség, amely mindkét félnek – mind a vállalkozónak, mind a webdizájncégnek – kifizetődő lenne. Az alapötlettel 2011-ig nem foglalkoztunk. 2012-ben találkoztunk Zoltánnal – akit évek óta ismerek –, és ekkor kezdtünk el dolgozni a startup cégen” – mesélt a kezdetekről Zsolt.

A Soldigo alapvetően egy olyan internetes felület, ahol bárki létrehozhatja saját webáruházát, programozói vagy grafikai tudás nélkül. A csapat egyébként folyamatosan fejleszti az oldalt, minden egyes ügyfelükkel igyekeznek személyesen tartani a kapcsolatot, és probléma esetén 24 vagy legfeljebb 48 órán belül válaszolnak a kliensek kérdéseire.

„Romániában az emberek kissé szkeptikusan állnak hozza az online árusításhoz, saját megoldásaikkal azonban csak a szűk környezetüket tudják megszólítani. Szerencsére az utóbbi 1-2 évben mindez javuló tendenciát mutat” – tudtuk meg a csapattól, akik azt tanácsolják minden kezdő vállalkozónak, hogy sose fogjon neki valaminek egyedül. Egy csapat mindennél többet ér.

A Soldigo elődjéről, a Shoptsie-ról készült cikkünket itt olvashatod.

shop2

 

Jakab Mózes családja tizenöt éve foglalkozik vendéglátással, ezért a székelyudvarhelyi fiatalember gyakorlatilag belenőtt ebbe a világba. Középiskolai tanulmányai elvégzése után, 2013-ban beiratkozott a budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolába, ahol elvégezte az egyéves szakácstanfolyamot. Számos étteremben gyakorlatozott, azonban már ekkor eldöntötte, ha befejezi tanulmányait, a streetfooddal szeretne foglalkozni.

„Amikor hazaköltöztem Udvarhelyre, egyfajta hiányérzetem volt, hogy itthon nincs egyetlen jó hamburgerező sem. Ezért született meg az ötlet, hogy új formába öltöztetve olyan hamburgert készítsek, amely az itthoni emberek számára elérhető, de egyben különleges ízélményt is nyújt. A hamburgereink receptjeit én találom ki, természetesen ezt megelőzően többféle forrásból gyűjtöttem az anyagokat, hogy mitől is válik egy hamburger igazán jóvá. (…) Nagyon fontos számunkra, hogy minőségi alapanyagokból dolgozzunk, leginkább helyi termelőkkel kötöttünk partnerséget, például egy helyi vállalkozás készíti el rendelésre a zsemléket, a hamburgerekbe kerülő húst pedig én fűszerezem be, nem bízom másra ezt a feladatot” – részletezte Mózes, majd hozzátette: szülői segítséggel tavaly decemberben sikerült megvásárolniuk a büféautót, így azzal látogatnak el a különböző rendezvényekre, hogy megismertessék az emberekkel az igai hamburgerek világát.

Mivel a kis csapat tervei között nem szerepel, hogy helyet béreljenek a büféautónak, ezért a fesztiválokon kívül másfajta rendezvényeken is szeretnének jelen lenni, legyen szó kerti partikról, bulikról, kisebb családi rendezvényekről. Fő céljuk, hogy olyan vállalkozás legyenek, amelyet bizalmukba fogadnak az emberek.

Amennyiben szívesen tudnál meg többet az Elemózsia büféautó történetéről és működéséről, cikkünket itt olvashatod tovább.

13900985_1043232195713663_691699682_n

 


A Milyenek a székelyföldiek? elnevezésű karácsonyi számunk Nem riadnak vissza az újtól című kategóriájába a teljesség igénye nélkül a Morfondír.ro hetilapban megjelent írásainkból szemelgettünk. Amennyiben hallottál olyan innovatív kezdeményezésről, amiről még nem adtunk hírt, üzenj nekünk kommentben vagy az office@morfondir.ro e-mail címen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

3 × 3 =