SHARE

A Székelyföldön az ősz azon szervezeteké volt, amelyek hisznek a fejlődésben, és tesznek is érte. Bátran vallják, hogy a tudást át kell adni, a követendő példákat pedig minél szélesebb körben meg kell mutatni.

 

Október 14–16. között zajott Bukarestben a romániai magyar közgazdász közösség legnagyobb szakmai konferenciája, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) által szervezett, idén huszonöt éves jubileumát ünneplő Közgazdász Vándorgyűlés.

Csatlós Pál, az RMKT elnöke az eseményt megelőző sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nagyon fontos eredmény, hogy a jubileumi, huszonötödik Közgazdász Vándorgyűlést Bukarestben szervezheti meg a közgazdásztársaság, hiszen a bukaresti tagszervezet az RMKT egyik legfiatalabb szervezete. Ez is azt mutatja – hangsúlyozta az elnök –, hogy az idén huszonhat éves RMKT egy fiatalos, megújulásra kész és képes szervezet, amely eredményesen tudja megszólítani Románia magyar ajkú közgazdász-társadalmát.

A vándorgyűlésen a plenáris előadásokat követően, szekcióülések során Románia középtávú fejlődési lehetőségeit elemezték. Amennyiben kíváncsi vagy, hogy az előadók milyen témákat boncolgattak az eseményen, kattints ide.

Alig egy hónap elteltével közel 250 résztvevő volt jelen a Kolozsváron szervezett Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóján, ahová nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek vendégek.

A Morfondír.ro részletesen beszámolt az eseményről.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

 

Az IT Plus Cluster és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara IT-szakosztálya szintén októberben szervezte meg a IV. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciát, amelynek célja az Erdélyben lévő, IT-szakterületen dolgozó cégek, cégvezetők és szakemberek közötti kapcsolatháló erősítése, ápolása, valamint azon vállalkozások, cégvezetők, önkormányzatok és gazdasági tevékenységet végző szervezetek bevonzása, amelyek nem az IT területén tevékenykednek, de nyitottak arra, hogy cégüket, szervezetüket információ és technológia által fejlesszék.

A szakmai konferencia átfogó témája idén a Digitális Székelyföld volt, ami a technológiával karöltve több különböző szakterület fejlődését jelenti, amihez hozzátartoznak például a mezőgazdaságban rejlő informatikai lehetőségek, az ügyintézések, az online adminisztrációk, az egészségügy, az innovációmenedzsment vagy az oktatáson belüli digitalizációs kezdeményezések. 

A konferencia megálmodói szerint az esemény fő célja lehetőséget biztosítani arra, hogy a vállalkozók üzletet köthessenek, kapcsolat teremthessenek és ápolhassanak, kisebb interaktív előadásokon bemutathassák vállalkozásaikat, valamint hogy a tapasztalt és a kezdő cégvezetők, a szervezetvezetők, továbbá a diákok és az oktatók egyaránt fejlődhessenek.

Portálunk a Csíki Vállalkozók Egyesületének éves közgyűléséről is hírt adott.

webbanner_cikkbe01_2016_0

 

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával karöltve negyedik alkalommal hirdette meg pályázatát, amely idén átlépte az országhatárt: olyan 40 évnél fiatalabb, határon túli, magyar vállalkozók jelentkezését várták, akik követendő példaként állhatnak a jövő generációja előtt, egyéni sikereikkel bemutatva, hogy miért érdemes álmaikat megvalósítani, és önálló vállalkozásba fogni.

A jelentkezők közül szakmai zsűri választotta ki azt a 30 vállalkozót, akiknek sikertörténetét az alapítvány saját programjain keresztül és a média segítségével széles körben kívánja bemutatni. A zsűri év végén dönti el, hogy közülük ki kapja az Év Példaképe címet és a vele járó 5 millió forintot, valamint azt is, hogy kik lesznek a különdíjak gazdái.

A székelyföldi példaképek egy részével mi is beszélgettünk:

peldakep-logo

 


A Milyenek a székelyföldiek? elnevezésű karácsonyi számunk Hisznek a fejlődésben kategóriájába a teljesség igénye nélkül a Morfondír.ro hetilapban megjelent írásainkból szemelgettünk.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tizenkilenc + húsz =