SHARE

Drón – így nevezik a pilóta nélküli, távirányítással működő repülőeszközöket, amelyek képesek perceken át egy helyben lebegni, vagy akár 10 m/s sebességgel repülni minden irányba. Ezekkel a többkarú repülőeszközökkel lenyűgöző szépségű fotókat és videókat lehet készíteni. A drónkamerán keresztül eddig elképzelhetetlen szögből és magasságból válik láthatóvá mindaz, amit szeretnénk felülről is megörökíteni, de azt a domborzati viszonyok vagy egy magasabb épület eddig nem tették lehetővé; légifotókat és -videókat lehet készíteni olyan perspektívákból, ahonnan eddig csak a madarak láthatták a tájat, a különböző tárgyakat és helyszíneket.

A kézdivásárhelyi Ignácz Szabolcsról túlzás nélkül állítható, hogy nemzetközileg elismert drónfotós, hiszen több versenyen is díjat nyert, és munkáit rangos magazinok választották a legjobbak közé. A Morfondír.ro a fiatal fényképésszel a drónfotózásról,  a benne rejlő művészi és üzleti lehetőségekről beszélgetett.

 

Ignácz Szabolcs két és fél évvel ezelőtt kezdett érdeklődni a drónfotózás iránt, amikor még egyetemi hallgató volt Brassóban. Elmondása szerint akkor elérhetetlennek tűnt számára egy drón megszerzése, hiszen nagyon sokba – közel húszezer euróba – került volna. Nem sokkal később azonban édesapjával közösen elérhető áron sikerült megvásároljanak egy kamerát magasba emelő repülőszerkezetet, és kikísérletezték, megtanulták annak az irányítását is. Édesapja nem sokkal később tragikus hirtelenséggel elhunyt, és Szabolcs elsősorban az ő emléke iránti tiszteletből folytatta a különleges hobbit, ami jelenleg kitölti az életét, és a megélhetését biztosító munkává vált – tudtuk meg.

Csíkkozmás
Csíkkozmás

Ignácz Szabolcs a drónfotózás technikai részleteivel kezdte beszámolóját.

– Nekem tavalyig egyetlen négyrotoros szerkezetem, úgynevezett quadrocopterem volt, amely két akkumulátorral működik, képstabilizáló rendszerrel és kamerával rendelkezik, kamerája 360 fokban akárhányszor körbefordítható. Tizenöt-húsz percet tud a levegőben lenni, és ultrahangos érzékelőrendszerének köszönhetően beltéren is reptethető. GPS-rendszerrel is ellátott, így bármilyen probléma esetén visszatalál a kiindulópontjára. Romániában – akárcsak más országokban – törvényileg szabályozott a drónokkal való tevékenység, Bukarestben a légügyi hatóságtól kell engedélyt kérni hozzá. Az én drónomat is beírattuk forgalomba, számtáblával rendelkezik, akárcsak az autók, és minden egyes reptetést be kell jelenteni a hatóságnál – részletezte a fotós, hozzátéve, hogy a hagyományos repülőeszközökkel szemben a drón bárhol képes felszállni, egy város forgalmas utcájáról vagy egy épület belsejében is, s jó manőverezhetősége miatt közel tud menni a fotózott tárgyakhoz, például a szobrokhoz vagy tornyokhoz.

A coptert általában két ember irányítja. A pilóta csak a gép mozgására figyel; a kameraoperátor pedig a légifotó képkivágásáért és az élességéért felel, Ignácz Szabolcs azonban teljesen egyedül végzi az irányítást és a fotózást is.

Na, de hogyan lesz a felvételekből művészi alkotás?

– Ez a felvétel elkészítése után három dologból adódik össze: kell hozzá a megfelelő szerkesztői, vágó és operatőri munka. Ha valamelyiket nem jól végezzük el, már nem lehet jó anyagot készíteni – fogalmazott a drónfotós, majd hozzáfűzte, hogy ezeket az utómunkálatokat is ő maga végzi.

Ember és természet alkotta vonalak
Ember és természet alkotta vonalak

 

Versenyek, díjak, elismerések

A drónokkal csodálatos alkotásokat lehet létrehozni, ezt bizonyítják Ignácz Szabolcs légifotói és -videói, amelyeket a világ legnagyobb drónfotó- és videó-megosztó honlapjain, a Dronestagramon és a Skypixelen, valamint a Visit Brașov és a Visit Háromszék elnevezésű oldalakon lehet megtekinteni.

A fényképész elmondása szerint az Eric Dupin által alapított Dronestagram elnevezésű oldal a National Geographickal közösen először 2014-ben hirdetett fotópályázatot, 2016-ban pedig május 30. és június 30. között  harmadik alkalommal rendezte meg az International Drone Photography Contest versenyt.

– A mezőny nagyon erős volt, a pályázatra beérkezett több ezer képből a zsűri három –  utazás, sport és természet – kategóriában választotta ki a nyerteseket. Büszke vagyok arra, hogy a természet és vadvilág kategóriában a Fogarasi-havasok környékén készült, Juhnyáj Márpodban című légifotóm második díjat nyert. A díjazásnál a zsűri a kivitelezés minőségét és a kreativitást is figyelembe vette. A National Geographic internetes és nyomtatásban megjelenő kiadása is közölte a nyertes fotókat, köztük az enyémet is – számolt be a drónfotós.

Szent Anna-tó
Szent Anna-tó

Ezután, 2016 decemberében Szabolcs a drónnal készített felvételek egyik legjelentősebb versenyének döntőjébe jutott. A Kínában megrendezett 2016 China Drone Photography Contest elnevezésű verseny utolsó fordulójába Romániából egyedüliként, Európából negyedmagával jutott be a fényképész

Összesen megközelítőleg 3600 fényképet és videót küldtek be a versenyre, az utolsó fordulóra ezek közül 200 fényképet és 50 videót választott ki a szakemberekből álló zsűri. A Kína határain kívülről érkező 17 fénykép és 3 videó között ott voltak az én felvételeim is: két fotó és egy videó a természet és a kreatív témában. Nem lettem díjazott, de a zsűri által kiválasztott fényképeket, köztük az enyéimet is, egy kiállításon mutatták be Pekingben – magyarázta Ignácz Szabolcs, hozzátéve, hogy ezt követően, december végén a Time magazin is beválasztotta három drónfotóját 2016 huszonhat legjobbja közé. A válogatást Josh Raab, a Time főszerkesztője végezte, aki huszonhat képet vett be az összeállításába a Dronestagram.com és a Skypixel.com oldalakra feltöltött több ezer felvétel közül. A kézdivásárhelyi drónfotósnak egy Szent Anna-tóról, továbbá egy Brassó és egy Fogaras melletti hegyekről készült fotója került be a válogatásba.

A fényképésztől azt is megtudtuk, hogy a múlt évben megnyerte a Skypixel.com egyik versenyét is, aminek díjaként egy nagyobb, 4000 euró értékű drónt kapott, egyenesen Kínából, így most két eszközzel készítheti szokatlan és erős perspektívából a fotóit, még több felvételen mutathatja meg az erdélyi tájat, városokat és építményeket úgy, ahogy ritkán látjuk – teljes kiterjedésükben. Ugyancsak a múlt évben több felvétele jelent meg németországi, hollandiai, kínai magazinokban, fotói kiállították Los Angeles-ben és San Francisco-ban is.

Kovásznai kisvasút
Kovásznai kisvasút

 

A drónfotózás mint hivatás

Ignácz Szabolcsot, mióta ezeket a rangos versenyeket megnyerte, a profik közé sorolja a szakma, s ő maga is hivatásának tekinti a drónfotózást. Rangos cégek, lakásügynökségek kérik fel különböző felvételek, reklámvideók, filmek és videóklipek elkészítésére, fotóz esküvőkön, s a jövőben minőségi térképek megvalósítására is szeretne vállalkozni. Az utóbbi időszakban a Kovászna Megyei Tanács megbízásából Háromszéket népszerűsítő virtuális túrákat, filmeket alkotott, melyeket különböző hazai és nemzetközi kiállításokon mutattak be.

Szebeni erődtemplom
Szebeni erődtemplom

A kézdivásárhelyi fényképész fontosnak tartja szülőföldje értékeinek bemutatását, célja, hogy a nagyvilág tudomást szerezzen az itteni táj és épített örökség szépségeiről. Vallja, hogy a drónok forradalmasították a turizmusmarketinget, és ezt ki kell használni, mert nincs olyan szöveg vagy kép, amely felvehetné a versenyt egy szemet és szívet-lelket gyönyörködtető légifelvétellel, hiszen az egyedülállóan mutatja be a vidék látványosságait, vonzó turisztikai célpontjait, emlékműveit, mesés természeti kincseit; drónos légifelvétellel a települések egyetlen figyelemre méltó értéke sem marad rejtve, hiszen még a templomok csúcsa, a történelmi épületek díszes homlokzata is olyan különleges perspektívában és közelségben tárul elénk, melyet semmilyen más technika nem tud megvalósítani. Szerinte fontos minőségi fotókkal, filmekkel bemutatni Háromszéket és Erdélyt, hiszen így azoknak a kíváncsiságát is fel lehet kelteni, akik nem ismerik a régiót, és egyébként nem látogatnának el ezekre a tájakra.

Székely Vágta
Székely Vágta

 


ignaczszIGNÁCZ SZABOLCS

Kézdivásárhelyen született 1991. május 6-án.

A Nagy Mózes Elméleti Líceumban érettségizett 2010-ben.

Egyetemi oklevelet a brassói Transilvania Egyetem közgazdasági karán szerzett 2013-ban.

Ugyancsak a brassói Transilvania Egyetemen végezte a mesteri képzést 2013–2015 között, külkereskedelem szakon.

Jelenleg hivatásos drónfotósként tevékenykedik.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

2 × öt =