SHARE
Forrás: http://www.speaknyelviskola.hu/

Uma Thurman szerint a világ olyan változatos, hogy legszívesebben havonta felcsapna egy atlaszt, bökne egyet, és elutazna körülnézni. Ha minden hónapban nem is tudjuk felcsapni azt az atlaszt, de évente mégiscsak kapunk egy kis pihenőt, amikor felpakolhatjuk a poggyászt, és nekiindulhatunk egy kalandnak. Gyakran az utolsó percre halasztjuk a pakolást, de mindig vannak kérdőjelek, hogy mit és hogyan pakoljunk, mit vihetünk magunkkal és mit nem egy repülő- vagy autóút során.

László Istvánnal, a Hargita Tours utazási iroda alkalmazottjával beszélgettünk, aki segített megválaszolni az utazásokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket, és eloszlatni néhány tévhitet.

 

Románián belül a legnépszerűbb légitársaság a Wizz Air, az ő rendszerük szerint egy darab kézipoggyász vihető fel ingyenesen a repülő fedélzetére, ennek mérete nem haladhatja meg a 42x32x25 cm-t. A kézipoggyásznak be kell férnie az utas előtti ülés alá. A megengedett méretkülönbségek légitársaságonként változnak, de a kézipoggyászok súlya sehol sem haladhatja meg a 10 kilogrammot.

A fedélzetre fel lehet vinni kabátot, takarót, mobiltelefont, úti olvasmányt, a gyerekek számára összecsukható babakocsit, mozgáskorlátozottak esetében egy pár mankót.

A kézipoggyászban legfeljebb 100 ml űrtartalmú tartályban szállíthatunk folyadékot, ez lehet víz, kozmetikai termék vagy alkohol. Ezeket egy hermetikusan újrazárható műanyagzacskóba kell elhelyezni. A műanyagzacskókat az ellenőrzés során fel kell mutatni, ellenkező esetben megsemmisíthetik azt.

A csomagtérben elhelyezett poggyászunk – amelyért már fizetni kell – szélessége legfeljebb 1,499 m, magassága 1,194 m, hosszúsága pedig 1,715 m lehet. A súly ebben a kategóriában nem lehet több 32 kilogrammnál.

A személyi okmányok tekintetében magunkkal kell vinnünk a személyi igazolványunkat, adott esetben pedig az útlevelünket és a beszállásra feljogosító iratot is.

Ha gyógyszert szedünk, fontos, hogy legyen nálunk egy orvosi igazolás, amiben feltüntetik, hogy használata feltétlen szükségeltetik az utazó számára.

A terhességgel kapcsolatban a légitársaságok 36. hétig javasolják a repülést. A 18. hét után orvosi igazolással engedik repülőre ülni a terhes anyukákat.

 

A repülőtéren szükséges intézkedések

Bejelentkezés (check-in) nélkül nem léphetünk a fedélzetre, ezt megtehetjük online, ennek az utazás előtt legkésőbb 3 órával kell megtörténnie, vagy személyesen a reptéren. Az online check-in azért előnyösebb, mert ezzel megszabadulhatunk a kígyózó soroktól, amelyekkel ott helyben találkozhatunk. A bejelentkezés akkor történt meg, ha rendelkezünk egy vonalkódos beszállókártyával (boarding pass), amivel felengednek a gépre.

A légitársaságoknál általában ajánlják, hogy felszállás előtt két órával legyünk a helyszínen. Ez azért is fontos, mert felszállás előtt 40 perccel a kapuk bezáródnak, így ha komolyan el akarunk menni a kirándulásra, jó időben ott lenni.

Ezt követően természetesen megtörténik a szigorú ellenőrzés, amelynek során egy mágneses kapun keresztül átvilágítanak, itt az elektronikai cikkeket, kabátot, érmét, órát, gyűrűt, egyes esetekben a cipőt is le kell venni, és ezeket egy külön kosárban kell elhelyezni. Így elkerülhető, hogy a kapun áthaladva a szenzorok fémtárgyat érzékeljenek, ami potenciális veszélyt jelent a biztonságos repülésre nézve.

A várakozó utazó a vámmentes övezetben lévő boltokban vásárolhat vizet, élelmiszert, dohányárut stb. Ezekben a boltokban az ország pénznemével vagy euróval lehet fizetni. A repülőgépen szintén euróval és az ország pénznemével fizethetünk, ha szeretnénk, a büfékocsiból borsos áron választhatunk a megadott termékek közül. Vásárolhatunk szendvicseket, vizet, leveseket, mogyorót és kozmetikai cikkeket is. A legtöbb helyen akár a fedélzeten is fizethetünk bankkártyával, így azt bátran bepakolhatjuk a személyes holmink mellé.

A repülőn dohányozni szigorúan tilos, a hiedelmekkel ellentétben elektromos cigaretta használata sem megengedett.

A nagyobb értékeket, a pénzt mindenképp a kézipoggyászban érdemes elhelyezni, mivel a legtöbb légitársaság nem vállal felelősséget az utazópoggyászunkban elhelyezett értékeink épségéért, eltűnéséért, megsemmisüléséért vagy késéséért.

 

Mi tegyünk, ha eltűnik a csomagunk?

Amikor bejelentkezünk, kapunk egy vonalkódos cédulát, amin szerepelnek az utazási adatok, ha eltűnik a csomagunk, akkor azzal a vonalkóddal jelentkezhetünk az információs pultnál, ez alapján vissza tudják követni, hogy hol lehet a csomag. Általában megoldódnak az ilyen jellegű problémák, és előkerülnek az eltűnt csomagok. Ezeket legtöbb esetben futárszolgálattal küldik az utas után.

 

Autós kirándulások

Az autós kirándulásoknál nyilván annyi csomagot pakolunk, amennyi befér a csomagterünkbe, így ebben az esetben nagyobb a lehetőség a ruhák, a kozmetikai és egyéb elektronikai cikkek terén, aminek aztán a felét sem használjuk fel, de mindenesetre jobb, ha van pluszban, persze ez nem jelenti azt, hogy ne hagynánk úgyis mindig otthon valamit.

Pakolásnál mindenképp szempont, hogy hová megyünk, mennyi időre, milyen körülmények, milyen időjárás várható az adott helyen.

A határon fejenként egy karton cigarettát megengedett átvinni, mely fontos, hogy zárjegyes legyen, ez a különböző hústermékekre, hentesárura is vonatkozik. Ha nincs zárjeggyel ellátva, könnyen elkobozhatják a termékeket. Az autós kirándulások során szintén szükséges az útlevél, a személyi igazolvány, valamint az autó biztosítása és forgalmi engedélye.

Egészségügyi biztosítás kötése minden utazásnál ajánlott: a biztosítás értéke egy hétre megközelítőleg 36 lejbe kerül, de a külföldi orvosi ellátás nagyon költséges, akár 1500 euróba is belekerülhet.

Egyes biztosítócégeknél az egészségügyi biztosítás mellett csomagbiztosítást is köthetünk, vagyis ha eltűnik, megsérül, ellopják a kliens csomagját, 200 eurót visszatérítenek annak az értékéből. Téli időszakban akár a sífelszereléseket is bebiztosíthatjuk.

 

Ha az utazás során ezekre mind odafigyeltünk, már csak a kalandvágyat kell magunkkal vinnünk, hiszen ez az elsőszámú hozzávaló ahhoz, hogy igazán remek utazás kerekedjen a kirándulásunkból.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

4 + 13 =