SHARE

Két hétig várják a középiskolások jelentkezését a Case Solvers és a Mathias Corvinus Collegium által szervezett Problema Solvenda Romania versenyre. A problémamegoldó és történelemverseny internetes felületen zajlik 2017 február−márciusában, fő célja újragondolni a történelmet, kiaknázni a „mi lett volna, ha” típusú szcenáriókat, és megteremteni egy alternatív múltat. Unalmas, évszámmagolós feladatok helyett a versenyzők egy történelmi  szerepjáték forgatókönyvét kapják meg: három nap erejéig valamely híres történelmi személyiség (vagy annak tanácsadójának) bőrébe bújhatnak, és különböző elemzési, stratégiai módszereket használva „átalakíthatják” a múltat.

 

Tavalyhoz hasonlóan idén is olyan középiskolás diákok jelentkezhetnek a versenyre, akiket érdekel a stratégia és a problémamegoldás világa, akik fejleszteni szeretnék logikai, érveléstechnikai és prezentációs képességeiket, továbbá akik pontosítani és fényesíteni   szeretnék történelemtudásukat. Az érdeklődő diákok február 26-ig regisztrálhatják háromfős csapatukat a www.problemasolvenda.com/ro/hu linken, a Jelentkezés menüpontra kattintva. A verseny döntőjét április 8-án Kolozsváron szervezik meg. A főnyeremény egy hétvége Budapesten.

A verseny három részből áll: a Problema Solvenda Romania honlapján elérhető online tréning segítségével a diákok rövid videókból és prezentációs anyagokból sajátíthatják el a problémamegoldás alapjait. Ezután következik a selejtező, amelyen a tréninganyagok alapján a részt vevő csapatok online tesztet töltenek  ki. A 15 legjobb eredményt elérő csapat jut a következő fordulóba. Az online fordulóból a döntőbe bejutott legjobb csapatok a módszertani  alapokat felhasználva történelmi esettanulmányt oldanak meg. Erre 72 óra áll rendelkezésükre,  amelynek végén megoldásukat egy szakmai zsűrinek prezentálják.

problemaA Problema Solvenda Romaniának kettős célja van: egyrészt a fiatalokkal már középiskolás korban megismertetni a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a diákok történelmi ismereteit. A verseny kívánt hozadéka továbbá, hogy a résztvevők a későbbiekben jól használható elemzői és előadói kompetenciákat sajátítsanak el, valamint gyakorolhassák a csapatban történő munkát.

A versennyel kapcsolatos további információkat a www.problemasolvenda.com/ro/hu weboldalon vagy a Problema Solvenda Romania Facebook-oldalán találnak.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

húsz + hat =