SHARE

2017 április és december között zajló, második elemző akadémiánk célja, hogy médiában és kommunikációban dolgozó vagy dolgozni kívánó személyek számára nyújtsunk társadalmi és gazdasági elemzéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati alapismereteket, továbbá, hogy éles helyzetben is megmérettesük őket. 

 

Szervezetünk missziója a társadalmi haladás és fejlődés szolgálata, elsősorban a fiatalok képzése és aktív társadalmi szerepvállalásának ösztönzése által. Szervezetünk 6 éve folytat társadalom-elemző és formáló tevékenységet.

A 2017-ben futó projektünkben a morfondir.ro munkatársak mellett, igyekeztünk bevonni olyan írásra nyitott társadalmi szereplőket, akik érintettek a szülőföldről történő elvándorlásban, hazatérésben. Elképzelésünk, hogy a projekt során a résztvevők részesüljenek képzésekben/iránymutatásban, majd a kiválasztott téma mentén ( a szülőföldről történő elvándorlásban, hazatérés témakőr) készüljenek, közös munka eredményeként írott anyagok. Az elkészült munkákat elektronikus kiadvány, esetleg nyomtatott kiadvány formájában megjelentetjük. A programot 2017 szeptemberben kezdtünk körvonalazni és a csapatot összeállítani. Szeptember végére összeállt a csapat, a projektterv és nekifogtunk a részletek kivitelezésének. Az első hónapban az volt a célunk, hogy bemutassuk előző kiadványunkat (ezzel népszerüsítve azt), annak létrejöttének folyamatát, a konkrét lépéseket -témaválasztások, írás, szerkesztés, tördelés-design, nyomdára való előkészítés, nyomdázás-, hogy a projektben résztvevők egy teljes képet kapjanak egy ilyen anyag megszületésének folyamatáról. Utána következett pár beszélgetés, amiben főként a témaválasztással és az írással kapcsolatos tudnivalókat ismertették szakembereink és folytattunk közös gondolkodást a résztvevőkkel. Mivel a résztvevők kölönböző városokból és országokból vettek részt, ezért ezen talalkozók jellemzően virtuálisan valósultak meg, leszámítva a magcsapat szervező munkáját. A közös munka után ki-ki egyénileg összeállította elképzelését, amelyet átbeszélt a koordinátorunkkal és a kiegészítő iránymutatást követően, 2017 október-november időszakban elkészítette az alkotását. Ez követően december elején konszolidáltuk, javítottuk, korrektúráztuk a kapott anyagokat és egy kiadvány nyers nyomdai példányát állítottuk össze. A projekt lezárását követően szeretnén újabb források bevonásával elkészíteni a design és a nyomdai elkészítést. Majd nyomdai formába hozni az elkészült anyagot. A projektet előző évi hasonló tematikájú projektünk sikerére alapozzuk, amelynek keretében munkatársaink részesültek képzésben. A projekt kapcsán levont tapasztalatokat kielemezve, azok tanulságait beépítettük jelen projekbe és ezekre alapozva kívánjuk megvalósítani idei “akadémiánkat”. Az alapprobléma, amelyet a projekttel orvosolni kívánunk, hogy az amatőr újságírok és kommunikációs szakemberek társadalmi, gazdasági elemzések terén szerzett felszínes ismereteit és tapasztalatait kibővítsük és elmélyítsük.

 

Összegezve úgy gondoljuk, hogy a projekt által 13 amatőr író részére biztosítottunk olyan lehetőséget, amely által tudástárházuk bővült, önszervező képességük, aktív szerepvállalásuk, sikerorientáltságuk nőtt.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a projekt költségeinek fedezését

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

2 × 1 =