SHARE

A marosvásárhelyi Bodó Sarolta kreatív, játékos rajzocskái szórakoztatóak és szemet gyönyörködtetőek. Megállnák helyüket gyerekkönyvek illusztrációiként, internetes mémekként, galériák falain, de akár pólókon és csészéken is. Vele beszélgettünk.

 

– Mikor kezdtél el rajzolgatni? Tudtommal sem iskolában, sem egyetemen nem tanultál képzőművészetet…

– Nem, nem tanultam, viszont gyerekkorom óta rajzolok hobbiszinten, leginkább stresszlevezetőként; amikor szépen lassan napi gyakorlattá vált, akkor kezdtem komolyabban és tudatosabban foglalkozni vele. Elkezdtem szakkönyveket olvasni, kipróbáltam több technikát is: tintát, vízfestéket, temperát, akrilt, olajfestéket stb. A fordulópontot talán az hozta, amikor liciben a történelemtanárunk elküldött minket egy szecesszió tematikájú versenyre, ahol egy plakátot készítettem vízfestékkel és temperával. Kaptam néhány pozitív visszajelzést, ami meggyőzött arról, hogy érdemes magasabb szinten is űzni a rajzolgatást.

– Tudatosan kerested a stílusodat?

– Igen. Sok ismerősöm rajzolgat, szinte mindeniküknek van valamiféle egyedisége. Én is szerettem volna, ha megtalálom a magam felismerhető stílusát. Ez megközelítőleg egy éve alakult ki.

Állatok és dalszövegek2

– Kiknek a munkái inspiráltak?

– Leginkább Maja Säfström, Carmen Saldaña és egy berlini illusztrátor, Erika Graetznek (eki.draws) inspirálnak. Az Instagramon találtam rájuk, manapság az az illusztrátorok gócpontja.

A Bodo Sarolta Illustration elnevezésű oldalad létrejötte előtt is megmutattad rajzaidat a nagyközönségnek?

– A legtöbb rajzomat mai napig is a személyes Facebook-oldalamon osztom meg. Próbáltam felvételizni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem reklámgrafika szakára, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervezői szakára, ahol azt tanácsolták, hogy a felvételi anyagomnak és egyéb rajzaimnak készítsek oldalt. Ennek köszönhetően Behance-em is van, mert oda kellett feltöltenem néhány referenciaanyagot.

Állatok és dalszövegek1

Miket rajzolsz szívesen?

– Nagyon szeretem az állatokat és a 70-es, 80-as évek rockzenéjét: Queen, Def Leppard, David Bowie, The Cure stb. Leginkább a kettőt próbálom összehozni, de néha becsúsznak filmek is. Állatok és popkulturális utalások – nagyjából így lehet összefoglalni a művészetemet.

Kedvenc állataid?

– Nagyon szeretem a lajhárokat és a lámákat. Az oldalam profilképén pedig egy vidraféleség van.

Milyen technikával dolgozol?

– Általában fineliner filctollakkal és vízfestékkel rajzolok, csak nagyon ritkán választom a digitális megoldást, a papír nekem nagyobb szabadságot ad. A végeredményt beszkennelem, majd kicsit javítgatok a kontraszton.

Nagyon tetszenek a „neonkutyák” is.

– Valamelyik kocsmában láttam egy telerajzolt neonlámpát, nagyon jópofa volt, inspirált. Ritkán van mélyebb üzenetük a munkáimnak, leginkább a humor és a játékosság érdekel.

Pedig az egyik rajzocskádon a tüntetésekre is referálsz. Nagyobb eséllyel lehetsz ismertebb, ha néha valami aktualitásra is utalgatsz, mert azt pikk-pakk felkaphatja az „internet népe”.

– Én nem igazán szeretném megmondani a tutit. Persze a művészetnek az a nagy célja, hogy tükröt állítson a valóságnak, de én még kicsi és kevés vagyok ahhoz.

Aktualitás

Ha jól látom, akkor tudatosan brandeled és értékesíted is a Creatura Fabulosa figuráidat.

– Igen, Instagramon keresztül már két helyről is felkerestek. Az egyik a kanadai Mister Dress Up elnevezésű oldal, ott polókat lehet venni. A másik a német ArtBoxOne, akik a rajzaimból különböző termékeket készítenek, majd vásárokon értékesítik azokat. Ezekből én részesedést kapok. Nem is olyan régen felkeresett egy berlini galéria is, szeretnék kiállítani néhány munkámat, megvásárlási lehetőséggel. Klassz élmény volt az is, amikor a Balance, avagy az Egyensúly című sorozatom bekerült a koreai Nami Concours nemzetközi illusztrátorverseny előválogatójába.

Eddig hány tranzakciót sikerült lebonyolítani?

– Alig néhányat, mivel csak december óta vagyok jelen ezeken a felületeken, de személyesen is szoktam eladni. Küldtem már illusztrációkat Angliába, Németországba és Kazahsztánba is.

Dolgoztál felkérésre is. Miket készítettél?

– Igen, de csak néhányszor. Volt köztük plakát, névjegykártya, szórólap, esküvői borcímke. Legutóbb egy marosvásárhelyi divattervező kért fel, hogy tervezzek neki logót.

Papíron

Jelenleg telefonokat árusítasz főállásban, de minden bizonnyal szeretnél a  rajzolásból megélni. Mi lenne az ideális munka számodra?

– Például könyvillusztrátorként vagy grafikusként el tudom képzelni magam. Ha azt szeretnéd, hogy nagyot mondjak, akkor tessék: gyerekkori álmom az volt, hogy egyszer a DreamWorksnál dolgozhassak! De ahhoz kéne tudni animálni is… Visszatérve a Földre: szeretnék szabadúszóként tevékenykedni, kötöttségek nélkül. Nehéz elérni, de nem lehetetlen.

Folyamatosan építgeted az online jelenlétedet. Hogyan kell ezt ügyesen csinálni?

– Még nem látom át teljességében, de az mindenképp fontos, hogy lokális és globális szinten egyaránt építsek kapcsolatokat. Tehát legyek jelen a szociális médiában és még több webáruházban legyenek megrendelhetőek a termékeim. Majd helyi kézművesvásárokra is szeretnék jelentkezni, de előbb be kell fektetnem valamennyit abba, hogy legyenek kész termékeim: csészék, vászontáskák stb.

Milyen terveket dédelgetsz még?

– Szeretnék rövid animációkat is készíteni a figurákkal, de előbb még csiszolgatnám a kinézetüket és a jellemüket.

 


BODÓ SAROLTA

1992. május 23-án született Marosvásárhelyen.

Általános iskolai és líceumi tanulmányait szülővárosában végezte, ezt követően a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre járt kommunikáció és multimédia szakra.

Egyetemi tanulmányai alatt kezdett komolyabban foglalkozni a rajzzal. Az alapképzés befejezése után Budapestre jelentkezett mesterképzésre reklámgrafika szakra, sikertelenül.

Jelenleg Marosvásárhelyen él, a Telekom Romania alkalmazottja, emellett szabadúszó illusztrátorként és grafikusként dolgozik.

Számos nemzetközi versenyen is részt vett, több nemzetközi weboldal árusítja munkáit.

Kedvenc témája az állatok illusztrálása vicces, mindennapi szituációkban.

2016 nyarán egyik alkotását három hónapig kiállították Torinóban.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

9 + egy =