SHARE

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a CaseSolvers második alkalommal szervezte meg a Problema Solvenda Romania történelmi témájú, problémamegoldó versenyt Kolozsváron április 8-án, szombaton. Az online fordulóra Erdély egész területéről várták a középiskolások jelentkezését. A döntőbe jutott csapatok hosszabb hangvételű történelmi problémát elemeztek, majd megoldásukat prezentálták a zsűrinek. A versenyt a gyulafehérvári Mihai Viteazul Katonaiskola diákjai, Bogdan Dumitrașcu, Vlad Ștefan Velțan és Andrei Puiu Crăciun nyerték.

 

A döntősöknek Brandenburgi Albert tanácsadóinak szerepébe kellett képzelniük magukat, arra keresve a választ, hogy az uralkodónak hogyan kellene döntenie az előtte álló vallási konfliktusban való részvételről: kockáztassa meg az újonnan kialakult Porosz Hercegség stabilitását, és pártolja az egyre jobban teret nyerő reformációt, vagy maradjon hűséges hűbérurához, Lengyelországhoz, és az ő oldalán szálljon harcba. Főként arra a kérdésre kellett keresniük a választ, hogy mi lehet a hercegség érdeke, továbbá hogy ki mellé álljon, hogy mindenképpen győztesként kerüljön ki a konfliktusból.

A csapatoknak tíz perc állt rendelkezésükre az általuk kidolgozott megoldás bemutatására, majd a zsűri kérdéseire kellett válaszolniuk. Dr. Kádár Magor egyetemi adjunktus, Bogosavlievici Vladimir történelemtanár és Polonyi Géza konzul értékelték a csapatok teljesítményét.

A Porosz Hercegség helyzetére számos megoldási javaslattal jöttek a diákok: a győztes oldalhoz való utolsó pillanatbeli csatlakozástól, a dánoktól vett kölcsöntől egészen a katolikus hitre való visszatérésig. A nyertes csapat a Luther Márton által terjesztett vallás megerősítésében és V. Károly császár eltávolításában látta a helyzet megoldását.

Az idei Problema Solvenda Romania különlegessége abban állt, hogy román és magyar csapatok mérték össze erejüket, és a rendezvény két nyelven zajlott, tolmácsok segítségével. Ahogy azt a versenyzők is vallották, e kétnyelvű megoldásnak köszönhetően sok új információval és ismeretséggel bővülve tértek haza, máris ígérve a jövő évi versenyre való jelentkezést. Nemcsak határok, akadályok, hanem előítéletek is romba dőltek a döntő végére, amikor minden csapat együtt ünnepelte a győzteseket, nemzetiségtől és anyanyelvtől függetlenül.

 

A döntő végeredménye:

  1. helyezett: Eagle’s Squad (Mihai Viteazul Katonaiskola – Liceul Militar Mihai Viteazul, Gyulafehérvár): Bogdan Dumitrașcu, Vlad Ștefan Velțan, Andrei Puiu Crăciun
  2. helyezett: Nemzeti Anti-Rizsevő Párt (Székely Mikó Kollégium, Gyergyószentmiklós): Szabó Áron, Kassay Farkas László, Fülöp Tihamér Balázs
  3. helyezett: Trilógia (Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Székelyudvarhely): Kedves Kriszta, Rózsa Rebeka, Ferenczi Krisztina

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

három × öt =