SHARE

A mézeskalács eddig talán csak mint búcsúfia volt jelen a mindennapjainkban, megvásároltuk, és feltettük a polcra, ahol évekig nézett vissza ránk. De hogy van ez napjainkban? Rá lehet-e építeni egy egész vállalkozást erre a finom süteményre? Gedő Szendével, az Árkosi mézeskalács készítőjével beszélgettünk, aki családjával közösen esküvőkre, különböző rendezvényekre, vásárokra készít mézeskalácsot.

 

– Hogyan indult el a családi vállalkozás? Milyen volt a mézeskalács-készítő műhely fogadtatása a térségben?

– A vállalkozás harmincéves múltra tekint vissza, az első mézeskalácsok 1986 karácsonyára készültek. Akkor még nem vállalkozásként indult, csupán anyukám és apukám készített néhány finomságot a családnak és a barátoknak. Anyukám sütötte, és apukám díszítette a mézeskalácsokat. A család annyira jól fogadta a süteményt, hogy azt követően minden karácsonyra, és egy idő után már húsvétra is készítettek néhány darabot. Több mint tíz évvel később, 1997-ben jegyeztették be a céget, az első nagy rendezvényünk, amire azóta is különösen nagy figyelmet fordítunk, az 1998-as Szent György Napok volt. Idén is készülünk néhány érdekes, különleges termékkel és egy zsákbamacskával is.

2002-ben kiköltöztünk Árkosra – a nevünk is ehhez kötődik, hiszen a vásárlók nagyon gyakran megkérdezték, hogy hová valósiak vagyunk, mi meg válaszoltuk, hogy árkosiak. Aztán egyszer csak ránk ragadt az Árkosi mézeskalács név, amit 2006-tól mi is nagyon szívesen használunk, mert így a vásárlók könnyebben azonosítják a termékeinket. A vállalkozás életében 2014-ben volt egy igencsak nagy törés, amikor apukám elhunyt. Ekkor döntöttem úgy, hogy én is teljes munkidőben beállok a családi vállalkozásba, és persze megpróbálok egy kis fiatalos lendületet vinni bele. Apukám helyét mint mézeskalács-díszítő én vettem át.

A süteményekre felkerülő minták begyakorolt kezekről árulkodnak. Naponta hány alkotás születik?

– Ez nagyon változó, függ attól, hogy mi készül. Vannak olyan termékek, amiket nem lehet befejezni egy nap alatt, két-három nap kell, míg elkészülnek – ilyenkor minden nap más-más minta vagy szín kerül rá (ilyen például a feliratos szív). Az egyszerűbb darabokból egy nap alatt 100 vagy akár 150 darab is elkészül, de olyan mézeskalácsot is készítettem már, amiből egy nap legfeljebb 30-40-et tudtam elkészíteni.

Általában minden héten készítünk mézeskalácsot, kivétel a nyári időszak, amikor kissé visszaesik a kereslet.

A Székelyföldön leginkább karácsonykor vesszük elő a mézeskalács receptjét. Hogy érzi, sikerült eltörölni ezt a szokást a fejekben?

– Szerintem ezt a szokást sosem lehet teljesen eltörölni, karácsonykor sokkal nagyobb az igény rá. Ennek ellenére az év többi részében is meg lehet találni azokat az eseményeket, amelyekbe szépen beillik ez a termék. Mi folyamatosan dolgozunk azon, hogy aktuálisak legyünk, és hogy megmutassuk, milyen sokoldalú sütemény is a mézeskalács.

Mézesk (3)

Milyen alkalmakra szoktak mézeskalácsot készíttetni?

– Mézeskalácsot bármilyen alkalomra lehet készíttetni, a leggyakoribbak az esküvők, a születésnapok, a keresztelők, a céges rendezvények, de készítettünk már nyugdíjas-búcsúztatóra, iskolakezdésre vagy lánybúcsúra is. Régen hasonló, cukormázzal díszített mézeskalácsot búcsúkra, állatvásárokra készítettek. Sokan úgy is emlegetik a mézeskalácsot mint búcsúfia vagy vásárfia, hiszen ha a szülők elmentek az állattvásárba, akkor ilyen finomságokat vittek haza a gyerekeknek. Nagymamám gyakran elmeséli, hogy az ő édesanyja is készített gyerekkorukban mézeskalácsot – az ő módszere az volt, hogy a meggyúrt tésztát kinyújtotta, és egy tepsiben megsütötte, azt a sütit vágták és ették.

mezeskalacs keszites

Milyen buktatói voltak az elindulásnak, a terjeszkedésnek?

– Eleinte a legnagyobb buktató a megfelelő eszközök és alapanyagok beszerzése volt, hiszen a 80-as évek végén és még a 90-es években is nagyon nehéz volt beszerezni az élelmiszerfestéket, a csomagolóanyagot vagy a mézeskalács-szaggatókat. A különböző mézeskalács-szaggatókat leginkább édesapám készítette, hiszen a kereskedelemben nagyon ritkán lehetett hozzájutni ilyesmihez.

– Mekkora az igény erre a termékre?

Nem olyan nagy, mint egyéb édességekre, de azért van igény rá. A nehézséget inkább az okozza, hogy meg kell találni azokat az embereket, akik szeretik, értékelik és szívesen vásárolják a mézeskalácsot.

Miben más vásárra és miben más esküvőre készíteni édes falatokat?

– A vásárokra általában ugyanazokat a formájú mézeskalácsokat készítjük, egy-két kivétellel, amelyeknek a díszítésébe már nagyon beleszoktam. Egy esküvőre készült mézeskalácsnál először is meg kell beszélni, hogy milyenre gondolt a pár, aztán megtervezek két-három mintadarabot, amiből tudnak választani. Ez nem mindig egyszerű, hiszen ugyanaz a minta másképp néz ki rövid nevekkel és másképp hosszú nevekkel vagy például dátummal. Az esküvőkre készült mézeskalácsokra mindig nagyobb figyelmet kell fordítani.

– Úgy gondolom, ez nemcsak egy jövedelemszerzési eszköz, mit ad önöknek ez a munka?

– Ez elsősorban nem is munka, hanem egy életforma, nálunk annyira nem határolódik el a munka a magánélettől. A műhelyünk az udvaron van, tehát itthon dolgozunk, ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előfordul, hogy napokig ki se megyünk a kapun. Van olyan, hogy este 10-kor még e-mailekre válaszolok, de olyan is akad, hogy egy-két napig egyáltalán nincs munka. Nagyon jól kell menedzselni az időt ahhoz, hogy a rendelések időre elkészüljenek, de szabadidőnk is legyen. Az, hogy továbbörökíthetek egy családi vállalkozást, ami tulajdonképpen a semmiből indult, nagyon jó érzéssel tölt el.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve a vállalkozással kapcsolatban?

– Mindig tele vagyunk tervekkel. Most leginkább arra koncentrálok, hogy minél jobban megismertessük a termékeinket a megyében és akár az egész országban is.

Szent György Napok, 1998
Szent György Napok, 1998

 


GEDŐ SZENDE

1991-ben született Sepsiszentgyörgyön. 2010-ben érettségizett a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban, matematika–informatika szakon.

Ezt követően a brassói Transilvania Egyetemen tanult mint élelmiszermérnök, 2014-ben diplomázott. Tanulmányai elvégzése után azonnal beállt a családi vállalkozásba.

Azóta édesanyjával együtt a mézeskalácsműhelyben dolgozik főállásban.

Idén huszadik alkalommal vesznek részt finomságaikkal a Szent György Napokon.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

10 − négy =