SHARE
A tavalyi nyertesek

A zsűri az ajánlások alapján kiválasztotta a  legjobb tíz hazai, és a legjobb tíz határon túli praxist. Jelenleg a második szakasznál – vagyis az internetes szavazásnál – tartunk, ami május 16-án kezdődött, és május 28-án ér véget.  A szavazóknak üzenjük: kérjük figyeljenek arra, hányan használnak egy  IP címet, vagyis gépet!

 

Néhány információ. A szavazás kezdete óta több mint 16 ezer felhasználó látogatta meg az http://evpraxisa.hu/ weboldalt, és összesen több mint százhatezerszer tekintették meg valamelyik oldalunkat.

A szavazatok Magyarországról, Romániából, Ukrajnából, Németországból, Szlovákiából érkeznek. A látogatók 55.1 százaléka mobiltelefonról szavaz, 39.9 százaléka számítógépről, 4.9 százaléka pedig tabletről.

Aktuális állás a hajnali eredmény szerint:

adamjozsefTavaly Ádám József mentős, háziorvos a nyertesek közé került.

A vele készült interjú itt olvasható.

Ami a hazai orvosokat illeti: Dr. Gali Ida szavazatainak száma 4063, Dr. Ávéd János 3866 szavazattal, és ahogyan láthatják, nagyon kis különbséggel most a második, ami persze nem a végleges állás, hiszen még 8 nap van hátra! Ha holnap lenne a díjkiosztó, a dobogó harmadik fokán Dr. Székely Annamária állna 2999 szavazattal. Dr. Darvai László 2548, Dr. Fodor Zsuzsanna 2285, Dr. Németh András 721 szavazatot kapott, és kis eltéréssel hasonló Dr. Hasitz Ágnes, Dr. Kormány Zsolt,  Dr. Kovács György Zoltán és Dr. Mangó Gabriella szavazatainak száma.

A határon túliaknál napok óta masszívan vezet Dr. Kovács Rozália – 1628 szavazat –, a második napok óta Dr. Bokor Márton – 991 szavazat –, a harmadik Dr. Nusszer Zoltán – 813 szavazat –, mindhárman Erdélyből. A negyedik helyen Baksa Géza áll Ukrajnából – 350 – szavazattal. Néhány szavazattal kevesebbet kapott  Dr. Gaál Géza, Dr. Matus Mária, Dr. Váradi István, Dr. Dicska Viktor, Dr. Megyeri Melinda és Dr. Dolán Rózsa Erdélyből, Ukrajnából és a Felvidékről.

Egyre emelkedik a mobiltelefonon és a tableten szavazók száma, úgy tűnik, könnyebb és gördülékenyebb ezzel szavazni, mint az asztali számítógépen. Érdemes kipróbálni ott, ahol lehetőség nyílik rá, és ahol bemerevedtek az állások, amire sokan panaszkodnak!

Kedves Szavazó! Még 8 napja van, hiszen május 28-án éjfélkor zárul a szavazás! Addig még sokszor megfordíthatja a jelenlegi állást! Húzzon bele, hogy az Ön orvosa nyerhesse meg a versenyt!

Facebook-oldalunk itt érhető el.

 

Határon túli orvosok / ABC rendben/

 

  1. Dr. Baksa Géza / Nagydobrony – Kárpátalja

Ajánló, Kárpáti Igaz Szó

A rendelőben egyelőre nincs orvoshiány, az itt dolgozó öt szakember helybéli vagy kisdobronyi.  A nagydobronyi családorvosi rendelőt egy holland alapítvány segítségével tartja jó karban Baksa doktor 2009 óta. A rendelőn először a tetőzetet cserélték ki, majd következett a fűtési rendszer, a vízszolgáltatás, a villanyvezetékek korszerűsítése, ezután jött a nyílászárók cseréje, végül a szobák tatarozása. Felbecsülhetetlen segítség ez akkor, amikor az állam évek óta mostohaként bánik a rendelőkkel, csak az elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlen gyógyszereket biztosítja.

 

  1. Dr. Bokor Márton / Csíkszereda – Erdély

Ajánló,  az egyik Hargita Megye Tisztiorvosi Hivatalának Igazgatója
„Nem fog rajta a kor, pedig elmúlt 66 éves. Megtette, a néha öngyilkos lépéseket is, ha erkölcsi érzéke ezt diktálta.” Gyerekkorát a csíksomlyói árvaházban töltötte, sikerült nemcsak talpon maradnia, hanem kiemelkedő emberi-szakmai pályát befutni. A bukaresti orvostudományi egyetem elvégzése után visszatért szülőföldjére, és évtizedeken keresztül éjjel-nappal gyógyított. Megmaradt Bokor Marcinak, az évek múlásával esetleg Bokor doktornak. Praxisában van a legtöbb rászoruló roma család is, becsülik, mert nem utasít vissza senkit.

 

  1. Dr. Dicska Viktor / Csongor – Kárpátalja

Ajánló, a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége
 „A  csongoriak egészségéről tíztagú szakembergárda / felcser, nővér, szülésznő/ gondoskodik, élükön az energikus Viktor Dicska háziorvossal, aki 1988 óta dolgozik itt. Csongor 2422 lakosának 13 százaléka roma. Nekik köszönhetően többen látták meg a napvilágot, mint ahányan eltávoztak a faluban. Télen gondot jelent, hogy bár műszakilag minden feltétel adott hozzá, a kilenc helyiségből álló épületben még sincs fűtés, mivel rendkívül drága a gáz bevezetésének engedélyeztetése. A község testvértelepülése, Sopron ígért segítséget.”

 

  1. Dr. Dolán Rózsa / Magyarbél – Felvidék

Ajánlás

„Rózsi nénit – mert a lassan négyéves ikreim csak így hívják – emberségéért, előzékenységéért, segítőkészségéért, türelméért, empátiájáért jelölöm erre a megtisztelő díjra… Tetszik, hogy alaposan kivizsgálja őket, és rövid időn belül visszahív minket ellenőrizni. Számomra nagyon fontos, hogy a gyerekemhez az anyanyelvén szóljon az orvos. Így a köztük lévő kapcsolat szorosabb, mert a gyerek nincs kiszolgáltatva a szülő tolmácsolásának. Ezt fontosnak tartja ő is, ezért dolgozik mellette magyar nővérke. Számunkra ők Rózsi néni és Ági néni maradnak.”

 

  1. Dr. Gaál Géza / Beregszász – Kárpátalja

Ajánlás

Ajánlója szerint rendkívüli ember… mindenki nagyon szereti Beregszászban. „Azon túl, hogy gyógyítja testi bajainkat, lelki bajainkkal is foglalkozik… nagy csoda, hogy a mi gazdasági és háborús körülményeink között még erre is képes. Az elmúlt évben 16 orvos települt ki Beregszászból külföldre, Ő maradt… Szükségünk lenne arra, hogy sokáig megmaradjon nekünk, már alig van magyar orvos Beregszászban. Szabadnapjain ő látja el az Öregek Otthonának lakóit, gyógyszereket vásárol nekik. Amikor rákbeteg apukámat otthon ápoltuk, Ő tartotta bennünk a lelket.”

 

  1. Dr. Kovács Rozália / Mádéfalva – Erdély

Ajánlás

„Csak dicsérni tudom a háziorvosunkat, kedves, megértő, ha kell, orvos, ha kell, pszichológus, mosolygós ember, nagyon nagy szaktudással. Jó diagnoszta, a család nagy-nagy bizalommal fordul hozzá, és mindig segít akár éjjel, akár nappal hívjuk, mindig szolgálatra kész. Nem is tudom, sokszor elgondolkoztam, hogy honnan ennyi energia, ennyi odafigyelés, azt hiszem, a betegei, olyanok, mint egy nagy család!” Az ajánló ezt követően leírja saját konkrét történetét, ahol a doktornő vakbélgyulladással küszködő édesanyja életét mentette meg, amit a kórházban félrediagnosztizáltak!

 

  1. Dr. Matus Mária és Kovács Szilvia / Dunaszerdahely – Felvidék

Ajánlás

„Számomra és a betegség hírétől megrendült páciensek számára sokat jelent a fiatal, kedves, magasan képzett doktornő gondoskodása. Minden betege bizalommal fordulhat hozzá, és mivel senkit sem várakoztat feleslegesen, szívesen járunk hozzá. A nővér és az orvosa között harmonikus kapcsolatot látok, és ami még nagyon fontos, mindig jó kedv uralkodik a rendelőben. Önzetlen, segítőkész hozzáállása mellett fontos megemlíteni, milyen sokat jelent számunkra, hogy itt, a Felvidéken, Szlovákiában magyar nyelven, anyanyelvünkön fordulhatunk hozzá problémáinkkal.”

 

  1. Dr. Megyeri Melinda / Nagypalád – Kárpátalja

Ajánlója a Kárpáti Igaz Szó

„A  nagypaládi családorvosi rendelőben Megyeri Melinda négy nővérrel kiegészülve őrködik a körzetéhez tartozó ezernyolcszáz lakos egészsége felett.  A falu fokozatosan elöregszik. A munkaképes fiatalok külföldre mennek, csak az idősek maradnak. A kilátástalan gazdasági és szociális helyzet miatt sokan az alkoholba menekülnek. Az egész faluban rossz a hangulat, a seregbe való behívások, a munkanélküliség, a kettészakított családok miatt az emberek rettegnek a holnapi naptól, a kilátástalanságtól. Köszönet azoknak az orvosoknak, akik itt maradnak!”

 

  1. Dr. Nuszer Zoltán / Oklánd – Erdély

Ajánlás

Az Oklándi Elhelyezőközpontban 63 szellemi fogyatékos gyermek él,  akikkel a családjuk nem tartja a kapcsolatot. „Gyermekeink nyitottak a kapcsolatteremtésre, de a fehér köpeny vagy a mentő látványa riasztó lenne, ha a doktor bácsival nem alakult volna ki a közvetlen, bizalmas viszonyuk. Arra is volt példa, hogy az őket érdeklő orvosi kérdéseket egy táborozás alkalmával rövidnadrágban-pólóban válaszolta meg nekik a megye fiatal családorvosa.” Az intézményvezető – többek között – elmeséli, hogy munkaidő után, este  10 órakor 21 lázas gyereket látott el.

 

  1. Dr. Váradi István / Farkaslaka – Erdély

Ajánlás

Ő alapította Székelyudvarhelyen az S.O.S. Lelkisegély Szolgálatot, amelynek most is a szakmai irányítója, a Romániai Bálint Társaság vezetőségi tagja, szerepet tölt be a farkaslaki öregotthonban, valamint ő a hajléktalanokat ellátó székelyudvarhelyi Budvár Szociális Központ orvosa is. Ajánlói kiemelik a hajléktalanok érdekében végzett munkáját. A gyógyító munka az élete, orvosi hivatását szolgálatkészen, mély hittel, szeretettel végzi két segítő nővérével, Kovács Ibolyával és Tamás Erzsébettel közösen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

nyolc − 5 =