SHARE

Kevesebb mint egy éve nyílt egy igazán otthonos hely Sepsiszentgyörgyön, ahová az emberek játszani járnak. És persze nyiratkozni, legalábbis a férfiak mindenképp! Amikor ez a sztori több ismerősöm útján hozzám is eljutott, biztos voltam benne, hogy felkeresem a helyet. Egy újabb érdekesség Szentgyörgyön! – volt az első gondolatom, aztán egy délután nem volt kérdés, oda szerveztük a baráti találkozót.

 

Egy magánlakás addig raktárként használt alsó szintje egyszer csak estéről estére Catant, Carcassonne-t, Banget és még sorolhatnánk, hogy milyen egyéb társasjátékot játszó fiatalokkal, családokkal vagy épp próbáról hazafelé tartó zenészekkel telt meg. De ne ugorjunk ekkorát az időben, hiszen Rékával és Zolival, a hely megálmodóival is sok minden történt addig, amíg a társasjáték-kávézó ötlete kipattant fejükből.

A fiatal pár nevetve emlékszik vissza arra, hogy nászajándékukat és szabadidejüket teljes egészében a kávézó megnyitására áldozták. Réka, aki jelenleg főállásban menedzseli a kávézót, munkáját váltotta le emiatt, a több helyen is dolgozó Zoli pedig a különböző területeken elsajátított tudást egyesítve döntött úgy, hogy új színfoltot hoz Sepsiszentgyörgy szórakozási lehetőségeibe. Rékához hasonlóan Zoli is a működtetéssel járó operatív feladatokat látja el.

 

Társasjáték, múltból merített ötlet

Zoliék 2013-ban kezdtek el játékestekre járni, majd helyi és országos bajnokságokon vettek részt, versenyeket szerveztek és nyertek, nem csoda hát, hogy gyorsan megtetszett nekik ez a fajta aktív szellemi kikapcsolódás. Ezt követően gondolkodtak el azon, milyen jó lenne itthon is egy olyan hely, ahol folyamatosan lehet játszani, ahol másokat is be lehet vezetni a társasozás izgalmas, nem csupán gyerekeknek szóló világába.

És akkor született meg a társasjáték-kávézó ötlete. Példaként szolgált az ország több társasjátékklubja, ahol rendszeresen szerveznek országos bajnokságokat.

 

Játékos kedvű sepsiszentgyörgyiek

– Kisvárosról lévén szó, egyelőre kevesebben ismerik a játékokat – mesélte Réka, és hozzátette, hogy a Carcassonne-t és a Catant már sokan játsszák Szentgyörgyön is, a többi játék viszont még ismeretlen. Ahogyan azonban az egyetemista-, nagyvárosi bajnokságokon is látható, a játékok megismertetéséhez először terepet kell teremteni. Rékáék ezt megtették, és teszik folyamatosan azzal, hogy megmutatják, tanítják és megszerettetik az érdeklődőkkel az újabb játékokat. Mindezt hivatalos bemutatók keretében, játékesteken, ahogy például a Carcassonne-nal is tették, ami azóta a kávézó egyik legnépszerűbb játéka. Pozitív megerősítés számukra, hogy a visszatérő játékosok egyre gyakrabban vesznek le új játékokat a polcról, egy országos társasjáték-forgalmazó cég pedig játékokat adományoz a helynek, hogy a közönség kipróbálhassa a legújabb játékokat.

A társasjátékozók életkora igen színes: rendszeres játszók a gimnazisták, de a 25 év felettiek is, akik a bulizós korszak után újra visszatalálnak a csendesebb szórakozási formákhoz, a 40 év feletti korosztály pedig egyenesen gyerekeket meghazudtoló módon élvezi a felnőtteknek is szóló játékokat.

A hely szerethető jellege a tulajdonosok és a felszolgálók kedvességén túl abból is fakad, hogy egy olyan kis közösség kovácsolódott össze itt estéről estére, ahol lassan mindenki ismer mindenkit, asztaltársaságok szállnak be egymáshoz egy-egy játékra, és szívesen bemutatják az „újoncoknak” a közkedvelt játékokat.

 

Kávé után hajvágás? Igen!

A nem mindennapi ötlet Zolit dicséri, aki külföldön látta ezt az érdekes és bevált mintát, hogy egy kávézó egyben fodrászatként is működhet. Hamar partnerére talált Csanádban, aki a kávézó nyitásakor épp egy szabad helyiséget szeretett volna találni egyedi berendezésű fodrászszalonjának.

A kimondottan férfi vendégeket váró szalon szlogenje a következő is lehetne: „Van fodrászat pletyka nélkül!” Itt ugyanis nem érzik kellemetlenül magukat a férfiak a sok női téma és magazin között, s míg jókedvűen, egy üveg kézművessör mellett megosztják az aznapi történéseket, addig, ha szükséges, meg is nyiratkoznak.

 

E két egyedi ötlet kölcsönösen segítette egymást mostanáig, a társasjáték-kedvelők egyre nagyobb száma azonban hamar magával hozta a férőhelyek számának bővítését, így a szalon átadta helyét egy újabb játszóteremnek.

 

Jövőbeni célok

Réka és Zoli hosszú távú célja, hogy egy társasjáték-egyesülethez csatlakozva vagy egy sajátot létrehozva pályázatokból még több játékot szerezzenek be, továbbá a régieket felújítsák, hiszen a használat során rongálódnak, egyes darabok elvesznek. Legfőbb vágyuk, hogy a társasjátékot minél szélesebb körben népszerűsítsék, új alternatívát nyújtva így a szabadidő minőségi eltöltésének.

– Szeretnénk meghonosítani itthon is a társasjátékozás kultúráját, gazdagítani az ismereteket, hiszen sokaknak még mindig a Monopoly vagy az Activity ötlik a fejébe, ha társasjáték kerül szóba. Pedig csak a már említett Catan és Carcassonne is világszenzációs játékok, amelyekből komoly versenyeket szerveznek itthon és külföldön egyaránt – foglalta össze hosszú távú céljukat Réka.

A kávézót az emberek alakítják, és Zoliék a társasjátékozók igényei szerint szeretnének haladni továbbra is.

– Egy kikötésünk van, hogy a kávézónk profiljából adódóan a kulturált szórakozást választó embereké maradjon, olyan rendezvényekkel bővülve, amelyek a társasjátékhoz hasonlóan oktató, fejlesztő jellegűek – egészítette ki a fenti gondolatot Zoli.

Az, hogy a különféle tematikus esteknek (kézműves-foglalkozások, kismamacsoportok találkozója, rendhagyó osztályfőnöki órák) is otthont adó kávézó terjeszkedik, egyértelmű visszaigazolása annak, hogy van igény Sepsiszentgyörgyön egy ilyen alternatív, közösséget formáló kávézóra is.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

16 − 12 =