SHARE
Fotó: Ádám Gyula

A korábban négy napig tartó fesztivál ezúttal kilenc napig tart: 14 helyszín, 6 ország, 11 együttes, 5 egyéni előadó, 22 koncert, egy utcazenélés és egy kerekasztal-beszélgetés – ez a kínálat számokban a július 8–16. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztiválon. A számok mögül kibomló színes program egy csodálatos időutazás is, melyre bárhonnan érdemes lesz átutazni – ennek hátterét sajtótájékoztatón fedték fel a szervezők.

 

Kilenc napon keresztül koncertek, kerekasztal-beszélgetés, mesterkurzusok, előadások, utcazene, gyermekrendezvények várják a közönséget Csíkszeredában a július 8-án megnyíló Régizene Fesztiválon, a Hargita Megyei Tanács és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. A szervezők által tartott hétfői sajtótájékoztatón szeretettel invitálták a nagyérdeműt, érdekfeszítő részletekkel szolgálva.

Ferencz Angéla fesztiválmenedzser felvezetőjében kiemelte: 2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA), 2015-ben pedig elnyerte a legjobb európai fesztiváloknak járó EFFE minősítést, amelyet az intézmény megújított a 2017-2018-as időszakra is. Ennek következtében a fesztivált a legjobb európai fesztiválok sorában találjuk.

Fotó: Codex együttes
Fotó: Codex együttes

Négy székelyföldi helyszínt átfogó karavánon szolgáltatott élő muzsikát hétvégén a Codex Régizene Együttes.

A hangoló karavánról itt olvashat.

– Művelődéstörténeti kalauz lesz az élmény azoknak, akik részt vesznek az eseménysorozaton – összegezte a kínálatot a fesztiválmenedzser, jelezve, hogy a színvonalas program a munkatársak egy éves erőfeszítésének eredménye. Ezt követően hozzátette: a fesztivállal egybeolvadt, immár X. Régizenei Nyári Egyetem Romániában egyedülálló szakmai képzés, melynek mesterkurzusaira idén 85 jelentkező nevezett be. Ez a szám a tavalyi 82 fős eredményt megdöntve újabb rekordot is jelent.

– A Régizene Fesztivál Csíkszereda kulturális életének ékköve – fogalmazott Füleki Zoltán alpolgármester, a fesztivál társszervezője, aki a csíkszeredai polgármesteri hivatal képviseletében megköszönte a szervezőknek a rendezvény minőségét, és azt, hogy nagyon színessé teszik a programturizmus számára a kínálatot. „Gyakorlatilag az európai rendezvények kapuján kopogtat” a fesztivál – mondta az elöljáró, aki ebbéli örömét is kifejezve arra kérte a csíkszeredai polgárokat, hogy legyenek jelen a programon, mert „a régmúlt a zenén keresztül beszél hozzánk, és a jövőről is szól”.

adamgyula2
Fotó: Ádám Gyula

A fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác fuvolaművész bevallotta: évről évre csodának tartja a közönség rendkívüli érdeklődését – vélekedése szerint egy Kolozsvár méretű városhoz mérhető a Csíkszeredában tapasztalható érdeklődés.

– Koncertről koncertre vándorol a közönség, és minden rendezvény telt házas – mondta. Mint ecsetelte, a fesztivál jubileumi témáinál a fő hangsúlyt a reformáció emlékéve kapja, olyan előadókat hívtak meg, akik mind magyar, mind európai vonatkozásban a korra jellemző dallamvilágot szólaltatják meg. Az idei meghívottak Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából érkeznek, de jelen lesznek az erdélyi régizenei mozgalom neves alakjai és fiatal tehetségek egyaránt.

A programok tervezésénél figyelmet szenteltek két további évfordulónak: 450 éve született Monteverdi, és 250 éve hunyt el Telemann, az ő emlékük előtt is tisztelegnek a meghívott előadók. A program kiemelt napot szentel Kájoni János halálának 330. évfordulójára, a július 9-i gyergyószárhegyi programsorozat keretében. Továbbá sor kerül egy szakmai kerekasztal-beszélgetésre a reformáció témájában, Boér Károly vezetésével, és a nagysikerű reneszánsz gyermeknapra is számíthatnak az érdeklődők.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula

A fesztivál fő helyszíne idén is a csíkszeredai Mikó-vár és a város különböző templomai (a Csíksomlyói Kegytemplom, a Milleniumi-templom, a Szent Ágoston templom, a Református templom, az Unitárius templom, a Csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templom), de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, köztereken, továbbá kihelyezett koncertek lesznek Székelyudvarhelyen, Gyergyószárhegyen és Brassóban is.

Minden program ingyenes, rossz idő esetén a Mikó-vár udvarára tervezett események a Csíki Játékszínnél zajlanak. Részletes programismertetőért látogasson el a fesztivál honlapjára.

A sajtótájékoztatón bemutatták az idei emlékplakettet, amelynek alkotója a csíkszeredai Ferencz S. Apor, valamint a fesztivál résztvevői számára Festival Tisana névvel összeállított fesztiválteát, melyet szervezői felkérésre Macalik Ernő készített gyógyfüvekből, és amely mintegy „a helyi értékek nagykövete” kíván lenni.

adamgyula3
Fotó: Ádám Gyula

 


A fesztivál ötlete egy 1979-es Kájoni János munkásságára emlékező műsoron merült fel, majd 1980-ban tartották meg az első régizene fesztivált, amelynek kezdeményezői a Barozda és a Kájoni együttes tagjai voltak. 1986-ban a kommunista hatóságok betiltották a rendezvényt, amely 1990-ben nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

A fesztiválon a középkori, reneszánsz és barokk muzsika legrangosabb európai és hazai előadóit hallhatja a közönség, ingyenes koncerteken. 2008-tól kezdődően a fesztivál keretében megszervezett Régizenei Nyári Egyetemen neves előadóművészek és tanárok tartanak mesterkurzusokat, a fiatal és pályakezdő zenészek itt tanulhatnak a régi korok zenéjéről, és elsajátíthatják a korhű, historikus előadásmódot.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

egy × 1 =