SHARE

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét szombat este a Mikó-várban a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, mely a város mellett több helyszínen is elérhető lesz július 16-ig, kihelyezett koncertjei révén – ahogyan arról a Regizene.ro fesztiválhonlapon tájékozódhatunk. A rendezvény idén is ingyenesen élvezhető, programkínálatának számszerűsített mérlege: 14 helyszín, 8 országból érkező művészek, 14 együttes, 5 egyéni előadó, 22 koncert, 1 utcazenélés, 1 kerekasztal-beszélgetés. Az alábbiakban az elhangzott ünnepi beszédekből idézünk.

 

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál műsorvezetői román és magyar nyelven köszöntötték az egybegyűlteket, felhívva a figyelmet arra, hogy a korábban négy napig tartó fesztivál a 2017-es évre is megkapta az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért (EFFE) minősítést az Európai Fesztivál Szövetségtől. Ily módon a rendezvény idén is bekerült  abba az online fesztiválkalauzba, amely Európa legjobb fesztiváljairól tájékoztatja a közönséget. Az EFFE célja Európa fesztiváljainak megismertetése a szélesebb közönséggel, megteremtve egy olyan új, nemzetközi fesztiválközösséget, amelynek tagjai mind a művészetek, a művészeti értékek, mind a helyi közösség és az európai értékek iránt elkötelezettek. (A minősített fesztiválok listája megtekinthető a www.effe.eu honlapon.)

A Hargita Megyei Kulturális Központtal a fesztivált 12 éve közösen szervező és főtámogatóként segítő Hargita Megyei Tanács képviseletében Lőrincz Csilla megyei tanácsos értékmentő és értékteremtő munkaként értékelte a fesztivált.

– Hargita megye önkormányzata fontosnak tartja olyan fórumok támogatását, amelyek révén a helyi közösség találkozik Európával, ihletet, erőt meríthet a közös európai gyökerekből, és amelyek révén ő maga is megmutathatja élő kultúráját, értékeit a világnak – fogalmazott. Mint jelezte, a testület támogatása mit sem érne, ha nem állna a fesztivál mögött egy lelkes, elhivatott csapat, élén Ferencz Angéla fesztiválmenedzserrel és dr. Filip Ignác művészeti vezetővel, akik megbízható szakmaisággal, alázattal, szívvel-lélekkel szervezik meg Európa egyik legjobb fesztiválját.

A rendezvény partnere, a Román Kulturális Intézet képviseletében Krizbai Béla Dan alelnök elmondta: örömmel és büszkeséggel támogatják a Csíkszeredai Régizene Fesztivált abban bízván, hogy együttesen egy új nemzeti és nemzetközi fesztiválközösséget építünk, amelynek tagjai ugyanúgy elkötelezettek mind a művészetek, a művészeti értékek, mind a helyi közösségek és az európai értékek iránt. Az alelnök gratulált a fesztivállal párhuzamosan zajló, immár tízévi munkát dicsérő Régizenei Nyári Egyetemnek, jelentkezésre biztatva a leendő diákokat.

– A Régizene Fesztivál Csíkszereda védjegyévé vált, rangot adott Csíkszeredának – hangsúlyozta Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, dr. Hadászi Gabriella konzul. Gratulálva a szervezőknek azt kívánta, hogy még nagyon sok jubileumot érjen meg a fesztivál, a zenekedvelőknek pedig sok feledhetetlen pillanatot kívánt.

Carmina

A csíkszereda önkormányzat, valamint a polgármesteri hivatal nevében Füleki Zoltán alpolgármester Kájoni Jánost idézte: „Édes Hazámnak akartam szolgálni, és másoknak is alkalmatosságot e kis munkámmal adni, hogy akadály nélkül dicsérhessék az Istent”. Meglátása szerint a fesztivál most is gyakorlatilag hazát, nemzetet szolgál. Megköszönvén a szervezőknek, hogy a fesztivál keretében a reformáció évéről és külön Kájoni Jánosról is megemlékeznek július 9-én, azt kívánta a résztvevőknek, hogy a fesztivál keretében elhangzó dalokból fonjanak közösen virágcsokrot Kájoni János Gyergyószárhegyen található sírjára.

Ezt követően a művelődéstörténeti időutazásként összeállt fesztiválkínálatot ismertette a hallgatósággal dr. Filip Ignác fuvolaművész, a fesztivál művészeti vezetője. Mint mondta, az idei fesztivál programját a 2017-es év jubileumaira építették fel: a reformáció 500. éve, Claudio Monteverdi születésének a 450. éve, G.P. Telemann halálának a 250. éve és Kájoni János halálának a 330. éve, emellett pedig egy „házi ünnepség” is van: a Régizenei Nyári Egyetem 10. évfordulója. Ismertetőjéből kiderült: a fellépő együttesek közül sokan a Reformáció Emlékévéhez kapcsolták előadásukat. A régizenét formailag és harmóniáiban megújító Monteverdiről a Les Nation olasz együttes emlékezik meg, a Fesztiválkórus először tart egyéni koncertet. Mintegy „kikapcsolódásként az évfordulók mellett” a franciaországi Les Musiciens de Saint-Julien együttes ír zenét játszik majd, a fesztiválzáró La Rossignol olasz együttes pedig műsorában „felhőtlen hangulatú olasz táncokat” mutat be, melyet a hagyományos reneszánsz táncház követ. „Jó lesz táncoscipőkbe jönni a koncertjükre” – ajánlotta a művészeti vezető.

A felszólalók sorát záró Ferencz Angéla fesztiválmenedzser megköszönte az „együtt dolgozást, álmodást, tervezést” a támogatóknak és kollégáinak. Kiemelten köszönte a partnerséget a Román Kulturális Intézetnek, Románia Kormánya Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának a Régizenei Nyári Egyetem diákjainak biztosított ösztöndíjakért, továbbá a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csíkszeredai Főkonzulátus támogatását. Nem utolsósorban megköszönte a közönség közvetlen biztatását.

A Mikó-vár udvarának színpadán közel teltház üdvözölte a fesztiválnyitó Carmina Renascentia és a Kiss Noémi szopránnal fellépő Codex együttes koncertjeit.

(A fesztivál programja részletes ismertetőkkel a Regizene.ro honlapon érhető el.)

Codex

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

hét + 8 =