SHARE

Immár tizedik éve kísérője a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak a Régizenei Nyári Egyetem. Az évforduló különleges hangulatot ad az idei kiadásnak, amit mindannyian érzünk az egyetem közösségében.

Az ünnepi alkalom egyben személyes kiértékelésre és köszöntésre is alkalmat ad. Jubileumi sorozatunkban a „belsőszem” nyomán kívánunk ünnepi betekintést nyújtani: tanárokat, közreműködőket és diákokat kerestünk fel körkérdésünkkel, betekintést engedve a folyamatokba.

 

A csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem jelentősége országos léptékű, s tízéves munkatörténelmi jelentőségű is: Romániában egyértelműen hiánypótló ez a képzés, hiszen a felsőoktatásban mindmáig nem létezik kimondottan régizenei szakirány, mely másutt Európában már régóta bevett gyakorlat. A Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Tanács és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem indításának történetéről itt írtunk részletesen.

Villámkérdéseinkre elsőként a barokkhegedű-mesterkurzus magyarországi oktatója, Vitárius Piroska hegedűművész-tanár válaszolt.

 

– Milyen hangulatban és várakozásokkal indul Csíkszeredába az idén tízéves csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem oktatójaként?

– Izgatottan! Nagyon szeretek ezen a kurzuson tanítani!

– Véleménye szerint miben különbözik a csíkszeredai képzés más helyszínek mesterkurzusaitól?

– Nagyon erős hagyomány- és értékőrző, összetartó erőt érzek itt.

– Milyen tanulságokat fogalmazott meg magának a kurzusok tapasztalatai révén?

– Hogy kicsi gyerekekkel nem tudok úgy foglalkozni egy hét alatt, ahogyan szeretnék és elvárható lenne. Ez mindenképpen szakirányú képzés olyanoknak, akiket érdekel a régizenélés, és a hangszeren már elboldogulnak.

– Ossza meg, kérem, a diákokkal vagy a mesterkurzussal kapcsolatos vicces élményei közül azt, ami elsőként eszébe jut.

– A helyi tévé riportját látta az egyik székely tanítványom, és örömmel újságolta, hogy szerepeltem a tévében. „Csak hegedültem, vagy beszéltem is?” – kérdeztem, mire ő: „Erőst beszélt, s mondott egyet s mást.”

– Milyen a kapcsolata a volt diákokkal?

– Nagyon jó, a Facebookon látjuk egymást, sokan visszatérnek a következő években.

– Mit kíván a csíkszeredai képzés leendő résztvevőinek és kollégáinak?

– Sok örömet és még sok ilyen nyarat.

– Melyik zenei művel köszöntené a X. éves évfordulót?

– Händel: DixitDominus – ez a kedvencem.

 

Előadó: Monteverdi Chorus – Felicity Palmer – Margaret Marshall

 


VITÁRIUS PIROSKA

1994-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán hegedűművész-tanárként. Európa-szerte számos régizenei kurzuson vett részt. Barokk hegedűt és kamarazenét tanított a szegedi Zeneművészeti Főiskolán. Tagja volt az Erkel Ferenc Kamarazenekarnak és a Concerto Armonico együttesnek, alapító tagja és koncertmestere az Orfeo zenekarnak. Jelenleg a Németh Pál vezette Savaria Barokk Zenekar koncertmestere, az Eszterházy Hofkapelle, a Musica Profana és az általa létrehozott Tercina együttes tagja és más régizenei formációk közreműködője, valamint a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium, a Csíkszeredai Nyári Egyetem és a Győri Reneszánsz és Barokk Hét barokkhegedű-tanára. Számos belföldi és külföldi koncert, CD-felvétel szólistája. 2007-ben a Hungaroton kiadásában mutattabe M. L. Lombardini Sirmen hat hegedűversenyét.

A Régizenei Nyári Egyetemen tartott barokkhegedű-mesterkurzusa munkanyelve a magyar és angol. A kurzus anyagát a hegedűre írt barokk és klasszikus művek képezik. Olyan 12. Évüket betöltött érdeklődőket vártak a képzésre, akik 6 év hegedűtanulási tapasztalattal rendelkeznek.

A nyári egyetem programja itt olvasható.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

1 × három =