SHARE
Fotó: Ádám Gyula

„Mikor meghallottam, hogy a katolikus Csíkszeredában az idei Régizene Fesztivál fő témája a reformáció lesz, kellemesen meglepődtem” – ezzel a közönségnek tett vallomással nyitotta Erich Türk orgonaművész a Millenium templombeli hangversenyét. „Azonnal a 133. zsoltár jutott eszembe, mely azt mondja: »Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!« Ezt érzem most!”

 

A művész izgalmas kommentárjaival végigkísért koncertet július 9-én, vasárnap 20 órai kezdettel hallhattuk a Makovecz Imre által tervezett csíkszeredai Milleniumi-templomban. A Luther-korálok feldolgozásai az észak-német barokk zenében címmel összeállított műsorában az orgonaművész válogatást nyújtott a korai barokk korszak északnémet korál-feldolgozásaiból, változatos technikai megoldásokat mutatva be.

A csíkiak által angyalkás templomnak becézett épületben az addigi elektromos helyett 2015-ben került székelyföldi építésű, hagyományos templomi orgona, mely historikus hangzásának köszönhetően kiválóan alkalmas olyan koncertek megtartására, amelyek a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programjába illenek – jelentette ki Ivan Sarajishvili Norvégiában élő grúz orgonaművész a fesztivál tavalyi kiadásának beharangozójaként tartott koncertjekor. De a hangszer Erich Türknek sem volt idegen vasárnapi koncertjén, lévén a hangszer megáldását követően is ő maga avatta fel azt koncertjével.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tizenkettő + 11 =