SHARE
Fotó: Ádám Gyula

A Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást engedve ezúttal a budapesti Széplaki Zoltán, a fafúvós hangszerek mesterkurzusoktatója válaszolt. Körkérdésünkkel a július 9-én megnyílt képzés tízéves jubileumát köszöntjük – mintegy visszapillantó és keresztmetszet gyanánt.

 

Az évtizedes erőfeszítéssel üzemeltetett csíkszeredai intézmény történelmi jelentőségű: Romániában a zenei felsőoktatásban mindmáig nem létezik régizenei szakirány, mely időközben Európában már régóta természetessé vált, olyannyira, hogy már kimondottan régizenei egyetemek is működnek. Tanárokat, közreműködőket és diákokat kerestünk fel jubileumi villáminterjú-sorozatunkban, célunk betekintést nyújtani a folyamatokba, és az unikumként jegyzett képzés köré kialakult közösségbe.

A gyermekkora óta fafúvós hangszerekkel foglalkozó dr. Széplaki Zoltán furulyaművészi és tanári diplomáját 1999-ben a Szegedi Konzervatórium régizene tanszakán, barokk fuvola oklevelét pedig 2012-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. Tanításában a fafúvós hangszerek hangképének kiszélesítésére törekszik, előadásmódjában nagy hangsúlyt fektet a különböző tánckarakterek alkalmazására és a köznyelv zenei megjelenítésére.

 

– Milyen hangulatban és várakozásokkal indult Csíkszeredába az idén tízéves csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem oktatójaként?

Mint eddig mindig, hatalmas lelkesedéssel.

– Véleménye szerint miben különbözik a csíkszeredai képzés más helyszínek mesterkurzusaitól?

A közvetlen, emberközpontú hangulatában.

– Milyen tanulságokat fogalmazott meg magának a kurzusok tapasztalatai révén?

A diákok mellett a tanár is tanul nap mint nap, és erre a szeredai kurzus rendkívüli szakmai terep.

– Megosztaná az ön számára legkedvesebb történetet azok közül, amiket diákjaival megélt az évek során?

Túl sok ilyen volt, nem tudnék egyet kiemelni.

– Milyen a kapcsolata a volt diákokkal?

Véleményem szerint remek.

– Mit kíván a csíkszeredai képzés leendő résztvevőinek és kollégáinak?

Sok élményt a nyárban, ahol iskolai kereteken kívül alkotunk közösen.

– Melyik zenei művel köszöntené a X. éves évfordulót?

– (Nevet) Ez részben kiolvasható a regizene.ro-n is közölt műsorfüzetből, ami nem, az a helyszínen kiderül azok számára, akik ellátogatnak Csíkszeredába.

szeplaki-360x238

 


SZÉPLAKI ZOLTÁN

1972-ben született Budapesten.

Több nemzetközi mesterkurzuson vett részt Anneke Boeke, Peter Holtslag és Walter van Hauwe irányításával. Furulyaművészi és tanári diplomáját Lőrincz László tanítványaként, barokk fuvola oklevelét Balogh Vera és Kertész Ildikó vezetésével szerezte. 2016-ban védte meg DLA doktori értekezését.

1998 óta tanít a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium furulya tanszakán.

Rendszeres meghívott zsűritagja a regionális, országos és nemzetközi versenyeknek, valamint tanára volt számos régizene-mesterkurzusnak.

1990 óta tagja a Musica Historica Együttesnek, emellett több más magyarországi zenekarral dolgozott, és több mint ezer koncertje volt Magyarországon és Európa-szerte. Tizenkilenc hanglemez közreműködője.

 

Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2016, time lapse:

 

KAPCSOLÓDÓ:

A Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Tanács és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem indításának történetéről itt írtunk részletesen.

A nyári egyetem programja itt olvasható.

 

Sorozatunk korábbi részei:

  1. rész – Vitárius Piroska: Nagyon erős hagyomány- és értékőrző, összetartó erőt érzek itt
  2. rész Csata István: A Régizenei Nyári Egyetem kulcsfontosságú
  3. rész Fülöp Mária: Nincs negatív töltöttségű versenyszellem

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

öt × öt =