SHARE
Fotó: Ádám Gyula

Véget ért vasárnap Románia legnagyobb és legrégebbi régizenei rendezvénysorozata, a nemzetközi rangú Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A jubileumok gyűrűjében zajló esemény idén négyről kilencnaposra bővülve várta a régizene kedvelőit Csíkszeredában, a közönség nyolc ország művészeit hallhatta 22 koncerten.

 

A 2017-es év bővelkedik régizenei évfordulókban, amelyek Európa-szerte meghatározzák a fesztiválok és a zenei élet kínálatát: 500 éve vette kezdetét a reformáció, 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann. Számunkra nem kisebb jelentőséggel bír Kájoni János halálának 330. éve. A Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak van egy saját évfordulója is, tizedik alkalommal szervezték meg a Régizenei Nyári Egyetemet, amelyet közös tanár-diák koncerttel ünnepeltünk meg. Az idei fesztivál mindezeket a zenei eseményeket próbálja összefoglalni – mi pedig a fesztivál képeit pörgetjük le képriportunkban.

 

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. – Codex, Carmina Renascentia

A világhírű hazai és külföldi előadókat évente felsorakoztató fesztivál a megszokott minőség mellett mindig megújul, és olyan programokat kínál, amelyek emlékezetesek maradnak mind a fellépők, mind pedig a látogatók számára. Ez idén sem volt másként. Az idei fesztivál gerincét képező Reformáció Emlékéve témakörben már a megnyitó napján rendkívüli élményt nyújtott a Mikó-várban a Codex és a Carmina Renascentia együttes.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. – Concerto Spiralis

A sokszínű és színvonalas produkciókat kínáló programban fiatal tehetségeknek is bemutatkozó fórumot kínálnak a szervezők: a hazai és magyarországi zenészekből 2012-ben alakult Concerto Spiralis a minőségi barokk zenét promoválja, a koncerttermek mellett gyakran régi falusi templomokban is.

Fotó: Kis Szilárd
Fotó: Kis Szilárd
 1. Les Musiciens de Saint-Julien

Az idei kiemelt meghívott, a franciaországi Les Musiciens de Saint-Julien követi a különböző tanulmányokban fellelhető barokk frazírozást és díszítést, ugyanakkor mellőzi a megkövesedett szabályokat. Lenyűgöző koncertjük előtt a Mikó-vár akusztikáját dicsérték.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. Grundmann Quartett és Béres Melinda

Új helyszínen, a Csíki Moziban élvezhettük idén a vár tereit „kinőtt” éji koncerteket: a dresdai Grundmann Quartett Johann Sebastian Bach hatására összpontosított hangversenyén, Béres Melinda hegedűművész pedig Telemannak állított emléket.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. Kurzuszáró koncert

Nagy érdeklődés követte idén is a rendezvénnyel párhuzamosan zajló Régizenei Nyári Egyetem hivatalos programban szereplő eseményeit: a tanár-diák koncert és a kurzuszáró hangverseny élményeit idén több mint 80 diák vitte haza.

Fotó: Szőcs Lehel
Fotó: Szőcs Lehel
 1. Barokk Fesztiválzenekar

A Romániában egyedüli Barokk Fesztiválzenekar hangversenye a reformáció 500 éves jubileuma mellett Telemann halálának 250. évfordulója előtt kívánt tisztelegni – Csíkszeredában és Brassóban is hallhatta koncertjüket a közönség.

Fotó: Erdély Bálint Előd
Fotó: Erdély Bálint Előd
 1. Fesztiválkórus

A protestáns liturgia egyik megújulási módozata az volt, hogy a biblikus alapokra visszatéríteni óhajtott egyház szertartásain minél több bibliai szakasz vagy ének hangozzék el, legfőképp pedig gyülekezeti ének, hogy maga a gyülekezeti tag aktív résztvevőjévé válhasson az istentiszteletnek.

Ennek szellemében a fesztiválon először jelentkezett önálló koncerttel a csíkszeredai Fesztiválkórus, melynek 16. század végi, a nyugat-európai protestáns liturgiában használt többszólamú művekből álló koncertjét csíkszeredai és székelyudvarhelyi helyszíneken is hallhattuk.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. Ensemble Cantilene

A magyar-holland-német művészekből álló Ensemble Cantilene együttes tagjai 17. századi német egyházi zenét hoztak, melybe, hogy ne legyen annyira elvont, olasz táncokat is beloptak. Meghitt előadásukat a Csíki Játékszínben követhettük.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. Ensemble Les Nations

A bolognai Ensemble Les Nations Monteverdinek szentelt hangversenyének fényét nagyban emelte a 17. század első fele óta csaknem teljesen eltűnt régizenei hangszer: a cink. Az egyszerre zengőn és visszafogottan is megszólalni tudó harsona igen jól harmonizált az énekhanghoz és a cinkhez.

10-11. Gyereknap – Veress Viktória

A szervezők idén is különös figyelmet szenteltek a legkisebbek régizenei atmoszférájának megteremtésére. A népszerű Reneszánsz Gyereknapon a lovagkori hangulat, fegyvermustra mellett idén a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk Zenekara lépett fel. A nyári egyetemen nevelkedett Veress Viktória által verbuvált csapat Székelyudvarhelyen is fellépett.

 1. Utcazene és -tánc

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál harmadik éve kiköltözik a város köztereire is: idén is megtekinthettük az utcatáncot a reneszánsz együttes mesterkurzusának diákjai révén, a Csíki Játékszín előtti téren.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. Lyceum Consort

Az idei fesztivál az ökumené jegyében is zajlott, számos római katolikus templomban ünnepelte a közösség a reformációt. A 25 éves megalakulását ünneplő Lyceum Consort együttes a csíkzsögödi Szentháromság templomban tartott koncertjével története eddigi szakaszát is lezárta. Amint azt a szervezők sajtótalálkozóján bejelentették, más néven folytatják a műhelymunkát.

 1. Erich Türk, Fazakas Ádám Sándor

Erdély Európa orgonazenéjének legkeletibb részét képviseli. Az itt található több mint ezer hangszer számos erdélyi zeneszerzőt is megihletett, a reneszánsz kortól a kortárs művészekig. Fazakas Ádám Sándor csíksomlyói koncertjén ebből a zenei kincsből nyújtott válogatást, Erich Türk pedig a csíkszeredai Milleniumi Templom orgonáján szólaltatta meg a régi dallamokat.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. Musica Historica

A budapesti Musica Historica együttes tagjainak meggyőződése, hogy a tudományos háttér nem helyettesítheti a művészi invenciót, hiszen a régizene kísérletező, nyitott műfaj. A reformáció előtt tisztelgő műsorukban virtuozitásukat ezúttal is megmutatták.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. La Rossignol

Vannak olyan érzések, hangulatok, amelyeknek átadására kimondottan a régi típusú hangszerek és az estkísérő tánc képesek. Az olaszországi Cremonában alapított La Rossignol együttes fesztiválzáró koncertjén egy reneszánsz udvari ünnepség pompáját hozta el Csíkszeredába.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
 1. táncház

A fesztivált hagyományosan reneszánsz táncház zárta. A Hargita Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Tanács által szervezett rendezvénysorozat jó kedélyű záróeseményén a helyi gyógyfüvekből a fesztiválközönségnek készült Festival Tisana gyógyteát is felszolgálták.

 


A rendezvénysorozat teljes képtára, a fellépők és a program részletes ismertetője a www.regizene.ro honlapon tekinthető meg.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

tizenegy − hat =