Főoldal / Ehejt / A legjobbak között

A legjobbak között

Milyen egy jó tanár? A kérdésre biztosan más-más válaszokat kapunk, ha egy diák, egy tanár vagy esetleg egy szülő szemszögéből közelítjük meg a témát, de talán mindhárom vetület esetén egyetlen dolog dönti el a kérdést, és ez a tanár személyisége. Hogyha a diákok számára fogyasztható módon tudja „tálalni” a tananyagot, optimizmussal és bátorítással tud szolgálni számukra, és nem utolsósorban nem sajnálja az idejét tőlük, munkája eredményes lesz. És ha az eredményes munkát nemcsak a diákok teljesítménye, visszajelzése mutatja, az maga az elismerés, az elégtétel.

A Dan Voiculescu Alapítvány idén áprilisban harmadik alkalommal hirdette meg a Kiváló Tanárok Ligája elnevezésű versenyt, ahová több száz tanár jelentkezett az ország minden részéből. Erdélyből, egyedüli magyarként Szabó Zsolt, a Batthyány Ignác Technikai Kollégium román–angol szakos tanára szerepel a listán, aki jelenleg a legjobb tíz között van versenyben a Kiváló Tanár elismerésért. Zsolt módszere nem más, mint a saját személyisége, amivel hatni képes, és példát tud mutatni diákjainak.

 

– Hogyan szerzett tudomást erről a vetélkedőről, és hogyan született meg az elhatározás, hogy jelentkezik?

– Az Antena 1 híradójában népszerűsítették ezt a versenyt, amelyre a családom, a barátaim és ismerőseim biztatására jelentkeztem: egy hét alatt több mint tíz személytől kaptam megerősítést arra vonatkozóan, hogy jelentkeznem kellene. Ezért döntöttem úgy, hogy feltöltöm az önéletrajzomat és egyéb dokumentációt, hiszen bizonyítékot is kértek mindarról, ami az önéletrajzban szerepel.

– Hány fordulóból állt a verseny? Milyen kritériumoknak kellett megfelelnie, hogy az első tíz közé juthasson?

– Áprilisban kezdődött a beiratkozás, az aktacsomót és az önéletrajzot május 5-ig kellett feltölteni. Májusban egy harminc tanárból álló bizottság elbírálta, hogy a több száz jelentkező közül országos szinten ki a legjobb harminc, ezeket a pedagógusokat pedig különböző médiacsatornákon népszerűsítették. Engem is felhívtak, hogy benne vagyok a legjobb harmincban, és lehet rám szavazni a továbbjutásért, hiszen nem elég jól végezni a munkát, a népszerűség is fontos. A következő fordulóban egy tíz tanárból álló bizottság újból elbírálta az aktacsomókat, valamint a beküldött szavazatokat is figyelembe vették. Ekkor kezdtem el népszerűsíteni én is a versenyt, kérni az ismerőseimet, hogy szavazzanak rám. Két hét után hívtak, hogy benne vagyok a legjobb tízben, tehát a második forduló után is úgy döntött a bizottság, hogy továbbmehetek, valamint a szavazatok is azt mutatták, hogy volt értelme jelentkezni. Én már most nyertesnek érzem magam, és azt is nagyon fontosnak tartom, hogy Erdélyből egyedüliként képviselem a szakmát és a magyar pedagógusokat is.

– Mi lesz a vetélkedő további menete?

– Most már csak a szavazatok számítanak, a rangsort ez alapján döntik el. Az alapítvány is nagyon jól népszerűsítette a vetélkedőt: az elmúlt hétvégén az Antena 1 és az Antena 3 televíziók műsoraiban többször szó esett róla, ide a Batthyány Ignác Technikai Kollégiumba is jártak filmezni. Jó érzés, amikor felhívnak ezzel kapcsolatban, vagy látom, hogy az emberek örülnek annak, hogy idáig eljutottam.

szabo zsolt2

– Hogyan lehet ebben a felgyorsult, információktól nyüzsgő világban motiválni a diákokat? Milyen kapcsolatban kell lenni velük ahhoz, hogy eredmények szülessenek?

– Nem fogom elárulni a titkomat! De az elsődleges szempontom, hogy emberszámba veszem, partnernek tekintem őket: ez a megközelítés szerintem eléggé fontos. Meg kell találni azt a csatornát, amellyel rá lehet vezetni a gyermekeket a saját útjukra, és meg lehet értetni velük, hogy ha tanulnak, mindent elérhetnek az életben. Az is igaz, hogy ez a bizonyos csatorna minden gyermeknél más, nem kell sajnálni az időt, az energiát arra, hogy ezt megtaláljuk. Gyakran jönnek akár szünetekben is csak úgy beszélgetni vagy tanácsot kérni. Ha pedig elnyerem a bizalmukat, sokkal könnyebb „rávenni” őket a tanulásra.

Persze én is szigorú vagyok, mert van egy kritériumrendszer, vannak bizonyos szabályok, amiket azért nem szabad megszegni, mert akkor felborul a rendszer. De az a tapasztalatom, hogy megértik és betartják a szabályokat.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a tanítás hozzáállás kérdése: az, hogy mennyire nehéznek állítok be egy leckét, nagyban befolyásolja a diákok hozzáállását is. Természetesen nem hazudok nekik, elmondom, hogy ez másabb, talán nehezebb, mint az előző lecke, de ezt is simán meg lehet tanulni. Minden diák egy más egyéniség, de a közös bennük az, hogy építeni kell az önbizalmukat, pozitívvá kell tenni a hozzáállásukat. Ez nekem bejött, az elmúlt 12 év is ezt bizonyítja.

– Táborokat is szervez, ahol a gyermekek a román nyelvvel ismerkedhetnek játékos formában…

– Ezeknek a táboroknak az a jelentősége, hogy az egy hét alatt játékosan kommunikálunk román nyelven, viszont arra nagyon vigyázunk, hogy a diákok hozzáállása ne az legyen, hogy tanulni jöttek: egész nap együtt vagyunk, kirándulunk, játszunk, filmeket nézünk a tananyaggal kapcsolatosan. Több mint száz tevékenységet építünk egymásra (MLM-rendszerhez hasonlóan) a tábor ideje alatt, amit ők nem érzékelnek. A gyermekek nagyon szeretik ezt a tábort, szoktak sírni, amikor véget ér és hazaindulunk.

Idén nagyon szűk körű lesz a tábor, csak rokonoknak és közeli ismerősöknek szóltam, mert nagyon zsúfolt volt a tanévem, szeptemberben lesz a doktori disszertációm, arra nagyon sokat kellett készülnöm, valamint tizenkettedikes osztályom van, velük is többet kellett foglalkozni, bátorítani, melléjük állni. Jövőtől viszont ismét teljes gőzzel folytatjuk ezt a tevékenységet.

– Mit vár a verseny utolsó fordulójától?

– Semmit, ahogyan említettem, én már most nyertesnek érzem magam, ott vagyok Románia tíz legjobb tanára között egyedüli magyarként. Nem pályázok első, második, harmadik helyre, hiszen ez is véletlenül indult el, és hálás vagyok érte.

 

Szabó Zsoltra június 26-ig itt szavazhatnak.

 


SZABÓ ZSOLT

1983-ban született.

Középiskolai tanulmányait a gyergyószentmiklósi Sfântu Nicolae Líceumban végezte, filológia szakon.

2004-ben szociopszichopedagógia–angol szakos diplomát szerzett a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen.

2007-ben a Bukaresti Egyetemen román nyelv és irodalom–angol nyelv szakos diplomát szerzett.

2008-ban egyetem utáni képzésen pedagógiát, pszichológiát és metodikát tanult.

2004–2009 között a Gyergyó Tv szerkesztő-műsorvezetője volt.

2011-ben a bukaresti Hyperion Egyetem tanársegédje volt.

2004-től a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium román–angol szakos tanára.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük