Főoldal / Ehejt / A sajátos nevelési igényű gyermekekért

A sajátos nevelési igényű gyermekekért

A sepsiszentgyörgyi Pinocchio Napköziotthon a megyeszékhely egyik tömbháznegyedében található, és a Nicoale Colan Általános Iskolához tartozik. Az intézmény 2011-ben átadott modern épületében tavaly 290 óvodás gyermek játszott, tanult, és 22 szakképzett pedagógus, valamint  13 kisegítő személy tevékenykedett velük. Az ide beíratott gyerekek a város legkorszerűbb óvodaépületébe járhatnak: a termekben új bútorok várják őket, mindegyik csoportszobának saját mosdója van, az óvodásoknak a folyosóra sem kell kimenniük a higiéniai szükségeleteik elvégzésekor, így sokkal könnyebben lehet az egészségügyi szokásokat kialakítani náluk, és felvigyázni őket. A kétnyelvű  intézményben tíz napközis és három déli óvodai csoport működik, ebből hat a román, hét a magyar tagozaton. A Pinocchio Napköziotthonban idén januárban  korszerű ebédlőt adtak át, azóta itt is főzik az ízletes ételeket. A modern épület tágas udvarral és játszótérrel rendelkezik, továbbá torna- és konferenciaterme is van. Az óvodai életről és a nemrég lezajlott Erasmus+ program keretében tett magyarországi látogatásról Szilvási Melinda óvodavezetőtől érdeklődtünk.

 

Amint azt Szilvási Melinda elmondta, óvodájukba körülbelül 13-15 sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerek jár, de a többi óvodásnak is szüksége van arra, hogy az itt dolgozó pedagógusok minél szakszerűbben foglalkozzanak velük, felfedezzék a lelkük mélyén rejtőző problémákat, és kezelni is tudják azokat.

– Ennek érdekében minden alkalmat megragadok, hogy ilyen irányú képzéseken vegyünk részt, hogy megfelelő tanácsadásban tudjuk részesíteni mind a szülőket, mind a gyerekeket. Csak tavaly óta van logopédusunk, a pszichológusunk pedig az iskolával közös, hetente csak egyszer tud átjönni az óvodába. Természetesen az ő segítségüket kértük, ha speciális esetek merültek fel a gyerekekkel kapcsolatban, de ennyi óvodáshoz kevés egy pszichológus és egy logopédus. Volt olyan, hogy bejöttek a foglalkozásokra a szakemberek, megfigyelték a gyerekeket, de természetesen a munka nagy része a csoportvezető óvónőre hárult. Tanácsokat kaptunk a pszichológustól, hogy milyen módszereket próbáljunk ki, de ezeket nem lehet minden gyereknél egyformán alkalmazni, hiszen minden gyerek más. Ezért az óvónőknek is egyre alaposabb pszichológiai és logopédiai tájékozottságra van szükségük. A gyermekek esélyegyenlőségét szolgáló elveket kell életbe léptetnünk, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a sajátos nevelési igényű gyerekeknek, s lehetőleg az óvoda befejezéséig integrálnunk kell őket a közösségbe – mutatta be óvodai tevékenységük sajátosságait az intézményvezető.

13578859_1167722123269051_867818113_n

A Pinocchio Napköziotthon közössége az utóbbi években hazai és külföldi testvérkapcsolatokat igyekezett teremteni, hogy olyan sajátos programot tudjon kidolgozni és működtetni, amely minden gyermek óvodai integráciáját segíti. Így találtak rá a magyarországi Tatán a Kincseskert Óvodára, amellyel három éve tartják a kapcsolatot. A Pinocchio Napköziotthon vezetője, Szilvási Melinda, két pedagógusa, valamint Szőcs Imola, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség óvodai nevelésért felelős szakfelügyelője az Erasmaus+ program keretében június utolsó napjaiban a tatai intézménybe látogatott tapasztalatcserére. A sepsiszentgyörgyi küldöttséggel Michl József tatai polgármester is találkozott. A megbeszélésen szó volt az intézmények közötti partnerkapcsolat és együttműködés jövőjéről, a szakmai tapasztalatokról, különösen a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozás, valamint a továbbképzés és módszertan területén.

Szilvási Melinda óvodavezető elmondása szerint az Oktatási és Kutatási Minisztériumnál az Erasmus keretében már két alkalommal pályáztak sikertelenül erre a képzésre. De nem adták fel, változatlan tartalommal idén benyújtották pályázatukat a Kovászna Megyei Tanácshoz. Céljuk az volt, hogy személyesen is betekintést nyerjenek egy sajátos programot működtető óvodai intézmény életébe, megismerhessenek új módszereket, amelyekkel ott dolgoznak, és megtapasztalhassák, hogyan alkalmazzák ezeket a módszereket a speciális nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozásban.

– A Kovászna Megyei Tanácsnak köszönhetően idén sor kerülhetett a tapasztalatcserére. A Kincseskert Óvodával kialakult kapcsolatunk Fekete Éva bölcsődevezetőnek köszönhetően alakult ki. Az itt dolgozó pedagógusok nyitottak voltak felénk, beszélgetések, levelezések során kiderült, hogy az ő óvodájukban is vannak speciális nevelési igényű gyerekek, és annak érdekében, hogy ezeket a gyerekeket befogadják a normál csoportokba, folyamatosan fejlesztették magukat, sőt Béres Mária szakértő által tartott képzéssorozaton vettek részt, amely a Montessori-pedagógiára épít. Mi is érdekeltek voltunk az ilyen jellegű továbbképzésben, hiszen a mi óvodánkban is vannak SNI-s gyerekek, és nekünk is nagy szükségünk van arra, hogy olyan módszereket sajátítsunk el, amelyekkel integrálni tudjuk őket a hagyományos oktatásba. A mostani alkalommal nemcsak a Kincseskert Óvodába látogattunk el, hanem ezen kívül még öt óvoda működésébe nyerhettünk betekintést. Minden óvodának más-más profilja van: néphagyományokat őrző, képzőművészeti jellegű, SNI-s gyerekek befogadására lehetőséget nyújtó stb. Így lehetőségünk nyílt óvodavezetőkkel, óvodapedagógusokkal elbeszélgetni, egymás programját megismerni, pedagógiai küldetésekről tapasztalatot cserélni, és számunkra szervezett nyílt tevékenyégen részt venni – tájékoztatott Szilvási Melinda, majd végezetül hozzátette: hosszú távra terveznek, szeretnék, ha a partnerkapcsolat a két óvoda között megmaradna, és bíznak abban, hogy az ilyen jellegű tapasztalatcserék és képzések hozzájárulnak a  pedagógusok szakmai épüléséhez.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük