Főoldal / Színes / A smink akkor szép, ha természetes

A smink akkor szép, ha természetes

A sminkelés története hosszú múltra tekint vissza. Egészen az i. e. 30–31. századig visszanyúlik, ugyanis a régészek már Menes fáraó sírjában találtak szempillafestékre, rúzsra emlékeztető tárgyakat. Hová fejlődött azóta a sminkelés? Mi a trend idén? Mitől válik széppé egy smink, és egyáltalán milyen lehetőségek vannak itthon ennek a szakmának az elsajátítására? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Bothné Jakab Tünde sminkmesterrel.

 

Hogyan került kapcsolatba a sminkelés világával? Milyen lehetőségek vannak itthon e szakma elsajátítására?

– A székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában végeztem képzőművészeti szakon, tehát nem álltak távol tőlem a színek, a formák, maga a festészet. Aztán a középiskola befejezése után a régi Ucecomban végeztem el egy nyolc hónapos fodrászkurzust. Bár mindig is a kreatív munka érdekelt, sokáig előkönyvelőként dolgoztam. A sminkeléssel való kapcsolatom  2008-hoz köthető. Ekkor jelentkeztem az Év Arca szépségversenyre, ahol megnyertem egy fotózást. Ezen a fotózáson ismerkedtem meg Both Gáborral, aki mára már a férjem. Gábor akkor Budapesten élt, és én kiköltöztem hozzá. Három évig hobbiszinten modellkedtem, ez idő alatt nagyon sokat tanultam a fotózás, a modellkedés és a sminkelés világáról. A különböző portfoliófotózásokon tanultam igazán bele a sminkelésbe. Beiratkoztam a Budapesti Sminkiskolába, ahol fél évig nagyon intenzív képzésben volt részem. Az alapokat autodidakta módon tanultam meg, akár magamon, akár a modelltársaimon kísérletezve, az iskolával és az ott szerzett tapasztalatokkal továbbfejlesztettem magam. Fejlődésemben nagy segítségemre volt Pintér Andrea smink- és maszkmesteroktató.

Ami az itthoni viszonylatokat illeti, leginkább városunkról és környékéről beszélve nem nagyon tudok létező sminkiskoláról. Ritkaságnak számít egy-egy sminktanfolyam is, ahol általában csak minimális tudást kaphatnak a résztvevők, például megtanulhatják, hogyan sminkeljenek a hétköznapokon, vagy miként készítsenek el egy esti sminket. Itthon sok esetben sminktanfolyamnak álcáznak termékbemutatókat, ami nem jó, hiszen annak ellenére, hogy a sminkeléshez használt alapanyagok kiválasztása nagyon fontos, mégis magát a technikát is ugyanolyan fontos lenne megtanulni. Éppen ezért annak, aki komolyan szeretne ezzel a szakmával foglalkozni, mindenképp javasolt külföldi oktatásban gondolkodni. Ha egy sminkes valóban jól dolgozik, akkor kereshet a szakmájával.

– Eddigi pályafutása során milyen típusú rendezvényekre, alkalmakra hívták el sminkelni, esetleg frizurát készíteni? Mennyire van kereslet a jó sminkesre?

– Számtalan rendezvényen megfordultam már. Leginkább esküvőkre, szépségversenyekre, bemutatókra, fotózásokra vagy videókészítéshez hívnak el. Vannak helyzetek, amikor konkrét elvárás alapján kell dolgoznom, mondjuk egy tematikus fotózáson, de olyan is van, amikor szabad kezet kapok. Akik számára újdonság a sminkelés, mindig sokkal lelkesebbek, rám bízzák magukat, szemben az olyan személyekkel, akik már rutinosabbak, gyakrabban használnak sminket – ők sokszor nagyon ragaszkodnak kialakult szokásaikhoz. Extrém fotózásokra is gyakran elhívnak, a téli időszakban például Csíkszeredában jártunk, ahol a Blága Tünde által tervezett, fenyőágakból készített ruha mellé kellett adventi színekből sminket készítenem. Ezenkívül mi is szoktunk extrém fotózásos napokat tartani, ahol egy megadott tematikára várjuk a jelentkező lányokat.

Egy éve hazaköltöztünk Budapestről Székelydályába, néhány alkalommal már sikerült közösségi napokat szerveznünk, ahol leginkább a gyerekek számára készítettem arcfestéseket. A gyerekek az egyik leghálásabb klienskört jelentik.

Ebben a szakmában az a legfontosabb, hogy kommunikáljunk a kliensekkel, akarjuk őket megismerni, hiszen azáltal megszépíthetjük őket, és az a legjobb, ha a végeredmény mindenkinek tetszik.

Itthon a hölgyek sokkal visszafogottabbak, természetesebbek. Budapesten azt tapasztaltam, hogy ezen a téren is sokkal bátrabbak, kísérletezőbbek, szeretik az erős, merész sminkeket. A kinti hölgyeknek több lehetőségük van rendezvényekre járni, ezért is sminkelik magukat gyakrabban. Itthon leginkább csak alkalmakra kérnek sminket a hölgyek, például kicsengetésekre, esküvőkre.

14341538_1073360729367476_671106396_n

– Mitől lesz igazán szép egy smink?

– A természetesség híve vagyok, akkor is, ha magamat sminkelem, és akkor is, ha mást. Ebből a szempontból most a divat is kedvez nekem, hiszen idén abszolút trendnek az egyszerűség, a natúr színek számítanak. Az a szép smink, amire elkészítése után nem azt mondják, hogy „milyen szép a sminked”, hanem azt, hogy „milyen szép vagy”, hiszen a smink lényege az, hogy megszépítsen. Mindenkit ki lehet szépen sminkelni, a lényeg mégis az, hogy a smink őt tükrözze. Nekem a kedvenc sminktrendem egyébként az 50-es éveket idézi, azt gondolom, hogy akkor voltak igazán nők a nők.

14194293_1062311700472379_928005280_n

Milyen az ideális smink hétköznapokra? Milyen trükkök betartása segítheti a hölgyeket a tökéletes smink elkészítésében?

– Visszatérő hiba a hölgyeknél a szemöldök nem megfelelő formája vagy hangsúlyozása. A szemöldök keretezi az arcot, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően legyen formázva, rendben tartva. A hétköznapi sminknél alapkellék a korrektor, hiszen a megfelelő termék kiválasztásával azt is elérhetjük, hogy ne kelljen alapozót használnunk, csupán csak korrektorunk segítségével fedjük el bőrhibáinkat, vagy használhatunk BB-, CC-krémet. A következő termékre, mégpedig/azaz a pirosítóra mindenképp szükségünk van, a lényeg, hogy ne használjunk belőle sokat, maradjunk természetesek. Szükségünk van még egy szempillaspirálra és egy szájfényre, esetleg egy natúr színekből álló szemhéjpúderre. Egy praktikus és jó hétköznapi smink lényege, hogy minimális termékhasználattal kihozzuk a legjobbat magunkból.

14194402_1062311730472376_1023807591_n

– Volt eset, hogy férfit kellett kisminkelnie?

– Leginkább a férfi modellek esetében van szükség sminkelésre. Ilyenkor fontos a megfelelő alapozás, az árnyékolás, a csontosítás, hogy minél férfiasabb legyen az arc.

– A sminkelésen és a frizurakészítésen kívül autodidakta módon tanulta meg a fényképretusálást, valamint a weboldalkészítést. Ezenkívül natúr kozmetikumok készítésével is foglalkozik. Mit tudhatunk ezekről a termékekről?

– Ahogy a sminkelés elkészítésében, úgy a termékeim tekintetében is a természetességre törekszem, szem előtt tartom a minőséget. Az általam készített „kencék” teljesen természetes alapanyagokból készülnek. Leginkább arc- és kézkrémeket, tusfürdőket és testápolókat készítek. Nagyon nehéz megtalálni a természetes alapanyagokat tartalmazó sminktermékeket, de bőrünk védelmének érdekében ez mindenképp szükséges.

 


14193874_1062311683805714_990386023_nBOTHNÉ JAKAB TÜNDE

1987. május 22-én született Székelyudvarhelyen.

Középiskolai tanulmányai után az UCECOM Spiru Haret végzett fodrászkurzust. 2012-ben fejezte be a Budapesti Sminkiskola sminktanfolyamát.

2015-ben költözött haza férjével, Both Gábor fotóssal Székelydályába, ahol számos közösségi tevékenységet szerveztek már.

Eddigi pályafutása során sminkelt már esküvői rendezvényeken, kiállításokon, fotózásokon, videókészítéseknél, vállalt extrémsmink-készítést is.

Autodidakta módon tanulta meg a sminkelés alapjait, a fotóretusálást és a weboldalkészítést. Munkája mellett hobbiként természetes alapanyagok felhasználásával különböző biokozmetikumokat készít.

Weboldala: www.jakabtunde.com

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük