Főoldal / Színes / A street arttól a medveidomárig

A street arttól a medveidomárig

Művész, de nem rajong a kortárs művészetekért; abból él, amit szeret csinálni, és tele van megvalósítandó ötletekkel. Fogarasi Hunorral alkotásairól, a munkafolyamatról, az internetes közösségekről beszélgettünk.

 

– Mikor kezdődött a művészetek iránti érdeklődése?

– Első osztályos koromtól művészeti iskolába jártam: egy ideig zenélni tanultam, aztán ötödiktől áttértem a képzőművészetre. Aztán onnan már egyik dolog eredményezte a másikat: művészeti egyetem, munka, mesteri. Jelenleg is ebből élek, kiadványokat illusztrálok és szerkesztek.

14607960_10210488082748072_1801703687_n

– Mi áll közelebb önhöz, a digitális technika vagy a papírra rajzolás?

– A digitális technikát sokkal inkább a magaménak érzem: ott van minden kéznél, nem kell anyag után kutakodni. Valahogy nekem könnyebbséget jelent, lehetőséget látok benne: mindent meg lehet oldani vele, tudok kísérletezni, mert minden javítható, korrigálható.

Igazából nem látok jelentős különbséget a kettő között, esetemben mindkettő csak eszköz a rajzoláshoz, nem jelent nagy témabeli változást, ha egyikről a másikra kell váltanom egy projekt kapcsán.

14556081_10210488082708071_1086218915_n

– Sok internetes projektben, pályázaton vett részt. Mi motiválta?

– Ezeknél az online versenyeknél, megvalósításoknál igazából nem a nyeremény számít, hanem az, hogy megismerhessek hozzám hasonló felfogású embereket a világ miden pontjáról. Több ezer van belőlük, akik jobbnál jobb munkákkal állnak elő, és az ilyen versenyek nagyon jó keretet teremtenek arra, hogy minél nagyobb szeletet lássak ebből a világból, és felvegyem a kapcsolatot velük.

– A művészeti képzéseken vagy az ilyen internetes közegekben inspirálóbb a környezet?

– Én képzőművészeti líceum után művészeti egyetemen folytattam tanulmányaimat, de igazából kevésbé fogott meg ez a közeg, nem az én világom az, amit ma kortárs művészetnek neveznek. Nekem fontos az, hogy miért csinálom, és hogy átlássam az egészet. A hozzám hasonlóan gondolkodó művészeket jórészt inkább az online közösségben fedezem fel.

14556061_10210488082668070_778248105_n

– Témái között a társadalmi problémákat bemutató illusztrációk mellett megfér a mesefigurák ábrázolása. Hogyan?

– Nagyon változó, hogy mi jelent ihletforrást: gyakran egy olvasmányélmény, egy filmrészlet vagy egy-egy elcsípett beszélgetés is előhoz valamit. Próbálok folyamatosan fejlődni a rajzban, nézelődni, inspirálódni, de igazából az a legfontosabb, hogy jöjjön egy ötlet, ami teljes mértékben kikapcsol.

Volt egy projektem, a Bird, ahol egy kitalált madárka életét mutattam be. Ez például úgy indult, hogy fél évig kint voltam Angliában. Nem nagyon voltak barátok, egy csomó időm felszabadult, akkor alkottam a madárkát. Közösség szintjén elég népszerű volt, aktiváltak az emberek. Aztán ahogy hazajöttem, munka mellett azt is elhanyagoltam, pedig kedves projekt volt.

Most helyette másfajta állatkákat rajzolok, szeretnék összehozni egy könyvet belőlük, egyre több van, de ez egyelőre csak egy álom.

14580500_10210488082588068_247717312_n

– Van olyan könyv, aminek az illusztrálása ugyancsak álomprojekt lenne?

– Nagyon szeretem a tudományokat, szívesen illusztrálnék egy könyvet az élet kezdetéről, az evolúciótól elvezetve a történetet egészen napjainkig. Emellett nagyon szívesen illusztrálnék bármilyen gyerekeknek szóló könyvet, az közel áll hozzám és a stílusomhoz.

– Hogyan jellemezné a stílusát?

– Most kicsit rajzfilmes, kicsit stilizált, de ez sokat változott az évek során. Most például az is szempont, amikor rajzolok, hogy ha háromdimenziós animációs filmbe kellene belehelyezni a figuráimat, akkor hogyan állnák meg a helyüket. Nagyon szeretem az animációs filmek világát, szóval az is egy vágyam, hogy egyszer összehozzak valamit a műfajban. Rengeteg a terv meg az ötlet, munka gyanánt illusztrálok, majd szabadság ideje alatt sort kerítek ezekre pihenésképpen.

 


14593483_10210488082788073_385847719_nFOGARASI HUNOR

Marosvásárhelyen született, jelenleg Marosszentgyörgyön él.

A Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult zene, majd képzőművészet szakon.

Művészeti és dizájn egyetemen szerzett diplomát.

Munkáit több alkalommal is kiállították.

Illusztrátorként dolgozik.

Sok műfajt kipróbált: rendszeresen dolgozott pasztelekkel, belekóstolt a street art világába, jelenleg főként karakterábrázolással foglalkozik.

Munkái megtekinthetőek itt.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük