Főoldal / Színes / A táncoktató, akinek benne van a boogie a lábában

A táncoktató, akinek benne van a boogie a lábában

Hároméves korában már bemutatta tánctudását, 12 évig volt a mazsorettcsoport tagja. A ház kitakarítását táncmozdulatokkal tudja elképzelni, tánckurzust vezet, tanfolyamokat indít, koreográfiákat készít, tanít, bátorít, biztat. Mindeközben pedig gyógypedagógus egy rehabilitációs központban. Ördög Enikővel beszélgettünk.

 

– Mikor érintette meg a tánc?

Mióta az eszemet tudom, mindig is szerettem táncolni. Az első családi videofelvételen hároméves lehettem, és nagyon boldogan mutattam be tánctudásomat. Azóta is, ha valaki megnézi ezt a videót, azt mondja, hogy már akkor benne volt a boogie és a ritmusérzék a lábamban. Az egyszerű jobbra-balra lépés helyett egész bonyolult lépéseket használtam, és mindezt ritmusra.

Mi volt az osztálytársai, barátai véleménye, amikor elindult ezen az úton?

Szerintem senki nem lepődött meg ezen, mert a végzős évkönyvben például kivétel nélkül mindenki megemlítette a tánc és a köztem lévő kapcsolatot, tehát a tánccal kötöttek össze. A családom és a barátaim mindig támogattak és bátorítottak.

ordogeniko2

– A rendszeres mozgás egész életét végigkísérte.

12 évig tagja voltam a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja mazsorettcsoportjának, de az egyetemi tanulmányaim miatt abba kellett hagynom ezt a fajta rendszeres tevékenységet. Ezt a hiányt pótoltam tornával, különböző edzésekkel, de többnyire azokat is úgy válogattam ki, hogy zenére kelljen végezni (pl. zumba, kangoo, TBT).

Improvizált, táncolt szabadon a lakásban mindenféle képzelt táncokat?

Igen, pontosan így volt/van. Minden szabadidőmet zenével és táncolással töltöttem kisebb koromban is, sokszor voltam képzeletben valamelyik híresség háttértáncosa. A mai napig a takarítást is táncmozdulatok becsempészésével színesítem.

Hogy néz ki egy táncoktató napja?

Én csak hétköznap délután és hétvégén vagyok táncoktató, délelőttönként gyógypedagógusként dolgozom, fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozom. A délutáni programom legtöbbször öt órakor kezdődik és estig tart, ilyenkor csoportokkal vagy esküvőre készülő párokkal foglalkozom. Az őszi és téli időszak a nagykorúsítási ünnepségek, a maturanduszok időszaka, ilyenkor több iskolában is felkérnek, hogy tanítsak be táncokat a 18 éveseknek.

ordogeniko3

– Hogyan indult a Dance & Shine táncoktatás?

A Dance & Shine egy régi álmom volt, ami 2014 szeptemberében vált valóra, ekkor indítottam az első tánckurzusomat. Előzményként annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy 14 éves voltam, amikor az iskolámban először kellett megtanítsak néhány „palotáslépést” az akkori végzős évfolyamnak, és ebből kellett összeállítsak egy egyszerű koreográfiát a farsangi ünnepségre. A következő évben már egy angolkeringővel is megbíztak, majd ballagásomig minden évben én tanítottam be a végzős évfolyamokat bécsi keringőzni, angolkeringőzni és a palotást eljárni.

A mostani huszon-, harmincévesek úgy nőttek fel, hogy már nem igazán jártak bálokba, mulatságokba, ezért nem sajátították el az ott megtanulható táncokat. Ez egészen addig nem is probléma, amíg csak diszkóba járnak, viszont amikor a rokonok, a barátok sorban házasodnak, vagy akár a saját esküvőjük időpontja érkezik el, akkor már minden erejükkel azon vannak, hogy valamit megtanulhassanak, ne kelljen végigülniük egy éjszakát az asztal mellett. A tánckurzusaim célja nem az, hogy a jelentkezőkből profi táncos legyen (mert ennyi óra alatt ez nem is lenne lehetséges), hanem inkább az, hogy az illető felismerje, hogy melyik zenére mit lehet járni, tudjon elindulni, vezetni a hölgyet, vagy követni az urat, és élvezettel átmulatni egy estét, még akkor is, ha csak néhány lépést sajátított el tőlem.

A következő táncokat szoktuk tanulni: bécsi keringő, angolkeringő, tangó, slowfox – meglátásom szerint ezekre van inkább igény. Olyan tanfolyamot is szoktam indítani, amelyben az előbb felsorolt táncokon kívül csacsacsa, szamba, jive és charleston is szerepel, mindenből csak az alapszintű lépésekre jut idő, inkább ismerkedünk a különböző táncokkal.

Mindemellett a latin táncok is közel állnak hozzám, egy éve kezdtem el salsát is tanítani. Jelenleg két salsacsoportot vezetek, ami városunkban még eléggé gyerekcipőben jár, de mégis észleljük az egyre növekvő érdeklődést, kíváncsiságot.

ordogeniko5

Úgy gondolom, hogy mást jelent táncolni és táncot tanítani. Hogyan lehet oktatni a tánc megélését?

Ezzel teljesen egyetértek, mert attól, hogy valakinek van egy táncoktató diplomája, még nem biztos, hogy meg is tud felelni a feladatnak, ha nem csinálja szívvel-lélekkel. Nagyon szeretek táncolni, de az is egy remek érzés, amikor mások arcán látom az örömet. Az is megerősít, amikor egy ünnepségre készülő csoport hálás szemekkel és büszke tekintettel nézi a tapsoló közönséget, mert tudják, hogy a sok próba és energia nem ment kárba. Én legtöbbször a háttérben maradok, de mégis úgy örülök, mintha az első sorban végigtáncoltam volna az egészet, és engem tapsolnának. Úgy érzem, hogy amennyiben lehet, át tudom adni azt a lelkesedést és örömet, amit a tánc jelent nekem.

Hogyan történik egy előadás, fellépés kiindulópontjának meghatározása? Hogy néz ki a koreográfiák elkészítésének folyamata?

Miután pontosítottuk, hogy milyen fajta táncról és hány személyről van szó, eldöntjük, hogy melyik zenét válasszuk a tánc mellé. Ezután kezdődik az én feladatom: otthon, általában késő este rajzolok, táncolok, számolok, jegyzetelek, ötleteket gyűjtök, fiú- és lányszerepet táncolok sorban egészen addig, míg össze nem áll a fejemben az egész. Adódnak alkalmak, amikor egyedül nem tudok harminc személy helyett táncolni, ilyenkor szükséges egy rögtönzött módosítás a próbákon, de erre mindig megpróbálok felkészülni.

ordogeniko7

Észlelhető valamilyen mozgalom a mostani táncok terén?

Igen, a salsa, a bachata terén. Az én salsasztorimban a Csíkszeredában élő Magyar Imrének volt és van nagy szerepe, hozzá jártam salsát tanulni, s közösen megegyeztük, hogy felrázzuk Csíkszeredát, Sepsiszentgyörgyöt és Kézdivásárhelyt a salsa, bachata és egyéb karibi táncok terén. Ha valamilyen eseményt, bulit, nagyobb szabású oktatást szerveznek ebben a három városban, az ideje és a programja függvényében mindenki megpróbál jelen lenni, és így kialakult egy szép számú közösség, ahol mindenki egy nyelven „beszéli” a latin táncokat.

Milyen érdeklődést mutatnak a helyiek a táncok iránt?

Összeségében van érdeklődés a táncok iránt. Nagyjából két csoportot emelnék ki: az egyikbe azok tartoznak, akik nem ismerik a megszokott táncokat sem, ők szoktak jelentkezni a standard tánckurzusokra, hogy végre ne kelljen végig ülniük az esküvőkön és egyéb összejöveteleken. Ide többnyire az erősebb nemből jelentkeznek, ők igénylik jobban ezeket a fajta táncokat. A másik csoportba azok tartoznak, akik elsősorban a salsa és a bachata iránt érdeklődnek, itt azonban túlsúlyban vannak a nők, gyakran hiányoljuk az urak társaságát. Ezen a környéken még elég sokan idegenkednek tánc világának ettől a részétől, de egyre többen foglalnak helyet a megfigyelők között, mert valamilyen szinten érdekli őket, kíváncsiak az újra.

A 15-18 évesek annyira még nem motiváltak a tánctanulásban, a huszonévesek már annál inkább. Nagyon örülök, hogy már a negyven felettiek is képviseltetik magukat az óráimon, és kitartóan, jókedvvel jönnek hétről hétre. Elmondásuk szerint ez egy remek lehetőség a megszokott hétköznapokban arra, hogy kellemesen, eredményesen, feltöltődve töltsenek el másfél órát.

ordogeniko8

A kicsit ügyetlenebb táncosokat hogyan tudja motiválni, segíteni?

Megpróbálom a lehető legjobban, legegyszerűbben elmagyarázni azt, hogy mit kellene csinálni, és ha szükség, akkor apró elemeire bontok egy lépést. Nagyon fontos, hogy minden kis apró sikernek tudjunk örülni, az én részemről pedig az, hogy pozitív visszajelzéseket adjak a tanulóknak. Próbálok minden helyzetben arra koncentrálni, hogy mi volt jó abból, amit csinált, majd elmagyarázni, hogy min változtasson. Az elkövetett hibákat próbálom mosollyal és a „majd legközelebb jobb lesz” bátorítással kiküszöbölni.

Kiből lesz jó táncos?

Abból lesz jó táncos, aki azt akarja, hogy az legyen. Persze a ritmusérzék is szükséges, de ha valaki lelkes, kitartó, és szeretne valamit kihozni az egészből, annak sikerülni is fog. Már egy-két óra után körvonalazódik bennem, hogy melyik párnak fog könnyedén menni a nyitótánc, melyik csoport milyen bonyolult koreográfia betanulására képes, és ki az, aki a salsabulikon aktívan táncol majd az este során, mert könnyen felfogja a megtanult lépéseket.

ordogeniko9

Miket tervez az elkövetkezőkben?

Szeretném, ha még egy ideig meg tudnám tartani ezt a fajta színes programot és munkaütemet. Mindig próbálok újítani a programon, az időpontokon, megfigyelem, hogy mi az, amire inkább eljönnek az emberek. Természetesen megtartom az egyensúlyt, hogy a magánéletemre is maradjon idő.

Kit lát maga előtt, ha tíz évvel későbbi önmagát próbálja elképzelni?

Tíz évvel később remélem már boldog családanya leszek, aki nem hagyta el sem a fogyatékkal élő gyerekekkel való foglalkozást, sem a tánctanítást. Nyilván ezt a sok programot már család mellett nehéz bevállalni, de segítséggel vagy anélkül még sok embert szeretnék megtanítani táncolni, mert ezáltal a hobbimat sem nélkülözöm majd. Arra, hogy akkor mire lesz majd igény és lehetőség, térjünk vissza tíz év múlva, mert valahol akkor is táncolni fogok.

 


ÖRDÖG ENIKŐ

1989. június 17-én született Kézdivásárhelyen.

A család elsőszülött lánya, húga jelenleg rezidens orvos Marosvásárhelyen.

Édesanyja tanítónő, édesapja hűtő- és villanyszerelő.

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumba járt, 2008-ban érettségizett. Egyetemi diplomát a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Karának gyógypedagógia szakán szerzett. 2011-ben végzett az alapképzéssel, 2013-ban mesterizett iskolai tanácsadás és konzultáció szakon.

2011 szeptemberétől dolgozik gyógypedagógusként egy rehabilitációs központban.

2014 nyarán Debrecenben szerezte meg a táncoktatói diplomát.

2014. szeptember 17-én elindította a Dance & Shine első tánckurzusát.

Kedvenc időtöltései: tánc, puzzle-rakás, olvasás, rajzolás, festegetés.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük