Főoldal / Színes / Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

A mozgás nagyszerű dolog, testileg, lelkileg felüdítí az embert. Önbizalmat ad, és segít a kitartás képességének elsajátításában. Ezúttal egy olyan lánnyal beszélgettünk, aki különleges módját választotta a sportolásnak, a fitnesz, a testépítés gyökeresen megváltoztatta az életét.

Hajnal Renáta portálunknak elárulta, hogy miért épp ezt a sportágat választotta, és tapasztalatairól is mesélt nekünk.

 

– Mikor és milyen indíttatásból kezdtél el sportolni?

– Óvodáskoromban kezdtem el sportolni szüleim indíttatására.

huni

Nagy Hunorral tavalyelőtt beszélgettünk. Azóta hazaköltözött, hogy szülővárosában kamatoztathassa tudását.

A testépítő-világbajnokkal készült interjúban egy nem mindennapi életútról olvashatnak.

Az első sportág, amit kipróbáltam, a taekwondo volt, majd négy évig síztem, ezt követően hat évig kosárlabdáztam és négy évig kick-boxra jártam. Mindezek után jött a fitnesz, és azóta is ezt csinálom.

– Miért döntöttél a fitnesz mellett?

– A sport mindig is része volt az életemnek. Sosem feledem, hogy amikor édesanyám pluszmatekórára szeretett volna beíratni, akkor a matektanárnő azt válaszolta: „Renátát csak a sport érdekli, és amíg ez így van, felesleges a matekóra.” Az iskolában turisztika–gasztronómia osztályt végeztem, ezt követően egy évet intezíven pincérként dolgoztam. Szeretem ezt a szakmát, megvan a saját szépsége a nehézségek mellett, de valahogy mégsem éreztem azt, hogy ezért bármikor felkelnék reggelente. Nem sokkal ezután jött egy lehetőség, hogy fitneszteremben dolgozzak, hát így kezdődött a fitnesz iránti érdeklődésem. Eleinte csak recepciósként dolgoztam, majd elvégeztem egy aerobic-fitnesz oktatói képzést, és máris kezdődhetett a szakma gyakorlása a valóságban személyi edzőként.

hajnal.renata5

– Melyik volt az első verseny, amelyen részt vettél? Milyen volt kint állni a színpadon?

– Az INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokság volt az első verseny, amelyen részt vettem, ezt tavaly május 28-án szervezték meg Szentlőrincen. Itt negyedik helyezést értem el. Csodálatos érzés volt felmenni és csillogni a színpadon, bemutatni az elvégzett munkát. Leírhatatlan érzés volt, mindenkinek úgy probáltam elmesélni, hogy képzeljenek el egy kisgyereket, aki megkapja álmai játékát – pont ez a csillogás és boldogsághormon volt bennem a színpadon. Úgy éreztem, nem számít, hányadik helyezést érek el, máris győztes vagyok.

– Hogyan készülsz fel egy versenyre, miből áll egy edzés?

– A hét napból hatot edzéssel töltök, mindig más-más izomcsoportokat mozgatok meg, emellett tudatosan étkezem (megfelelő fehérje-, szénhidrát-, folyadékbevitel), de mindenekelőtt a kitartás visz sikerre.

hajnal.renata7

Mit jelent számodra a testépítés?

– A testépítés új értelmet adott az életemnek. Teljesen más ember lettem, más dolgok lettek fontosak – a napom része lett az olvasás, folyamatosan a tanulás lehetőségeit látom meg mindenben. Saját magamon tapasztalva megismertem és megértettem, hogy miért szükséges az egészséges táplálkozás, és milyen sok betegségre gyógyír lehet, ha erre odafigyelünk.

Főállásban is testépítéssel foglalkozol?

– Igen, főállásban a csíkszeredai Powerhuni Gymben dolgozom, személyi edzőként. A klienseim nagyon különbözőek. Van, aki fogyni szeretne, van, aki formásodni, és vannak olyanok, akik szeretnék a napjukat színesebbé tenni, le akarják vezetni a felgyülemlett feszültséget. A gyakorlatok mindenkinek személyre szabottak: aki formásodni szeretne, annak súlyzós gyakorlatokat ajánlunk, aki pedig fogyni kíván, annak leginkább intervallumos edzések javallottak.

Hogyan éled meg a kitartást, a sikereket?

– Leginkább lelkileg élem meg a sikereimet és a kitartásomat is. Csodálatos érzés, amikor a klienseim szemében látom a bizalmat, az edzés iránti érdeklődést, elkötelezettséget, a folyamatos jókedvet a nehézségek ellenére is – ezek a későbbiekben meghatározhatják az eredményt is.

hajnal.renata6

Ismerőseid, barátaid, a családod tagjai hogyan fogadták a testépítés iránti elkötelezettségedet?

– A családom és a barátaim eléggé egyformán, mondhatni, semlegesen fogadták a hírt, hogy fitneszmodellversenyre készülök. Nem tudtam eldönteni, hogy mit éreznek ezzel kapcsolatban.

13576320_1025420127494870_577459524_nBoth Richárd naturál testépítő többek között arról mesélt portálunknak, hogy mire taníthat meg ez a sportág.

A vele készült interjú itt található.

A felkészülés során sokszor hallottam tőlük, le vagyok fogyva, hogy fogok így kinézni, már megint edzek, egyek rendesen típusú megjegyzéseket. Egy idő után megpróbáltam az építő jellegű tartalomra felfigyelni ezekben a megnyilatkozásokban, tudtam, hogy csak jót akarnak. A szüleim lassan elfogadták, megértették és meglátták a lényeget, rájöttek arra, hogy igazából nem fogyókúrázom, és azóta is támogatnak. Ez idő alatt bizonyos szempontból megváltozott a baráti köröm, kissé eltávolodtunk egymástól.

– Mint azt fennebb említetted, most már edzéseket is tartasz. Miért tartod fontosnak ennek a sportágnak az elsajátítását?

– Mint minden sport, a fitnesz is segít megismerni a saját testünket, az erőnket,  megnyitja a helyes táplálkozás útját előttünk, megnöveli önbizalmunkat. Szerintem minden sportág ugyanezt teszi az emberrel, ha megtaláljuk azt, ami tényleg nekünk való, és önmagunkért, szívből tudjuk csinálni.

hajnal.renata4

Kik azok, akik segítenek neked a céljaid elérésében?

– Céljaim elérésében legfőképpen a párom, Nagy Hunor segít, aki egyben az edzőm is. Egykor ő mutatta meg nekem a fitneszvilág szépségét. Segítenek a vendégeim, az általam edzettek is, akiktől rengeteg szeretetet és motivációt kapok. Emellett még kiemelném a családomat és a barátnőmet, Molnár Zsófiát is.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Továbbra is ezzel szeretnél foglalkozni?

– Természetesen továbbra is ezzel szeretnék foglalkozni főállásban, ebben a szakmában szeretnék maradni, és napról napra akarom fejleszteni a tudásomat, a képességeimet.

Mit üzennél azoknak, akik elítélik a fitneszt, a testépítést?

– Azt üzenném, hogy adjanak egy esélyt saját maguknak arra, hogy megismerhessék ezt a világot egy olyan ember által, akinek a bizalmukat tudják adni, és akitől első perctől kezdve azt kapják, amire számítanak. Ha mégsem azt kapják, ne adják fel, ne álljanak meg, hiszen az életben semmi sem úgy alakul, ahogy terveztük, de épp ettől ilyen izgalmas. Ilyenkor menjenek tovább, és próbálják meg még egyszer, nem fognak csalódni. Merjenek álmodni, lépni a céljukért, és soha ne adják fel!

 


hajnal.renataHAJNAL RENÁTA

1995. október 25-én született Csíkszeredában.

Tanulmányait a Joannes Kájoni Szakközépiskolában végezte, turisztika–gasztronómia szakon, 2014-ben érettségizett.

2016-ban negyedik helyezést ért el az INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokságon.

Jelenleg személyi edzőként dolgozik Csíkszeredában, a Powerhuni Gymben.

Olvasta már ?

Kreiter Helga, akinek szívében szól az ének

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük