Főoldal / Ehejt / AF:TER – az új technózenei brand

AF:TER – az új technózenei brand

Ha a technózenei stílusról beszélünk, akkor ki kell emelnünk olyan előadók nevét, mint Richie Hawtin, Adam Beyer vagy Carl Cox, akik nemzetközi szinten a technózenei stílus nagyágyúi közé tartoznak. A technó az elektronikus tánczene egyik fajtája, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egész világon. De mi a helyzet nálunk, a Székelyföldön? Mennyire nyitottak a fiatalok erre az újfajta stílusra? Mitől válhat szenvedéllyé a technózene? Hogyan lehet elindítani egy saját vállalkozást itthon egy olyan újszerű branddel, amely magába foglalja a technózene népszerűsítését és egy divatirányzat megteremtését? Az AF:TER projekt megálmodójával beszélgettünk, aki bevezetett bennünket a minimál stílus, az egyszerű hangok és dallamok világába.

 

– Ha székelyudvarhelyi viszonylatokat nézünk, talán nem túlzás azt mondani, hogy a technózene szórakozóhelyek szintjén nem túl népszerű. Ugyanez igaz a rádiók által sugárzott zenei stílusra is, ön mégis ebben a zenei világban találta meg magát. Honnan jött ez a szenvedély a technózene iránt? Mi az, ami miatt ezt a stílust kedveli leginkább?

– Noha igaz, hogy városunkat alapul véve nem túl népszerű a technó stílus, de azt látom, hogy az udvarhelyi, szórakozni vágyó fiatalok bizonyos része már megunta a sablonbulikat, nyitottak valami új iránt, ugyanez igaz rám is. Mindig is kísérletező típus voltam, nem szerettem leragadni egyféle stílusnál, így ráakadtam a technóra, és azt tapasztaltam, hogy ez a fajta zene az, ami kikapcsolja az agyamat, és bekapcsolja a szívemet. Amikor ezt a stílust hallgatom, megszépül a világ körülöttem. Ezért is kezdtem el komolyabban foglalkozni a zenéléssel Daimond Rocks néven.

Bár a fellépések még váratnak magukra, de a nemzetközi sikerek nem maradtak el. Mikor és honnan indult el a zenei karrierje? Melyek az eddigi sikerei?

– 2011-ben kezdtem el komolyabban foglalkozni zenéléssel. Már nemcsak az kezdett érdekelni, hogy ha elmegyünk szórakozni a barátokkal egy szórakozóhelyre, akkor milyen zene szól, hanem az is, hogy az a zene miként épül fel, milyen hangzása és hangulata van, és ezeket milyen módon lehet elérni. Az első próbálkozásaim során még nem is rendelkeztem olyan számítógéppel, amelyen megfelelő programokkal lehetett volna dolgozni, így az egyik barátom laptopján kezdtem kísérletezni. Idővel persze sikerült beszerezni egy megfelelő számítógépet, és így otthonról tudtam zenéket írni. Nem kell azt képzelni, hogy eszközök hada sorakozik az otthonomban. Az általam írt zenékhez virtuális hangszerekre van szükségem, és főként motivációra, kísérletező kedvre, hogy újabb és újabb hangokat csempésszek a zenéimbe. Mint minden kezdő producernek, nekem is szükségem volt arra, hogy pozitív visszajelzések érjenek, és ez az elején – és a mai napig is – a barátaimtól, ismerőseimtől érkezett.

Miután elkészültem néhány zenével, számos helyre elküldtem az anyagaimat. Nagyon sok lemezkiadóhoz küldtem el a szerzeményeimet, éppen azért, mert hittem abban, hogy jó úton haladok, és előbb-utóbb beérik a munkám gyümölcse. Ez így is lett, hiszen az évek során Kanadában és Miamiban is jelentek meg zenéim, akkor még house és deep house stílusban, később egy holland lemezkiadóval kezdtem együtt dolgozni, kizárólag csak technó stílusban. 2015-ben egy év szünetet tartottam, mert úgy éreztem, hogy sokat kell még tanulnom és fejlődnöm ahhoz, hogy sikereket érhessek el, és már ekkor nagyon kezdtem gondolkodni az AF:TER projekten.

– Miről szól ez a projekt? Honnan jött az ötlet?

– Az AF:TER ötlete onnan indult, hogy amikor a barátokkal elmentünk szórakozni, mindig vártunk a hajnali négy-öt órát, mert ilyenkor játszottak a szórakozóhelyeken technózenét, és mi csak ilyenkor tudtunk elkezdeni igazán jól szórakozni. Innen jön a névadás ötlete is, az after a megszokott bulik utáni tényleges bulit jelenti. A dizájnban fellelhető kettőspont is az órára utal.

Az AF:TER projekt célkitűzése elsősorban a technózene népszerűsítése. A külföldi lemezkiadókkal való kapcsolatom során azt tapasztaltam, hogy egyre nő az igény a stílus iránt, és szerettem volna egy olyan piaci rést találni, amivel a zene által adott energialöketet kézzel fogható tárgyakban is meg tudom mutatni. Így alakult ki az ötlet, hogy egy ruházati és zenei stílust ötvözve brandet hozzunk létre.

A technó stílus mind zenében, mind ruházkodásban azoknak az embereknek szól, akik lazák, szeretik jól érezni magukat a bőrükben. A technóra nagyon jellemző a minimalizmus is, ezt próbáljuk visszaadni az általunk tervezett ruhákkal is, amelyekre a fekete-fehér színkombinációja, az egyszerű dizájn jellemző. Szeretnénk valami újat adni az embereknek, egy olyan életérzést, hogy tartoznak valahova. Ezeket a ruhákat a hamarosan induló webshopunkról lehet majd megrendelni, amely a világ bármely táján elérhető lesz. Mindenképp nagyban gondolkodunk, a nemzetközi piacot szeretnénk megcélozni.

Emellett egy lemezkiadót is szeretnénk létrehozni, amelynek célja a fiatal tehetségek felkutatása és segítése. A holland partnercéggel való munkám során azt láttam, hogy külföldön nagyon sokan partnerségben dolgoznak, míg itthon bizonyos cégek csak a saját érdekeiket veszik számításba. A mi lemezkiadónk célja éppen az lenne, hogy megfelelő hátteret biztosítson olyan fiatalok számára, akik tehetségesek, és tenni szeretnének valamit.

– Rengeteg hitre és még több munkára van szükség ahhoz, hogy mindezen célok megvalósuljanak, úgy vélem, ezt egyedül nehéz lenne elérni. Kiktől kap támogatást munkája során?

– Az AF:TER mögött egy nagyon erős csapat áll mind itthon, mind külföldön. A befektetőkkel és az anyagi hátteret biztosító lemezkiadókkal, akikkel eddig mint zenei producer voltam kapcsolatban, mára már partnerségi kapcsolat van közöttünk. A holland 7 Stars Music lemezkiadó volt az, amely teljes egészében a projekt mellé állt, mintegy stabil oszlopként segíti a munkánkat. Az itthoni csapat egy baráti társaság, akik hisznek abban, hogy itthon is lehet alkotni valami újat. A csapatban tizenöt ember dolgozik, akik között van dizájner, weblapkészítő, ügyintéző és modell is, mindenki ott segít a közös munkában, ahol tud. A csapat felépítésében is törekedtem arra, hogy itthoni, tehetséges fiatalokat válasszak, akikben van tenni akarás. Ezúton is szeretném megköszönni minden családtagnak, barátnak, ismerősnek, akik bátorítottak, és hittek abban, hogy az AF:TER sikereket érhet el, nélkülük nem sikerült volna.

– Hogyan képzeli el az AF:TER projekt további működését? Milyen lépcsőfokok következnek a célok elérése érdekében?

– Néhány héten belül indulásra kész lesz a weboldalunk és a webshopunk, ami gyakorlatba is ülteti az üzleti terveinket. Egyelőre a piaci érdekek azt kívánják, hogy az internet adta lehetőségeket kihasználva online eladásban gondolkodjunk. Napokon belül termékfotózást is szervezünk, az ott készült fotók segítségével szeretnénk bemutatni a teljes kollekciót a nagyközönségnek. Eddig csak néhány képet töltöttünk fel az AF:TER Facebook-oldalára, mintegy ízelítőként. Reméljük, ezt követően fellendül az érdeklődés.

További tervünk promóciós bulikat szervezni, ahol a technózene kedvelői kedvükre szórakozhatnak, és megismerkedhetnek az általunk megálmodott ruhaneműkkel, és szeretnénk bemutatni ezt a világot azok számára is, akik nyitottak az újdonság iránt. A legnagyobb álmunk egy nemzetközi szintű technóközösség, egy család létrehozása.

 


DSC_6755PÁL SZABOLCS

1992. március 4-én született Székelyudvarhelyen.

2011 óta foglalkozik zenei producerkedéssel Daimond Rocks néven.

Együtt dolgozott már kanadai, hollandiai és floridai lemezkiadókkal. Megrendelésre készített anyagokat Tokióba is.

Zenéit játszotta már Richie Hawtin is, aki elismert technólemezlovas, elektronikus zenei producer és kiadótulajdonos.

Az első AF:TER kisalbuma idén április végén jelent meg, amely három zeneszámot tartalmaz, de a második album is hamarosan készen áll a megjelenésre.

2015-ben született meg fejében az AF:TER projekt létrehozása, amelynek célja a technózene népszerűsítése és egy ruházati márka bevezetése.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük