Főoldal / Ehejt / Ahol a gyerek személyisége a legfontosabb

Ahol a gyerek személyisége a legfontosabb

A székelyudvarhelyi Waldorf-kezdeményezés neve egyre ismerősebben csenghet, hiszen az elmúlt másfél évben egyre több előadás és foglalkozás révén tapasztalhattuk meg az alternatív pedagógia mibenlétét, egyediségét. Ha valaki szeretné, hogy gyereke egy olyan közösség tagjává váljon, ahol ugyanolyan hangsúlyt fektetnek a személyiségfejlődésre, mint magára a tanulásra; ahol a tantárgyak csupán eszközök, és nem célok; ahol a diákok játékosan, művészetek segítségével és a természet közelségében ismerik meg az őket körülvevő világot, akkor érdemes felvennie a kapcsolatot a székelyudvarhelyi Waldorf-kezdeményezés szervezőivel. Bodnár Róbertet, a kezdeményezést elindító csapat egyik tagját kérdeztük.

 

– Mikor és milyen célkitűzésekkel indították útjára a Waldorf-kezdeményezést?

– Megközelítőleg másfél éve született meg az elképzelés egy baráti és egyben szülői közösség fejében, hogy Székelyudvarhelynek szüksége lenne egy alternatív oktatási intézményre. Az elindítók és csatlakozók között nagyon sokan tapasztalják, hogy mennyire leterheltek a gyerekek, legyen szó akár saját gyerekükről, éppen ezért is érzik szükségét a változtatásnak. Úgy gondoljuk, hogy ebből a szempontból hiány fedezhető fel városunkban, ugyanis környékünk nagyobb városai már rendelkeznek Waldorf óvodai, iskolai csoportokkal, nálunk ennek még csak most indult el a hagyománya. Az elmúlt időszakban számos előadást szerveztünk. Olyan előadókat hívtunk meg, mint Dán Judit, Fenyő Ervin, Kulcsár Gábor, Szentmártony Yvonne és sokan mások. Az első, bevezető előadást Dán Judit tartotta, aki a kolozsvári Waldorf-iskola megalapítója. Ezen az előadáson közel nyolcvan személy vett részt. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek érdeklődőek, szívesen nyitnak új dolgok felé. A kezdeményezésünk célja az, hogy megismertessünk egy olyan alternatív pedagógiai módszert, amely által a szülők nagyon sokat segíthetnek gyermekeiknek a személyiségfejlődésben.

A mindenki számára nyitott előadásokon kívül családi hétvégéket, zártkörű rendezvényeket is szoktunk szervezni, mint például kézműves-tevékenységeket, ezenkívül a Waldorf-ünnepeket is közösen szoktuk megtartani.

– Miben rejlik egy Waldorf-óvoda, -iskola egyedisége? Mi az, ami megkülönbözteti a hagyományos intézményektől?

– Nem hiszem, hogy szükséges lenne bemutatni a hagyományos iskola pedagógiai rendszerét, hiszen nagyon sokan megtapasztalhattuk az előnyeit és a hátrányait egyaránt. A Waldorf-iskola mindenféle szempontból szöges ellentétét képezi egy hagyományos értelemben vett iskolának. A Waldorf-óvodákban és -iskolákban nagyon erőteljesen felértékelődik a gyermek személyisége. A gyermek megszületése és létezése valamilyen céllal történik, és minden gyerekben meg kell találni, vagy segíteni neki megtalálni ezt a célt. A tudatos nevelés szintén egy kulcsfogalom a Waldorf-pedagógiában, hiszen a hagyományos iskolák tanügyi bizonytalanságával ellentétben a Waldorf-intézményekben egy biztonságos, a gyerekek számára is követhető rendszert próbálnak felépíteni. A tanulás fogalma is átértékelődik, hiszen ezekben a csoportokban a tanulás szoros összefüggésbe kerül a játékkal. Ez nem jelenti azt, hogy a diákok ne kapnák meg a megfelelő tudásanyagot, hanem inkább a tanulási módszer változik. A művészetekkel való tanulás segíti a gyerekeket, hogy könnyebben tanuljanak. A művészetek segítenek számtalan készség kifejlődésében. Például a gyerekek már nagyon fiatalon megtanulnak pentaton hangszereken játszani, a zenei készség fejlesztésével fejlődik a matematikai készségük is, nagy hangsúly kerül a kézműves-tevékenységekre is. A tantárgyak már nem célokként, hanem csak eszközökként léteznek. A cél az, hogy a gyerekek a tanulási folyamat során önmagukat is megismerjék, hogy ne csupán agyfej gyerekek legyen. A megfigyelés mint tanulási módszer szintén előtérbe kerül, ahogyan a természetközelség, a rengeteg kirándulás is szerves részét képezi az oktatásnak.

14397222_1078303062206576_3320153_n

A hagyományos iskolákkal ellentétben a csoportok létszámában is különbség van. Bár Steiner (a Waldorf-iskola megalapítója – szerk. megj.) szerint akár harminc-negyven diákkal is el lehet indítani egy Waldorf-csoportot, mára már az a bevált módszer, hogy kisebb létszámú óvodai vagy iskolai csoportokat indítsanak. Így az oktatók számára is könnyebbé válik a tanítás.

A Waldorf-csoportok egy másik különlegessége, hogy fokozott mértékben megnő a szülőkkel való kommunikáció. Más városokban élő oktatóktól halljuk, hogy nagyon sok segítséget kapnak a szülők részéről. Bútorokat, eszközöket készítenek az óvodák, iskolák részére. Ezenkívül rendszeres a szülők bevonása különböző rendezvényekbe, kirándulásokba is. Így a szülőknek lehetőségük van aktívan kivenni a részüket gyerekük iskolai életéből.

14442836_1078303065539909_160540084_n

– A szervezkedés milyen fázisában tartanak most? Milyen tényezőktől függ a székelyudvarhelyi Waldorf-óvoda, -iskola elindítása?

– Terveink szerint jövő ősztől már szeretnénk elindítani Székelyudvarhelyen az első Waldorf óvodai csoportot. A Kipi-Kopi Napközi Otthon vezetősége felajánlotta támogatását, tehát az óvoda adna helyet az új csoport elindításának. Az óvodai csoport létszáma is körvonalazódni látszik, elmondhatom, hogy már rendelkezünk egy olyan létszámmal, amellyel el lehetne kezdeni az oktatást. A megfelelő időben természetesen meg fogjuk hirdetni ezt a lehetőséget, így bármelyik szülőnek lehetősége lesz Waldorf-csoportba íratni gyerekét. Jelenleg egy oktatónk, Berei Boróka-Györgyi vesz részt képzésen a solymári Waldorf Pedagógiai Intézetben. Ez a képzés két-két és fél éves. Nagyon sokan félnek belevágni, vagy a képzés közben elveszítik lelkesedésüket, éppen ezért van hiány pedagógusokban mind óvodai, mind iskolai szinten. Általában azt tapasztaljuk, hogy idősebb, tapasztaltabb pedagógusok keresnek fel bennünket, akik már megtapasztalták a hagyományos iskola rendszerét, és szeretnének kipróbálni valami mást.

A Waldorf-kezdeményezést összességében véve nagyon pozitívan fogadták a városbeliek, viszont sokan úgy gondolják, hogy előbb megvárják, mi lesz a következménye a kezdeményezésnek, és majd utána döntik el, hogy csatlakoznak vagy sem. Amivel egyébként nincs is baj, mert nyilván alaposan át kell gondolni, hogy milyen módon szeretnénk nevelni gyerekeinket, viszont közösségi összefogással sokkal könnyebb úton és gyorsabban tudnánk sikereket elérni. Ez az egész akkor létezik, ha akarjuk.

14429566_1078303072206575_1512098464_n

– Az óvodai csoport jövő őszi elindulásáig milyen más tevékenységek keretében ismerkedhetnek meg a székelyudvarhelyi és környékbeli lakosok a Waldorf-kezdeményezéssel?

– Ahogyan eddig, úgy továbbra is szeretnénk előadókat meghívni, akik különböző szempontokból bemutatják az érdeklődőknek a Waldorf-kezdeményezés lényegét, előnyeit. Például hamarosan ismét köreinkben köszönthetjük Dán Juditot, aki arról tart majd előadást, hogy hogyan is meséljünk gyermekeinknek.

Ezenkívül heti rendszerességgel szeretnénk bevezetni foglalkozásokat, akár kézműves-, játékos vagy éppen énektanulós foglalkozásokat. Mindemellett szeretnénk indítani baba-mama foglalkozásokat is. A részletekről a Facebook-oldalunkon tájékozódhatnak.

 


BODNÁR RÓBERT

1981. március 17-én született Székelyudvarhelyen.

Tanulmányait Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán végezte.

Legnagyobb szenvedélyének a zenélést tartja, jelenleg a DeLaFunk zenekar énekese.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük