Főoldal / Piactér / Álmodj, és légy a jelenben!
Fotó: Kocsis B. János

Álmodj, és légy a jelenben!

Augusztus 17–20. között a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg gazdasági műhelytáborát, ezúttal Fejtsd meg a mottód címmel. Karácsony Zsolt, a JBC elnöke több mint 50 résztvevő jelenlétében köszöntötte a jelenlévőket azzal a gondolattal, hogy legyenek nyitottak az újra, ismerkedjenek olyan emberekkel, akik motiválják őket, éljenek minden lehetőséggel.

 

Akárcsak az előző évben, a szervezők második alkalommal választották helyszínként a csernátoni Malomkert turisztikai központot, ahol a résztvevők a város zajától elszigetelve élvezhették mind a szakmai programokat, mind a szabadidős tevékenységeket. 

A négynapos programon leginkább a szakmai előadásokra és a műhelymunkákra fókuszáltak a szervezők, amelyben Ficz Antal, a Fontium Training & Coaching tulajdonosa és trénere segítette a  csapatokat. Négy tematikára felépített munkafüzet (erőforrások, célok kitűzése, cselekvés, túl az akadályokon) kísérte végig a résztvevőket mottójuk megtalálásáig.

Szőcs Ilona, a Malomkert elnöke a tábor megnyitóján néhány szóban ismertette a Malomkert megalakulásának történetét, amely nemcsak egy turisztikai, hanem kulturális központ is, ezért szeretnék, ha minél több rendezvénynek tudna helyet adni a létesítmény. A Malomkertben új rendeltetést adtak a lebontásra ítélt parasztházaknak, valamint az ugyanígy megvásárolt csűrnek, melynek alsó részén étkezdét és konyhát is kialakítottak.

Kelemen Szilárd-Péter, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke, aktívan tevékenykedő ifjúsági politikus a saját tapasztalataira támaszkodva a turizmusban látja a jövőt. Megnyitó beszédében arra biztatta a fiatalokat, hogy bátran próbálják ki magukat ezen a területen, ha vállalkozni szeretnének. Véleménye szerint nagyon fontos a kitartás, hiszen anélkül nincs eredmény.

Lépni kell, nincs, amire várni, és mindig attól kell kérdezni, aki jártas az adott tematikákban – zárta beszédét.

Az előadás-sorozatot Tánczos Levente-József, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója kezdte, aki a célkitűzésekről, a saját magunk motiválásáról és határaink teszteléséről számolt be. Mindezek mellett számos vállalkozói modellt és példát említett meg, amelyek alkalmazása hasznos lehet életünk során.

A jogot végzett, laza és szókimondó Farkas Levente a tőle megszokott stílusban beszélt a marketing fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy egy kezdő vállalkozó a jövedelem 10 százalékát mindenképp tegye félre marketingre, hiszen kulcsfontosságú szerepe van, emellett számtalan példát adott az árképzés területén.

Kállai Emánuel, a GROWWW digitál munkatársa és számos online webáruház szakembere sok újdonsággal és több üzleti modellel példázódott a fiataloknak. Előadásában a mesterséges intelligenciáról, online értékesítésről, valamint webáruházak sikeres példáiról mesélt.

Battay Máté és Tóth Patrik, a Business & Café üzleti blog tulajdonosai Budapestről inspiráló történetüket és a számukra legfontosabb vállalkozói értékeket mutatták be. Legfőbb gondolataik közé tartoznak: „csak csináld!”, „addig és addig kell csinálni, amíg sikerül”, „inkább dolgozzunk magunknak száz órát, mint másnak negyvenet”. Három év alatt kiépítettek egy olyan médiaügynökséget, ami által ma már több neves nemzetközi céggel dolgoznak, emelett sikeresen üzemeltetnek egy olyan üzleti blogot, amelynek ma már több mint 200 ezer látogatója van.

A tábor záró előadását Kolumbán Gábor, a CIVITAS Alapítvány és az Élő Szövet Alapítvány elnöke tartotta a Társadalmi Vállalkozások Székelyföldön címmel. Az előadó bemutatta a szociális vállalkozások fontosságát, azok elemeit, továbbá olyan sikeres és jól működő projekteket és vállalkozási példákat, amelyekre lehet építeni, és amelyek jó példái a társadalmunknak, akárcsak a Malomkert.

A szakmai programok mellett lazításra is alkalmas volt a workshop, ugyanis dézsa és szauna várta az érdeklődőket. A szabadidős programok során lehetőség volt kipróbálni a mézespogácsa-díszítést, a slacklinet, ami egy látványos és szórakoztató, mégis komoly koncentrációt igénylő kötélsport, a tiroli csúszópályát, valamint a salsa tánclépéseit.

Olvasta már ?

Fórumon osztották meg tapasztalataikat Csíkszeredában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük