Főoldal / Ehejt / Az autizmus elfogadtatásáért Székelyudvarhelyen

Az autizmus elfogadtatásáért Székelyudvarhelyen

Egy olyan alapítvány munkásságának bemutatása következik, amely két évtizede az autista gyermekek és fiatalok fejlesztését, társadalomba való integrálását segíti elő. Országszinten ők hoztak elsőként létre egy központot sérült fiatalok számára, ahol autizmusban képzett gyógypedagógus és tízfős személyzet járul hozzá a családias hangulat megteremtéséhez. Tevékenységeikkel szeretnék érzékenyebbé, el- és befogadóbbá tenni a társadalmat a sérültekkel szemben. Péter Editet, a Pro Autist Alapítvány vezetőjét kérdeztük.     

 

A Pro Autist Alapítvány 1998-as alapítása óta az udvarhelyszéki autista gyerekek és fiatalok oltalmazója, a sérült fiatalok családjának segítője. Péter Edit, az alapítvány elnöke az alapító tagokkal együtt azzal a célkitűzéssel indította útjára az alapítványt, hogy saját gyermekéhez hasonlóan másoknak is támaszt és szakszerű segítséget nyújthasson. Elmondása szerint fia születésének idején, az 1980-as évek végén nem létezett olyan szervezet, amelyhez fordulni lehetett volna, sőt még ma is gyerekcipőben jár az autizmussal élők fejlesztése. Edit fiát hároméves korában, 1990-ben diagnosztizálták autizmussal Magyarországon. Az azelőtti  politikai rendszerben nem kaptak engedélyt rá, hogy gyereküket külföldre vigyék, ahol a diagnózist felismerhették volna. A rendszerváltást követően sikerült magyarországi orvosokkal, autistaszervezetekkel kapcsolatba lépni.

– Sem az orvosi, sem az oktatási, sem a gyermekjóléti rendszer nem volt abban a helyzetben, hogy kezelni tudja az autista gyermekeket. Külföldön ugyan léteztek intézmények, ahol lehetőség lett volna a fejlesztésre, de úgy gondoltuk, hogy a család szeretete elengedhetetlen – mesélte Edit, majd hozzátette: ekkor született meg az alapítvány ötlete, amely a kezdetekben Székelyudvarhelyen működött egy kis létszámú csoportnak nyújtva fejlődési lehetőséget.

A kitartás és a gyerekekért hozott áldozatok idővel meghozták a gyümölcsüket, hiszen pályázatoknak köszönhetően Felsőboldogfalván a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal közösen sikerült létrehozni egy olyan központot, amely otthont ad az alapítvány tevékenységeinek. Az elsők között elindult csoport tagjai mára már felnőttek, jelenleg hat fiatal él a központban. Bár a hétvégéket minden fiatal a családjával tölti, az alapítvány vezetőségének célja egy olyan lakóotthon  kialakítása, ahol a fiatalok életük végéig maradhatnak.

– A sérült fiatalokat jelenleg is számos szakember segíti, köztük gyógypedagógus, kézművesoktató, szociális munkások és gondozók. Az otthon kialakításánál nagyon fontos szempont volt, hogy egy élhető környezetet, egy családi fészket alakítsanak ki a gyermekek és a fiatalok számára. Ha egy autista gyerekkel nem foglalkoznak, vagy megáll a fejlesztés, akkor visszaeshet a kezdeti szintre. Lényeges, hogy speciális módszerek segítségével megpróbáljuk valamilyen szinten önállóvá tenni őket – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

proautist2

 

„A szeretet önmagában nem elég”

Az autizmus szociális, kommunikációs, kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó, fogyatékos állapotot eredményezhet, ezért nagyon fontos a megfelelő, szakszerű odafigyelés, a rendszeresség, az autizmusspecifikus, valamint a képekkel támogatott vizuális környezet kialakítása (az autisták nem mindig értik a szóbeli utasításokat, ebben segít nekik a képekkel való kommunikáció). A központba járó fiatalok az egyéni feladatok végzésénél paravánokkal elválasztott környezetben dolgoznak, minden fiatalnak van saját helye, asztala.

– A szeretet önmagában nem elég. Nagyon fontos, hogy azok, akik hasonló sorsúak, autista gyerekük, hozzátartozójuk van, megfelelő elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek. Ezek a módszerek  eltérőek a  a hagyományos oktatásban használt pedagógiai módszerektől.

Mivel az autista gyerekek speciális igényekkel rendelkeznek, még ma sem rendelkezünk megfelelő oktatási hálóval, amely segíthetné a sérült fiatalok integrálását. Az alapítvány másik nagy célkitűzése is ebben fogalmazódik meg. Ahhoz, hogy egy autista gyereket integrálni lehessen a tanügyi rendszerbe, egy segítő tanárra lenne szükség minden sérült gyerek mellé; ez a jelen törvénykezések értelmében egyelőre elképzelhetetlen. A közel harmincéves tapasztalat azt mutatja, hogy bár az oktatási rendszer nem tudja befogadni gyerekeinket, mégis elmondhatom, hogy a társadalom, a környezet befogadó. Nem tudok negatív tapasztalatokat említeni – részletezte Edit.

proautist3

 

Érzékenyítő akciókkal az autizmus elfogadásáért

Az alapítvány az évek során több rendezvénnyel is felhívta a lakosság figyelmét az autizmusra, számos alkalommal sikerült például autizmusnapot szervezniük, amikor a központ ajtói nyitva állnak az érdeklődők előtt. Ezenkívül a képzőművészetet segítségül hívva igyekeznek megmutatni az autizmus mibenlétét a sérültek szemszögéből, tavaly ősszel a magyarországi Autisták Országos Szövetségével közösen megszervezték a  Nők kékben című fotókiállítást.

A Pro Autist Alapítvány – mint azt korábban említettük – a későbbiekben egy olyan lakóotthont szeretne létrehozni, ahol az autista fiatalok biztonságban élhetnek, a közeljövőben azonban kézművesműhely alapítása a cél, ahol korszerű eszközök segítségével szeretnék fejleszteni lakóikat.

Idén április 24–26. között a csíkszeredai Pedagógusok Háza ad otthont egy képzésnek, melynek fő célja a pedagógusok integráló törekvéseinek segítése.

– Jelenleg spontán integrációról beszélhetünk, az inklúzió feltételeinek megvalósításához változásra van szükség törvénykezési, képzési, intézményi és szemléleti szinten egyaránt. Fontos, hogy a környezet megismerje és elfogadja az autizmust, az autizmussal élő gyerekek, családok helyzetének könnyítése érdekében – hangsúlyozta az egyesületelnök.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük