Főoldal / Ehejt / „Az EMI egy nagy család”

„Az EMI egy nagy család”

Ha EMI-tábor, akkor rockkoncertek, hagyományőrző programok és az „egy vérből valók vagyunk” életérzés jut eszünkbe. Ki-ki kedve szerint választhat a legkülönfélébb programok közül, emellett bor- és pálinkakóstolón is részt vehet, de közérthető és emberközeli közegben beszélgethet különféle előadókkal az erdélyi múltról, jelenről és a jövőről is. Az erdélyi fiatalok megszólításáról, az utánpótlás-toborzásról, az aktuális, sok értelemben való kiöregedésről beszélgettünk Bak Zalánnal, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) székelyudvarhelyi tagszervezetének alelnökével.

 

– Mikor alapították az EMI-t, és melyek a legfontosabb célkitűzései?

– A EMI tizennégy éve működik egész Románia területén. Az egyesület kilenc tagszervezettel rendelkezik, amelyek próbálják összefogni a különböző régiókat. Tagszervezetek működnek Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Nyárádszeredában, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is.

A legfőbb feladatunknak tartjuk megszólítani az erdélyi magyar ifjúságot, hiszen ez a generáció az, amelynek segíteni kell, amelynek meg kell teremteni egy olyan kulturális és gazdasági hátteret, amely nem engedi, hogy szétszórva legyünk a világban magyarokként. Szeretnénk, ha el tudnánk ültetni egy egészséges nemzettudatot a fiatalokban, mert mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy az életben nagyon fontosak a gyökerek, számít az, hogy milyen közegből érkezünk. Kisebb szinten persze a családi háttér a legmeghatározóbb, viszont a nemzeti hovatartozás, az identitáskérdés ugyanígy meghatároz bennünket. Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok kíváncsiak, szeretnék fejleszteni tudásukat, és van igény arra, hogy közös erővel akár részt vállaljunk a régiónk fejlődésében.

Az a célunk, hogy a ma fiataljainak – de nemcsak – egy olyan jövőt tudjunk biztosítani itthon, amely megakadályozza, hogy elmenjenek külföldre. Sokat hallunk rádióban, televízióban arról, hogy a fiatalok már akár az iskola vagy egyetem utolsó éveiben eldöntik, hogy külföldön próbálkoznak a munkaerőpiacra betörni, és már eleve elvetik annak a lehetőségét, hogy itthon boldoguljanak. Nyilván mi sem élünk álomvilágban, és nem mondjuk azt, hogy itthon minden szép és jó, viszont szeretnénk bebizonyítani, hogy itthon is lehet boldogulni, lehetséges, hogy egy kicsit több munkával, de el lehet érni bizonyos célokat. Az a lényeges ebben a kérdésben, hogy itthon vagyunk, családunk, barátaink közelében, egyáltalán egy olyan környezetben, ahol felnevelkedtünk, amely azzá tett bennünket, akik vagyunk. Biztosan nem új dolog ez azok számára, akik már éltek vagy tanultak hosszabb-rövidebb ideig külföldön, hiszen ilyenkor érezzük meg annak a mondásnak a súlyát, hogy mindenhol jó, de a legjobb itthon.

Az EMI-t  legtöbben rendszerint a minden évben megszervezett EMI-táborhoz kötik. Talán kevesen tudják azt, hogy a csoportosulás tevékenységi köre ennél jóval távolabb mutat. Milyen típusú rendezvényekre látogathatnak el az érdeklődök?

– Az EMI legnagyobb rendezvénye valóban az EMI-tábor, de ezen kívül számos más rendezvényt is szervezünk országosan, valamint tagszervezetenként is. A hagyományőrző tevékenységek is fontos szerepet töltenek be a tevékenységi listán, azt tapasztaljuk, hogy sok érdeklődő van, aki szívesen kipróbálná a régi hagyományos tevékenységeket, mint az íjászat vagy az ostorozás. Emellett próbálunk odafigyelni arra, hogy a fiatalok szeretnek szórakozni. Próbálunk rugalmasak lenni ebben a tekintetben is, hiszen az EMI valójában olyan, mint egy nagy család, így figyelembe tudjuk venni egymás ötleteit és javaslatait. Szeretünk kirándulni, túrázni, de csocsóbajnokságokat, bulikat, gitáresteket, koncerteket is szoktunk szervezni.

– Az éves programjukban az EMI-tábor az év legnagyobb eseményének számít. Meséljen erről!

– Idén tizenkettedik alkalommal szervezzük meg az EMI-tábort, tehát már igen nagy hagyománya van ennek az eseménynek, és évről évre egyre több érdeklődőt tudunk odavonzani. A tábor szervezésénél odafigyelünk arra, hogy a szórakozás mellett tudást tudjunk átadni a tábor résztvevőinek, legyen az kulturális, gazdasági vagy épp nemzetjogi természetű. Az elmúlt évek során egyre inkább körvonalazódott egyfajta nevelői vonal is, amit többek között különböző hagyományőrző tevékenységek által szeretnénk kivitelezni. Emellett szerepet kapnak a különböző politikai előadások is, viszont itt fontos megjegyeznem, hogy az EMI-tábor és az EMI is politikailag független, és nem sorolható be egyetlen politikai párt alá sem. A politikai előadásaink célja felhívni a résztvevők figyelmét különböző problémákra, és ezek az előadások mintegy fórumot is teremtenek a vélemények találkozására.

A táborban odafigyelünk a családokra is, kezdve akár a kedvezményes áraktól, de különböző gyerekfoglalkozások, mesemondók szórakoztatják a legkisebbeket. A felnőttek számára megfelelő kikapcsolódást jelenthetnek a különféle bor- és pálinkakóstolók, továbbá természetesen a különféle koncertek is. A koncertek és a különböző bulik iránti a legnagyobb érdeklődést értelemszerűen a fiatalok mutatják, ezért igyekszünk a felmerülő igényeknek megfelelően alakítani azokat.

Sokak fejében összekapcsolódik az EMI-tábor és a rockzene fogalma. Mi alapján válogatják össze a fellépő zenekarokat? Milyen zenekarok lépnek fel az idei táborban?

– A fellépőket minden esetben az alapján választjuk ki, hogy az adott zenekar mondanivalója, üzenete azt tükrözze, amit az egyesületünk. Próbálunk nemzeti zenekarokat keresni, akik zenéjének van miértje. Emellett törekszünk a változatosságra és arra is, hogy figyelembe vegyük a résztvevőktől érkező igényeket.

Napok szerint lebontva az idei táborban szerdán este fellép a Dorothy és a Road zenekar; csütörtökön Kowalsky meg a Vega és Zorall; pénteken Beatrice és Kalapács, szombaton Hungarica és Romantikus Erőszak; vasárnap az Ismerős Arcok és a Moby Dick zárja a tábort.

Az EMI minden tagja önkéntesen végzi munkáját. Ön mikor csöppent bele ebbe a világba, és mi motiválja a tevékenységeiben?

– Négy éve az egyik barátom elhívott egy emisek által szervezett játékdélutánra, ahol nagyon jól éreztem magam, szimpatikusak és barátságosak voltak az emberek. Elkezdtem különböző tevékenységekre járni velük, és egyik napról a másikra bekerültem a csapatba. Hozzánk bárki csatlakozhat, nincsenek elvárások vagy kritériumok.

Egy év után megválasztottak a székelyudvarhelyi tagszervezet elnökének, ami nagyon megtisztelő volt számomra, viszont egy év után lemondtam erről a tisztségről, mert úgy éreztem, nincs elég időm mindennel foglalkozni, így lettem alelnök.

Az emisek – mint azt már fennebb említettem – egy nagy család, mindenki ismer mindenkit. Tudom, ha például szükségem lenne bármilyen segítségre akár Gyergyóban, akár Váradon, lenne kihez fordulnom. Olyan, mintha minden erdélyi városban lenne egy-egy nagyon közeli barátom. Az motivál a leginkább engem, hogy az EMI számomra már több, mint feladat, életem szerves része lett, és szeretném, ha ez mindig így maradna.

– Melyek a személyes céljai alelnöksége során?

– Szeretnénk a közeljövőben olyan rendezvényeket szervezni, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek velünk, az EMI tevékenységeivel, mentalitásával. Fontos valamilyen formában toborzókat tartani, hogy bővítsük a tagjaink számát, így még több fiatalhoz eljuthatnak üzeneteink. Gondolkodunk azon, hogy szeptemberben felkeressük a helyi iskolákat, és egy tanóra keretében bemutatkozzunk. Szeretnénk elkerülni a kiöregedést.

 


ERDÉLYI MAGYAR IFJAK (EMI)

Az EMI tizennégy éve működik.

Kilenc tagszervezete van, amelyek a következő településeken találhatóak: Székelyudvarhely, Csíkszereda, Nagyvárad, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Nyárádszereda.

Legnagyobb rendezvényük az EMI-tábor, amelyet idén tizenkettedik alkalommal szerveznek meg.

Legfőbb célkitűzésük a fiatal generáció nevelése és egy olyan gazdasági és kulturális háttér megteremtése, amely itthon maradásra ösztönzi a jövő generációját.

A székelyudvarhelyi tagszervezet elnöke Bakk Loránd, alelnöke Bak Zalán.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük