Főoldal / Ehejt / „Bárhol tudok dolgozni, ez hatalmas szabadságot ad”

„Bárhol tudok dolgozni, ez hatalmas szabadságot ad”

Gyerekkorom óta szerettem rajzolni és énekelni. Amikor a negyedik osztályt végeztem, meghívót kaptam a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumtól, hogy felvételizzek zene szakra – akkor nem mentem, viszont néhány évvel később mégis ide iratkoztam be. Itt végeztem a középiskolát, grafika szakon.

 

A középiskola után a Partiumi Keresztény Egyetemen, Nagyváradon tanultam tovább, itt ismerkedtem meg a kortárs tervezőgrafikai módszerekkel, technikákkal, programokkal. Nekem ez egy teljesen új világot jelentett, amiért nem rajongtam kifejezetten. Inkább a hagyományos megoldásokat, a nyomdafesték illatát, a különböző papírokkal való munkát szerettem. Másfelől vonzott a kortárs konceptuális művészet, ezen a téren is próbálkoztam/próbálkozom.

Az egyetem mellett dolgoztam egy helyi hobbiboltban, itt rengeteg kézművestechnikát tanulhattam. Miután diplomát szereztem, Nagyváradon szerettem volna maradni, ezért itt kerestem munkát. Tervezőgrafikusként dolgoztam egy évig, aztán szabadúszóként tevékenykedtem tovább. Elkezdtem illusztrálni, az illusztrációkból különböző termékeket (határidőnaplókat, füzeteket, fali- és csergőórákat stb.) készíteni, ugyanis a termékek több emberhez eljutnak, mint maga az illusztráció. Közben volt néhány kiállításom is, részt vettem workshopokon, csoportos kiállításokon is, de a megélhetést kizárólag a tervezőgrafikai munkáim biztosították.

Egy ideje már készítettem a termékeket, vásárokra jártam, illusztráltam, amikor úgy éreztem, szükségem van valami újra. Ekkor jött az ötlet, hogy mesteri képzésre jelentkezzek. A Partiumi Keresztény Egyetemen kezdtem el a mesterit, itt elvégeztem egy évet, majd megpályáztam egy Erasmus-ösztöndíjat Egerbe. Mindig érdekelt, hogy milyen lehet máshol az oktatás. Egy évet tanulhattam Egerben az Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafika szakán. Azt hiszem, itt szerettem meg igazán a tervezőgrafikát, ráadásul annyira, hogy átiratkoztam, és még egy évet tanulhatok itt – most fogok diplomázni.

Itthon dolgozom, különböző megrendeléseim vannak. Két németországi cégnek illusztrálok, a szebeni Habitus Könyvesboltnak szoktam tervezni plakátokat és arculati kiegészítőket, jelenleg egy svédországi kézműves-csokoládé logóját és csomagolását tervezem, a későbbiekben pedig egy portugál dzsesszénekesnő tavasszal megjelenő albumához fogok akvarellt készíteni.

Szerencsére bárhol tudok dolgozni, ez hatalmas szabadságot ad. Nem tudok jelentős különbségekről beszámolni a magyarországi és a romániai helyzetet tekintve, ugyanis most már otthon is vannak próbálkozások, egyre több a vásár, a rendezvény. Szerintem ez a nagyobb városokban eddig sem volt gond, csak Nagyváradon kezdődött el később. Eger kisebb város, mégis állandóan történik valami – és a helyszín legtöbbször egy jó hangulatú kávézó, borozó vagy épp egy galéria. Ha mégis különbséget kell tennem, talán a rendezvények színvonalát és a hétköznapi életet említeném.

Ha egy kávézó csak azzal támogatja a művészt, hogy ingyen kiállítóteret biztosít, már mindkét fél nyert. Ma már minden eseményről lehet tudni a közösségi oldalakon, ez sem jelenthet gondot. Több esemény kellene, hogy az emberek megszokják, hogy van ilyen, és nemcsak karácsonykor. Ugyanakkor nemcsak kézművesvásárokat kellene szervezni, hanem dizájn- és képzőművészeti vásárokat, továbbá tematikus beszélgetéseket meghívottakkal – szerintem lenne érdeklődő.

Az anyagiak kellőképpen tudják motiválni az embert, de kevés olyan ismerősöm van, aki külföldre ment, és tudott érvényesülni a szakmáján belül. Mivel bárhol tudok dolgozni, így teljesen más a helyzetem. Szeretem Nagyváradot, de az elmúlt két év után akár Egerben is el tudom képzelni a jövőt. Mindenképp folytatni szeretném azt, amit eddig is csináltam – hogy hol fogom ezt tenni, az néhány hónapon belül eldől. Egyelőre a diplomamunkám a legfontosabb.

 


Jelen írás a Morfondír.ro hetilap XXI. századi nomád történetek. A székelyföldi munkaerő-migráció jelene – szakmai vélemények és személyes élettapasztalatok mentén című kiadványában jelent meg. A kiadványt e-mailben igényelheti az office@morfondir.ro címen.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük