Főoldal / Ehejt / Bicska nélkül nem székely a székely

Bicska nélkül nem székely a székely

Minden székely embernek szüksége van bicskára, majdhogynem népviseletünk egyik kiegészítőjévé vált az évek során – tartja az Acutum csapata, akik székely kézművesbicskák és -kések népszerűsítésével szeretnék elérni, hogy a székely népi motívumok és értékek világszerte ismertebbé válhassanak. Milyen értékeket közvetítenek a bicskák? Milyen célközönség érdeklődik manapság a bicskák iránt? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Boka Attilával, az Acutum csapat egyik tagjával.

 

– Hogyan született meg az Acutum vállalkozás ötlete?

Négy évvel ezelőtt indult útjára a vállalkozás gondolata, ugyanis az egyik barátom révén közelebb kerültünk az élezés, a bicskák és a kések készítésének világához. Megismerkedtünk olyan mesteremberekkel, akik évtizedek óta foglalkoznak bicskák készítésével, és arra gondoltunk, hogy érdemes lenne ezeket a termékeket egy kicsit újragondolni, a nagyközönségnek bemutatni. Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy a székelység egyik legfőbb eszközét, a bicskát olyan színvonalra emeljük, amely minőségileg és esztétikailag is méltó lehet nemzetünkhöz. A már elkészített, raktáron lévő termékek mellett folyamatosan arra törekszünk, hogy újításokat vezessünk be, továbbá nagy hangsúlyt kapnak az egyéni megrendelések is. Vállalkozásunk két alappillérre épül: az egyik az egyedi, kézzel készített bicskák és kések, a másik az élezési tevékenység, tehát a termékek értékesítése mellett egy ilyen szolgáltatást is nyújtunk.

13933088_1045058015531081_2088836566_n

– Mit jelent az Acutum? Milyen értékek mentén határozható meg a vállalkozás?

Az Acutum latin szó. Magyar nyelvre fordítva inkább fogalom, jelentése: éles penge, éles kard. Azért választottuk ezt a szót és ezt a nyelvet, mert szerintünk a hagyományos nyelvek manapság nem tükrözik eléggé egy termék kézművesség által biztosított egyediségét, különlegességét. Nekünk fontos szempont volt a névválasztásnál, hogy egyedi, könnyen megjegyezhető legyen, és valóban fedje is a tevékenységünk lényegét. Ezzel is próbáljuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy méltók vagyunk részese lenni a kézművesek csoportjának.

Az Acutum négy fontos alapelv mentén működik: a kézművesség hangsúlyozása, az egyedi igények figyelembevétele, a minőség megfelelő színvonalon tartása és a székely unikumok népszerűsítése. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek számára egyre inkább fontosabbá válik, hogy olyan termékeket fogyasszanak vagy használjanak, amelyek egyediséget, különlegességet tükröznek. Ezt tudja nyújtani számukra a kézművestermék, hiszen egy kézzel készített bicska értéke megnő attól az odafigyeléstől, attól az aprólékos munkától, amelyet az alkotója belevisz. Ezáltal nő a termék minősége is, hiszen a kézművestermékek esetében több idő jut az apró részletekre való odafigyelésre, szemben a tömeggyártással. A minőség szempontjából mi mindig odafigyelünk arra, hogy milyen alapanyagokat választunk termékeink elkészítéséhez. Nyilván mindig van jobb minőség, esetlegesen csúcsminőség is, viszont arra is kell gondolnunk, hogy ahhoz, hogy a bicskáink által közvetített értékeket át tudjuk adni, olyan kompromisszumot kell kötnünk, ahol a minőség és az ár kategóriája egyenes arányba hozható.

Éppen amiatt, hogy nem tömegtermelésre szakosodunk, fokozottan oda tudunk figyelni vásárlóink egyedi igényeire. Megpróbáljuk teljesíteni az elvárásokat, hogy mindenki megtalálja maga számára a megfelelő bicskát, hiszen mi úgy tartjuk, hogy minden székely embernek szüksége van egy bicskára. Itt jön képbe a székely népi motívumok népszerűsítésének elve.

13933340_1045057882197761_522940977_n

– Miért foglal el ennyire fontos helyet a székely népi motívumok népszerűsítése az Acutum céljai között?

A külföldi emberek szemében a székelység fogalma összeforrott a bicska, a jó pálinka, a kürtőskalács fogalmával, és még sorolhatnánk, hogy mi mindennel. Éppen ezt az elgondolást szeretnénk továbbvinni, hiszen valóban az az alapelvünk, hogy minden székely embernek szüksége van bicskára. A régebbi időkben talán elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki anélkül induljon el otthonról. A régi emberek helyben oldották meg a problémákat, például ha kimentek a mezőre dolgozni, ebédnél csak előkapták a bicskát és felszeletelték a szalonnát, hagymát. Ha éppen a természetben éjszakáztak, és szükség volt néhány gallyra, akkor is kéznél volt a bicska, hogy az illető beszerezze, amire szüksége van. A mi bicskáinkat és késeinket azonban a mai kor embere is használni tudja, nem kell ahhoz feltétlenül falun laknia vagy a mezőgazdaságban dolgoznia.

A termékeink többféle igényt is kielégítenek, vannak bicskák, amelyeket levélbontáshoz ajánlunk, másokat étkezéshez, de olyanok is vannak, amelyek kimondottan vadászatra alkalmasak. Használati jellegüktől függetlenül nem elhanyagolható az sem, hogy milyen értékeket közvetítenek ezek a termékek. Mi úgy tartjuk, hogy a székely ember becsületes, igazmondó, dolgos és istenfélő. Szeretnénk, ha ezeket az erényeket tudnánk közvetíteni.

13941048_1045058022197747_132149390_n

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve? Számíthatunk-e új termékekre?

A közeljövőben szeretnénk mind inkább külföld felé is nyitni, hogy megismertessük a székely bicskák hagyományát a külföldön élőkkel. Van egy humoros mondás ezzel kapcsolatban, miszerint az egész világon mindenki székely szeretne lenni, de székelynek születni kell. Mi nem szeretnénk, ha mindenki székellyé szeretne válni, viszont azt igen, hogy megismerjék hagyományainkat, kultúránkat.

A termékek tekintetében mindenképp szeretnénk újítani a listán. Olyan terveken is gondolkodunk, hogy bővítjük a repertoárt például különböző késekhez, bicskákhoz tartozó bőrtokokkal vagy más konyhai kiegészítőkkel. Egyelőre ezzel kapcsolatban a tervezés fázisában vagyunk,de szívesen várunk olyan kézművesmestereket, akik azonosulni tudnak a mi értékrendünkkel.

Ősztől szeretnénk elindítani hivatalos webáruházunkat is, ahol az érdeklődők meg tudják tekinteni kínálatunkat. Ezenkívül szeretnénk különböző vásárokon, rendezvényeken részt venni.

 

Archívum: 2016. augusztus 30.

 


13956912_1045058032197746_681325829_nACUTUM

Az Acutum vállalkozás székely kézművesbicskák és -kések készítésével foglalkozik, emellett élezést is vállalnak.

A vállalkozás gondolatát már közel négy éve dédelgetik, idéntől indult el hivatalosan a forgalmazás.

Céljuk, hogy a bicskák és kések forgalmazása által olyan székely értékeket közvetítsenek, mint a becsületesség, az igazmondás, a szorgosság és az istenfélés.

Szeretnék kihangsúlyozni a kézművesség egyediségét és fontosságát.

Jelenleg a következő városokban találhatóak meg: Székelyudvarhely, Csíkszereda, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós és Sepsiszentgyörgy.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük