Főoldal / Ehejt / „Büszke vagyok arra, hogy hegyimentős lehetek”

„Büszke vagyok arra, hogy hegyimentős lehetek”

A hegyimentés mint fogalom nem is fedi igazán azt a szenvedélyt, kitartást és akaraterőt, amit nap mint nap tanúsítaniuk kell a hegyimentőcsapat tagjainak. A fizikai és szellemi erőnlét, a megfelelő terepismeret, a sziklamászói technikák és a közel profi szintű sízésen túl az emberség, a becsület és a segíteni akarás azok a tulajdonságok, amelyek nem hiányozhatnak egy hegyimentősből. Szikszai Attilával, a székelyudvarhelyi hegyimentőcsapat vezetőjével beszélgettünk arról, hogy kiből és milyen úton válhat hegyimentős, mely területek, valamint milyen tevékenységek tartoznak feladataik közé, továbbá melyek azok a nehézségek, amelyek komoly aggályokat szülhetnek a csapat jövőbeni működésével kapcsolatban.

 

– Hargita megye első hegyimentőcsapata 1977-ben alakult Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában, majd Maroshévízen. Székelyudvarhelyen a 80-as években indult útjára az első ilyen jellegű csapat. Milyen tevékenységek tartoznak feladataik közé? Mekkora területen kell szolgálatot teljesíteniük?

– A hegyimentő-szolgálat legfontosabb feladatai közé elsősorban a hegyimentés koordinálása tartozik. A székelyudvarhelyi székhelyhez jelenleg tizennégy személy tartozik, ezekből ketten hivatalos alkalmazottak, a többiek önkéntesek. Az a terület, amelyet nekünk kell felügyelni, a következő: a Vargyas-szoros, a Madarasi Hargita területe, a Szarkakő, továbbá Budvár hegye és a Rez-tető. Ehhez a területhez megközelítőleg háromszáz kilométer turistaútvonal, közel százhuszonöt barlang, valamint kétszáz kilométer kerékpárút tartozik. Bázisunk a Madarasi Hargitán található, ahol télen, december tizenkettedikétől március végéig állandó, nyári időszakban pedig hétvégi szolgálatot teljesítünk. A balesetmentes, csendesebb időszakokban folyamatosan körbejárjuk a területeinket, hogy megfelelő körülményeket biztosíthassunk a turisták, a hegymászók, a hegyikerékpárosok számára. A megfelelő karbantartással lecsökkenthető az esetleges balesetek száma. Télen jóval több a baleset, nagyobb a forgalom is a hegyekben. Tevékenységeink közé tartozik a különböző táborok szervezése is, mint a téli sítáborok, valamint a nyári ifjúsági táborok. Közreműködünk az országos és a Hargita megyei csapatokkal, a csendőrséggel, a tűzoltókkal, a mentősökkel; igyekszünk mindenben segíteni egymást.

– A hegyimentők tevékenysége példaértékű, rendkívüli akaraterőt, kitartást igényel. Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valakiből hegyimentő váljon?

– Az utánpótlás képzése, a vizsgáztatások szintén fontos szerepet töltenek be, hiszen megfelelő utánpótlás nélkül nem lehetne fenntartani tevékenységeinket. Amennyiben valaki csatlakozni szeretne csapatunkhoz, akár önkéntesként is, tizennyolc éven felülinek kell lennie. Maximális korhatár a harmicöt év. A székelyudvarhelyi Aquila Sportklub keretében folyamatos edzéseket tartunk. A jelölteknek részt kell venniük ezeken a képzéseken. Nem elhanyagolható azonban az elméleti tudás sem: egy hegyimentősnek ismernie kell Románia hegyeit, beszélnie kell a román nyelvet, továbbá jártasnak kell lennie a túrázásban, a hegymászásban, kitünően kell tudnia sízni.

A betanítási időszak két évig tart, ez idő alatt a jelölt önkéntesként vehet részt a hegyimentőcsapat tevékenységeiben, így megfelelően megismerkedhet a turista- és a sziklamászó-útvonalakkal. A két év elteltével – pozitív elbírását követően – az Országos Hegyimentő Szövetségnél kell különböző képzéseken részt venni. Ezek a képzések kezdő vagy haladó szintűek, nyári és téli időszakban is el kell végezni őket. Ezután következik egy ötnapos vizsga, ahol a jelöltek mind elméleti, mind gyakorlati tudásukról példát adhatnak. Nagy hangsúlyt kap a sziklamászás is, éppen ezért fontos, hogy a felkészülési időszakban a lehetőségekhez mérten legkevesebb heti két alkalommal sziklát másszon az önkéntes, a hétvégéket pedig a hegyekben töltse.

– Milyen szinten támogatott a hegyimentő-szolgálat? Léteznek olyan nehézségek, amelyekkel jelenleg is küzdenek?

– Az egyik nehézség, amellyel szembe kell néznünk, az az utánpótláshiány. Bár minden évben vannak érdeklődők, akik szeretnének csatlakozni csapatunkhoz, de a legtöbben még túl fiatalok ahhoz, hogy részt vehessenek képzéseinken. Ettől függetlenül nagyon örülünk minden jelentkezőnek, és igyekszünk minél több olyan programot, rendezvényt szervezni, ahol a fiatalok kipróbálhatják a hegymászást, a sziklamászást vagy a sízést. A legnagyobb probléma, mint sok más területen, az anyagi támogatás hiányából adódik. Amint már említettem, azt a hatalmas területet, amely a székelyudvarhelyi csapathoz tartozik, tizennégy ember fedi le, amelyből tizenketten önkéntesek, tehát ezek a személyek önszántukból, fizetség nélkül végzik napról napra a munkájukat. Sokuknak a hegyimentős tevékenységek mellett munkahelyük van, emiatt előfordul olyan szituáció is, hogy nagyon nehezen sikerül embereket mozgosítani egy-egy tevékenységhez, akár mentéshez is.

A másik nagy probléma szintén az anyagi támogatás hiányából fakad, ez pedig a Madarasi Hargitán található menedékházhoz kapcsolódik. Éppen az alkalmazotthiány miatt nincs az év minden szakaszában megfelelő létszám az állandó szolgálatra, amire nagy szükség lenne, hiszen csak gondoljunk bele abba, hogy nekünk, Székelyudvarhelyről mennyi időbe telik feljutni a helyszínre és megtalálni a sérülteket, ha a Hargitán történik egy baleset.

Támogatásokat ugyan kapunk a helyi és a megyei tanácstól is, de ahhoz, hogy megfelelően el tudjuk látni feladatainkat, szükségünk lenne további támogatókra. Célunk az, hogy több alkalmazottal rendelkezzünk, és létrehozzunk egy helyi hegyimentő-közszolgálatot a székelyudvarhelyi önkormányzattal közösen. A legideálisabb a mi esetünkben a hat-nyolc személy lenne, de az is lehet, hogy még ez a létszám is kicsinek bizonyulna. Mindenképp szükséges lenne állandó szolgálatot létrehozni a Madarasi Hargitán található bázisunkon, nyári időszakban pedig a Vargyas-szoros környékén is. A jelenlegi költségvetés 20 ezer lej, amelyet a csíkszeredai központnak kell szétosztania a négy Hargita megyei csapatnak. Ebből a keretből kell megoldanunk a járműveink fenntartását, a kiszállási díjakat, a képzéseket, a felszereléseinkről már nem is beszélve.

14182256_1062134180490131_680789604_n

– Volt már példa arra, hogy a megfelelő támogatás hiánya miatt nem tudtak megfelelően kezelni egy mentést?

– Éppen a menedékház nyári időszakos szolgálata miatt történt egy incidensünk: egy hatvanhét éves hölgyhöz kellett kimennünk segíteni, akinek túrázás közben kiment a bokája, és társai kénytelenek voltak segítséget kérni. A 112-es vészhívó tárcsázása után rögtön értesítettek bennünket. Mivel a csapat nem tartózkodott a Hargitán, ahol a baleset történt, ezért a hölgyet csak három és fél óra elteltével sikerült mentőbe helyezni és kórházba szállítani. Ha megfelelő mentőszolgálat lenne a helyszínen, a mentési idő akár egy órára is lecsökkenhetett volna. Szerencsére ebben az esetben nem történt komolyabb baj, és a sérültet is sikerült időben ellátni.

– A nehézségek ellenére ön nyolc éve a székelyudvarhelyi hegyimentőcsapat vezetője. Mit szeret leginkább a munkájában?

– Közel huszonöt éve hegyimentős vagyok. Sziklamászóként kezdtem, akkor ismerkedtem meg olyan személyekkel, akik az akkori hegyimentőcsapathoz tartoztak. Első perctől megtetszett ez a munka. Én mindent szeretek a munkámban, büszke vagyok arra, hogy hegyimentős lehetek. Minden mentés egy-egy kihívás, mindig tartogat valamilyen érdekességet, és nagyon jó érzéssel tölt el, ha másokon segíthetek.

 


14193793_1062134150490134_324647304_nAz első hegyimentőcsapat 1977-ben alakult Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, majd Maroshévízen.

Székelyudvarhelyen az 1980-as évektől kezdődően indult el hegyimentő-szolgálat. A jelenlegi csapatot tizennégy személy alkotja, ebből ketten hivatalos alkalmazottak, tizenketten pedig önkéntesek.

A hegyimentő-szolgálat feladata a hegyimentés koordinálása, a képzések, valamint a vizsgáztatások lebonyolítása.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük