Főoldal / Ehejt / Civil Licit Kézdivásárhelyen

Civil Licit Kézdivásárhelyen

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a Wegener Pro Sanitate Alapítvánnyal közösen első alkalommal szervezett Civil Licitet Kézdivásárhelyen március 27-én, hétfőn. Az „adakozni jó” jegyében zajló eseményre a Vigadó Művelődési Ház nagytermében közel kétszáz érdeklődő volt kíváncsi, a liciten a cégek képviselői mellett sok civil felajánló is részt vett.

 

Bereczki Kingának, a HKA ügyvezető elnökének tájékoztatása szerint a kézdivásárhelyi Civil Licit felhívására 16 pályázat érkezett be. Az értékelést egy háromtagú bizottság végezte, egy-egy képviselő a HKA és a társszervező Wegener Pro Sanitate Alapítvány részéről, valamint egy független szakértő.

Amint azt Zemba Ágota, a Civil Licit egyik szervezője elmondta, Bakk Vitális Kinga elnök kezdeményezésére a Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a HKA már több közös projektet bonyolított le együtt.

– A tavalyelőtti Tekerj egy jó célért! akció is egy példája ennek az együttműködésnek. A HKA meghívására alapítványunk képviseletében tavaly elmentünk Sepsiszentgyörgyre a Civil Licitre. Kellemes hangulat fogadott, sorra bemutatkoztak a nyertes szervezetek, beszéltek elképzeléseikről, majd megkezdődött az adakozás.  Akkor határoztuk el, hogy ezt a kezdeményezést elhozzuk Kézdivásárhelyre is – részletezte a szervező.

Az értékelő bizottság idén három projektet választott ki a licitre: a Salvatore Egyesület (elnök: Buna Hunor Attila) Ovi-suli elsősegélyprogramját, amely az óvodás- és az iskoláskorú gyermekek elsősegélynyújtásra tanítását tűzte ki célul az egyszerűbb sérülések ellátására, a balesetek megelőzése érdekében; az Antanténusz Egyesület (elnök: Bodó-Czerék Erika) Honnan jössz, hová tartasz? meseterápiás fejlesztő programját, amely  a gyermekotthonokban vagy családi házakban élőkhöz kívánja eljuttatni a mesét, ötvözve a hiánypótló, testtudatosító mondókákkal, játékokkal és az alkotással; valamint a  Benji Állatvédő Egyesület (elnök: Forró Béla) Kutyafuttató projektjét, amelynek célja a kutyatartás civilizáltabb körülményeinek megteremtése, különös tekintettel a tömbházakban tartott ebekre.

– A fentiek megvalósításához szükséges forrásokra lehetett március 27-én licitálni, mind a támogató civileknek, mind a felajánlásokat tevő vállalatoknak. Egy felajánló több programot is támogathatott. Mind a tizenhat benevező civil szervezet meghívást kapott a rendezvényre, hogy a kiválasztott projekteket támogathassa. A program gördülékenyen, magas színvonalon zajlott a jó szervezésnek és a résztvevők lelkesedésének köszönhetően. A licit során 168 felajánlásból összesen 27 500 lej gyűlt össze, ami projektenként jóval meghaladta a 3000 lejes célösszeget. A meseprogramra (Antanténusz) 8650 lej, az elsősegélynyújtási képzésre (Salvatore) 10 600 lej, a kutyafuttató kialakítására (Benji) pedig 8250 lejt adományoztak a liciten részt vevők. Jellemző volt a sok 50 lejes egyéni felajánlás, ami összességében egy kicsivel többet eredményezett, mint a 15 cég által felkínált támogatás: a személyek részéről történt felajánlás 14 700 lejt tett ki, a cégektől pedig 12 800 lej gyűlt össze. A legnagyobb összeggel a Bertis (2000 lej), a Zarah Moden (háromszor 1000 lej), a Nexxon (1700 lej), a Biofarm (1000 lej), a Logistika (1700 lej) és az Eurosteel (1000 lej) cégek támogattak. Érezhető volt az öröm mindenki részéről, amit fokozott a Pro Sanitate Alapítvány 2 000 lejes különdíja a kosárlabdasportklub Gyermekolimpia elnevezésű projektjére, amely a benevezett 16 pályázat egyike volt – tudtuk meg.

civil7

Bereczki Kinga elnök szerint Kézdivásárhely ez alkalommal is bizonyított.

–  A céhes város bebizonyította, hogy nemcsak a bajban tud összefogni, ha a közösséget vagy annak valamely tagját igazságtalanság éri, hanem közösségi célok érdekében is összefog.
Az eredmény felülmúlta a legmerészebb számításainkat is, semmiképpen nem gondoltunk arra, hogy a projekttámogatások megháromszorozódnak. Bevallom, ismerve a kézdivásárhelyi közösséget, jobb eredményekre számítottam, mint a szentgyörgyi liciteken, de ez minden elvárásunkat felülmúlta. Eddig is jó véleménnyel voltam a kézdivásárhelyiekről, de ez a tapasztalat még jobban megerősített abban, hogy a céhes város lakossága egy összetartó közösség, amelyben a hagyományoknak még éltető ereje van – fejtette ki az elnöknő.

A Vigadóban megszervezett, jó hangulatú licit igazi közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek. A javaslattevő pályázók komolyan felkészültek projektjük bemutatására, sikerült meggyőzniük a jelenlévőket arról, hogy valóban az ő kezdeményezésük tart számot a legszélesebb körű érdeklődésre.

A liciten részt vevő projektek megtekinthetők a HKA honlapján, és továbbra is támogathatók.

 


CIVIL LICIT

A Civil Licit olyan társadalmi esemény, amely erősíti a civil szféra és a vállalkozói kör kapcsolatát: a civil kezdeményezéseket újabb forráslehetőségekhez juttatja, a vállalkozókban pedig növeli a felelősséget a közösségi jellegű tevékenységek iránt. A kézdivásárhelyi eseményt megelőzően a HKA három Civil Licitet szervezett Sepsiszentgyörgyön 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban.

A 2014-es Civil Licit eredményezte a Sepsi Zöld Út felújítását, egy kinesztetikus képzést szakbetegápolóknak és egy Mozgópont elnevezésű mobilalkalmazást Sepsiszentgyörgyről szóló hasznos információkkal. A 2015-ös liciten a II. Székelyföldi Legényesverseny című rendezvényre 4700 lej, a Diakónia Keresztyén Alapítvány Tanulunk egymástól! elnevezésű, a generációk egymáshoz való közeledését célzó programjára 3550 lej, a gyermekeket segítő Kiwanis Klub Sepsiszentgyörgyi Egyesület Kalandozás a Kiwanissal! című projektjére 4000 lej gyűlt össze. A 2016 szeptemberében szervezett licit révén a Vinca Minor Egyesület Éltessük feredőinket! projektjére, a Tipe-Tupa Egyesület Mesélj, és kinylik a világ! című meseprogramjára, valamint a Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltségének Önkéntes nagymamák, fogadott unokák! elnevezésű projektjére sikerült támogatást nyújtani.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük