Főoldal / Színes / Csíkban is élnek zsenik

Csíkban is élnek zsenik

Bizonyára sokan hallottak már a „csíkszeredai zseniről”, Imets Tamásról, aki 17 évesen  több érdekes találmánnyal hívta fel magára a figyelmet. Biciklis telefontöltőjéről mi is cikkeztünk már, ezúttal azonban arról beszélgettünk vele, hogy miből inspirálódik, hogyan telik az élete már híresnek számító emberként, kik támogatják, továbbá azt is megkérdeztük tőle, hogy van-e már valami új ötlete.

 

– Mi volt az első találmányod? Mik követték azt?

– Legelső kütyüm a „DaVincsirke” elnevezésű, repülésre alkalmas robotmadár modellje volt, amit Leonardo da Vinci tervei alapján készítettem. Ezt robotok és más kísérletezések követték.

– Honnan erednek az ötleteid?

– Van, hogy egy találmány egy régi gondolatból vagy egy gyerekkori álomból ered, előfordul, hogy csak úgy bekattan valami, és van olyan is, hogy a szükség szüli őket. Az agyhullámokkal vezérelt robot ötlete a Star Wars-filmekből ered, mivel nagyon inspirált a jedik világa. Ők tárgyakat mozgattak az Erő segítségével, és innen jött, hogy én is akarom mozgatni a tárgyakat anélkül, hogy hozzájuk érnék.

– Volt már olyan, hogy egy ötletedet nem tudtad megvalósítani?

– Persze. Általában látom a célt magam előtt, vagyis hogy mit szeretnék összehozni, de azt viszont nem teljesen, hogy hogyan fog megvalósulni, ez menet közben dől el. Ha az egyik úton nem megy, akkor egy másikon próbálkozom, ha így sem sikerül, akkor félreteszem, és később, néhány hónap múlva folytatom.

– Kik láthatják először a kész projekteket? Az ő véleményük mennyire befolyásol abban, hogy az adott találmány kikerül-e a nyilvánosság elé?

– A családom látja először a projektjeimet, hiszen ők ott vannak mellettem. Igazából nagyon nem tudnak beleszólni, mivel a szakmai dolgokhoz nem értenek, ehelyett inkább biztatnak és tanácsokat adnak. Leginkább azt mondják, hogy csak annyit csináljak, amennyit elbírok.

imets2

– Miután felfedeztek, volt olyan, aki érdekből közeledett hozzád?

– Volt olyan, hogy egy barátság azért jött létre, mert valakit érdekelt a projekt, és így elkezdtünk beszélgetni, de olyan nem volt, hogy valaki csak érdekből közeledjen hozzám. Legalábbis remélem.

– Nyár elején elnyerted a Magyar Innovációs Szövetség ösztöndíját. Egész pontosan hogyan, mivel támogatnak téged?

– Ösztöndíjjal. Van a legjobb külföldi pályázó különdíj és az első díj. Büszke vagyok rá, hogy elsőként nyertem meg az első díjat erdélyiként, ez nagyon jó érzés. A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványnak is az ösztöndíjasa vagyok. Nagyon nagy segítség mindez, leginkább kapcsolatok szempontjából. Van egy mentorom is, aki igazából csak átnézi a munkásságomat, és segít, ha van valamilyen kérdésem.

– Ez csak hobbi, vagy szeretnéd, ha több lenne belőle? Esetleg szeretnél ebből élni?

– Igazából úgy érzem, hogy már több, mint hobbi. Mindenképpen szeretnék továbbra is ezzel foglalkozni. Tanulok és fejlesztek az elképzeléseim megvalósulásának érdekében.

tanaas

– Hol látod magad húsz év múlva?

– Mindössze annyit tudok, hogy nem alkalmazott szeretnék lenni, hanem inkább vezető, és csak ezzel akarok foglalkozni, elképzeléseimet megvalósítva. Szerintem kellő munkaerővel és a külföldi piacot célozva a technológiából és a tudásból manapság bárhol meg lehet élni.

– Nemrég váltottál iskolát. A Nagy István Művészeti Líceumból átiratkoztál a Márton Áron Főgimnázium intenzív matematika–informatika szakára. Mi ennek az oka?

Szerettem volna tudományokat tanulni, leginkább matematikát és informatikát, hiszen ezekre szükségem van a projektek elkészítéséhez.

– Van már új ötleted?

– Van, de az titok. Azután szeretem elárulni, hogy mivel foglalkozom, amikor már teljesen kész van.

 


tamas2IMETS TAMÁS

1999. április 6-án született Csíkszeredában.

2016-ig a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója volt, architektúra szakon, idén azonban átiratkozott a Márton Áron Főgimnázium intenzív matematika–informatika szakára.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük